Social

Evocări//In memoriam Georgeta Ciorici - o lumină a cântecului moldovenesc

O fire blândă ca și primăvara în care se născuse și în care și plecase din această lume, Georgeta Ciorici era întruchiparea gingășiei, bunătății sufletești și iată că a și cântecului neterminat.

Născută la 6 mai 1957, în satul Cotiujenii Mari, raionul Soldănești, Georgeta Ciorici în 1985 - absolvește Universitatea de Stat „Facultatea de litere, limbă și literatură română”. Din adolescență, pe când mama se mutase cu cele patru fiice la Chișinău, în familia lor domnea cântecul și voia bună, casa era mereu plină de oameni de artă, cântăreți, scriitori, regizori, lucrători de radio și tv, unde se întâmplau adevărate întâlniri de suflet. Cele două surori mai mici Oxana și Georgeta, deși aveau altfel de studii erau, totuși, împătimite de cântec. Cântau acasă, la seratele studențești, oriunde se putea. De aceea în anii 1973-1975 le găsim în formația lui Valentin Dânga de la Centrul Tineretului „Gagarin”.

În anii 1983-1985 – pe când luase o amploare considerabilă cântecul folk surorile Ciorici sunt observate de compozitorul Mihai Dolgan care le invită pe post de soliste în faimoasa formație Noroc condusă de dumnealui, unde activează timp de 6 ani, din 1985 până în 1992. În toți acești ani Georgeta e lângă sora ei Oxana, dar și a soțului Sergiu Testimițeanu, chitarist în formație, care făcea aranjamentele muzicale la multe din cântecele interpretate de surori. Împreună cu Sergiu, Georgeta scrie câteva cântece pe care apoi le interpretează solo. Unul din aceste e „Mihaela”, dedicat fiicei lor.

Toate cântecele interpretate în scenă de surorile Ciorici erau de o factură și încărcătură emoțională aparte. Cîntecul „Chișinăul meu cel mic”, interpretat de surorile Ciorici, alături de compozitorul Mihai Dolgan, a devenit o piesă de referință în topurile muzicale în anii 80 ai secolului trecut.

Pe la începutul anilor 90 când totul și toate în țara noastră se ruina și surorile Ciorici rămăsese fără scenă, Iuie Sadovnic înființează formația „Legenda”, le invită și pe surorile Ciorici în colectiv.

Din păcate această fericire a durat doar doi ani după care surorile Ciorici rămân iarăși înafara scenei profesioniste.

Din acel an Georgeta ca și sora ei Oxana, se încearcă în diverse profesii pentru a supraviețui.

Dar cu toate acestea Georgeta rămânea a fi pozitivă, luminoasă, optimistă chiar dacă a avut foarte mult de suferit în urma unei boli urâte, a divorțului și a faptului că într-un fel își lua rămas bun de la scenă și de la cântec.

Rămăsese cu cele două fiice pe care le iubea enorm și care erau esența vieții ei. A trăit o viață mult prea scurtă însoțită în ultimii ani de lungi tratamente a bolii incurabile. Pe data de 15 martie 2012 Georgeta Ciorici la vârsta doar de 55 de ani părăsește această lume, lăsând în urmă raze de omenie și bunătate.

Fie-ți lumea ta de dincolo, dragă Georgeta, locul unde să nu-ți lipsească cântecul și lumina.

Vino cu noi e un cântec semnat de Georgeta Ciorici muzică, pe un text de Gheorghe Vodă, înregistrat cu formația Legenda a lui Iurie Sadovnic. Anul înregistrării 1989.

AUTOR: Veta Ghimpu-Munteanu

Citește mai mult