Social

Revista presei: Învierea Domnului se petrece în condiții de război, umbra căruia s-a lățit și peste noi; „Păcatele” delegației care a adus Focul Haric de la Ierusalim în 2024

Tot mai mulți preoți din Patriarhia Rusă aleg să se alăture Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române. O fac din rațiuni pecuniare, se zice, dar mai ales e vorba de conștiință: „Nu mai vrem să fim de partea călăului", declară acești preoți pocăiți, pentru că a fi de partea călăului înseamnă să aprobi uciderea pruncilor, uciderea oamenilor nevinovați și în timp ce armata rusă bombarda Ucraina, Vladimir Putin era la slujba de Înviere în Catedrala Hristos Mântuitorul, distrusă pe vremea lui Stalin, dar reconstruită după căderea comunismului – sunt unele subiecte din presă trecute în revistă de Victoria Popa.

În editorialul său pentru Deutsche Welle intitulat „Patimile și Învierea”, editorialistul Vitalie Ciobanu scrie că în Basarabia, pregătirile pentru sărbătorile pascale sunt pretutindeni vizibile, în orașe, dar mai ales la țară. Nu poți rămâne indiferent față de acest „duh” al înnoirii. Scriitorul Vitalie Ciobanu amintește publicului cititor că nu toți oamenii au privilegiul să serbeze Paștele în tihnă și bucurie. Sunt deja trei ani, în care Învierea Domnului se petrece în condiții de război, umbra acestuia s-a lățit și peste noi. Rusia, o „țară creștină”, cum se pretinde, vrea să nimicească Ucraina, o altă țară creștină, ambele ortodoxe, vorbind limbi slave, înrudite. Războiul de mai la est de noi are o singură rațiune: înverșunarea Rusiei de a-și reface imperiul, de a-și lua revanșa în fața Occidentului. Pentru înfăptuirea acestui obiectiv Putin e gata să sacrifice milioane de vieți – ucraineni, ruși, nu contează, spune editorialistul. În opinia lui Ciobanu, va sacrifica și alte popoare, dacă se întâmplă să învingă în Ucraina. Sceleratul nu are nicio opreliște. În Moldova dintre Prut și Nistru, de când există, Biserica și-a urmat viața ei, reglementată în noianul de cutume și ceremonii, dar și în interiorul ei se produc de la un timp mișcări tectonice. Biserica o fi ea separată de stat, dar nu e separată de societate, de țară, de durerile și aspirațiile poporului, susține Ciobanu. Potrivit lui, tot mai mulți preoți din Patriarhia Rusă aleg să se alăture Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române. O fac din rațiuni pecuniare, se zice, dar mai ales e vorba de conștiință: „Nu mai vrem să fim de partea călăului", declară acești preoți pocăiți, pentru că a fi de partea călăului înseamnă să aprobi uciderea pruncilor, uciderea oamenilor nevinovați, înseamnă să te rogi și să-l pomenești în liturghii pe Kiril, patriarhul de la Moscova, cel care binecuvântează masacrul lui Putin din Ucraina, după ce, cu ani în urmă, aprobase crimele armatei ruse din Georgia și din Cecenia. Ce fel de „creștinism” e acesta? Întreabă scriitorul Vitalie Ciobanu.

Digi24.ro informează că, în timp ce armata rusă bombarda Ucraina, Vladimir Putin era la slujba de Înviere în Catedrala Hristos Mântuitorul, distrusă pe vremea lui Stalin, dar reconstruită după căderea comunismului. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Kirill, unul dintre cei mai mari susținători ai președintelui și un promotor al războiului din Ucraina. Vladimir Putin vine să celebreze Învierea Domnului aici an de an. În apropierea lui se află adesea lideri importanți ai regimului. Cine stă lângă Putin de Înviere arată că este, pentru moment, în grațiile președintelui rus. Anul acesta a fost primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Publicația Ziarul de Gardă scrie despre „Păcatele” delegației care a adus Focul Haric de la Ierusalim în 2024. În acest an, „cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir”, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă de arhimandritul Filaret, care a garantat pentru eliberarea din arest la domiciliu a fostului deputat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „Frauda bancară”; arhimandritul Nectarie, care a garantat pentru eliberarea lui Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Andronachi, cercetat în același dosar, dar și Iuri Vitneanski, unul dintre fruntașii partidului „Renaștere”, care a participat la Moscova, la fondarea blocului politic „Victorie”, alături de oligarhul fugar Ilan Șor. Pentru că Focul Haric este considerat de creștinii ortodocși a fi o minune, simbolul credinței și al curățeniei sufletești, Ziarul de Gardă prezintă publicului cititor articolele în care se regăsesc unii pelerini, dar și detalii despre vizita în Țara Sfântă de la reprezentanții Mitropoliei Moldovei.

TVR Moldova publică un reportaj despre basarabenii stabiliți peste hotare, care nu au uitat tradițiile de acasă de sfânta sărbătoare a Paștelui. Deși sunt departe, ei coc cozonaci, vopsesc ouă roșii și merg la sfințit bucatele în Noaptea Învierii. Tradițiile sunt respectate, mai ales, în familiile cu copii, astfel diaspora basarabeană încercând să ducă mai departe obiceiurile românești. Pentru basarabenii din diasporă și pentru cei rămași acasă, autoritățile din Republica Moldova au transmis mesaje video emoționante cu ocazia Paștelui. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat pe cetățenii țării prin intermediul unui scurt clip în care coace cozonac și pască, alături de mai mulți copii. Sărbători luminate le-a urat basarabenilor și președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a postat un clip în care participă la un atelier de încondeiere a ouălor pascale. O felicitare deosebită a venit de la ambasadorul SUA în Republica Moldova. Îmbrăcat în haine tradiționale românești, diplomatul Kent Logsdon a ciocnit ouă roșii cu soția sa.

Moldova 1 informează despre furtul din casa preotului din satul Pelinia din raionul Drochia. Jefuirea a avut loc în timp ce preotul oficia slujba de Înviere. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Primăriei Pelinia pe pagina de Facebook, unde au solicitat ajutorul oamenilor pentru a-i identifica pe făptași.

Dacă multe case de cultură stau cu lacătul pus la ușă sau se macină în ochii localnicilor dornici de activități culturale ca pe vremuri, cea de la Slobozia Dușca, Criuleni e plină de viață. TV8 a descoperit o paletă întreagă de ansambluri. De la fluieriști, fanfară sau chitariști până la dansuri populare, care duc faima țării noastre și peste hotare. Cum au reușit să mențină vie cultura în localitate vă spun chiar eroii satului într-un reportaj.

Citește mai mult