Social

Calendarul Zilei // La 7 mai 558 un cutremur puternic a distruge parțial catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 7 mai.

La 7 mai 558 un cutremur puternic distruge parțial catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, considerată una dintre minunile arhitectonice ale lumii. Prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruită de Theodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532. În timpul cutremurului puternic din 7 mai 558, partea de răsărit a admirabilei cupole s-a prăbușit. Considerată de unii autori drept cea de-a opta minune a lumii antice târzii, Sfânta Sofia a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, servind în această postură timp de 916 ani.

1918: România a semnat Tratatul de la București, o pace separată cu Puterile Centrale.

1775: Imperiul austriac anexează nord-vestul Moldovei denumind zona „Bucovina”.Ținutul Bucovina este rupt din trupul Principatului Moldovei, în urma cedării sale de către Imperiul Otoman, Austriei. Bucovina istorică era, la data anexării ei de către imperiul austriac, o parte constitutivă a Principatului Moldovei. Toponimul slav „Bucovina“ - „Țara Fagilor“, preluat ulterior de către austrieci cu aceeași semnificație - „Buchenland“, este atestat documentar pentru prima dată într-un document emis de cancelaria domnească a Moldovei din timpul lui Roman I, la 30 martie 1392. Astfel, istoria Bucovinei din perioada anilor 1359-1774 este parte integrantă din istoria principatului moldav, de la întemeierea țării și până la anexarea provinciei de către Imperiul Habsburgic. Se presupune că această anexare era necesară Austriei pentru a-i ușura trecerea către sudul Poloniei.

1999: În timpul acțiunilor militare din Iugoslavia, avioanele NATO au bombardat din greșeală ambasada Chinei din Belgrad, ucigând trei persoane și rănind alte 20.

2000: Ceremonia de învestitură a lui Vladimir Putin în funcția de președinte al Rusiei, în urma alegerilor de la 26 martie.

2007: Arheologii israelieni au descoperit mormântul lui Irod cel Mare la sud de Ierusalim.

Au decedat:

399 î.e.n.: Filosoful grec Socrate

1937: George Topîrceanu, poet român

1938: În urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 57 de ani, a decedat Octavian Goga, poet, dramaturg și politician român. Regele Carol al II-lea a ordonat pentru el o înmormântare națională. Sicriul a fost depus la 11 mai, în rotonda Ateneului, unde a rămas până sâmbătă, 14 mai, când a avut loc înmormântarea poetului. În conformitate cu voința sa, nu s-au rostit cuvinte. Octavian Goga a fost înmormântat la București, la Cimitirul Bellu. Ulterior trupul poetului a fost reînhumat la conacul său din Ciucea, după dorința acestuia. Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881 în satul Rășinari, pe versantul nordic al Carpaților Meridionali. Goga a fost membru al Comitetului Național Român la Paris. La 15 septembrie 1903 a semnat primul său poem Sfârșit de septembrie la Luceafărul sub numele de „Octavian Goga”. Majoritatea operelor lui Goga au apărut în revista Luceafărul, în ale cărei pagini poetul s-a impus ca un veritabil talent literar. Criticul literar Ion Dodu Bălan a considerat că volumul lui Goga „însemnă începutul unei noi epoci pentru sufletul românesc”.

Sărbători:

Ziua Internațională de lupta cu astmul (prima marți din luna mai)

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult