Externe

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă

Președintele american Joe Biden îl va primi astăzi pe omologul român Klaus Iohannis la Casa Albă pe 7 mai, moment în care cei doi șefi de stat vor marca 20 de ani de când România a aderat la alianța NATO, anunță Casa Albă într-un comunicat de presă. Vizita a fost anunțată și de Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă. Conform agendei oficiale, Klaus Iohannis va fi primit de Biden la ora locală 13.30 (20:30 în România).

„Președintele Biden îi va mulțumi președintelui Iohannis pentru găzduirea militarilor americani în România și va recunoaște numeroasele contribuții pe care România, un aliat fidel al NATO, le-a adus securității pe flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”, se arată în comunicatul oficial semnat de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean Pierre.

Anunțul Casei Albe mai precizează că „liderii își vor sublinia sprijinul continuu pentru Ucraina, deoarece aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei. De asemenea, vor trece în revistă numeroasele domenii în care România și Statele Unite lucrează împreună, inclusiv energia, cooperarea economică și valorile noastre democratice comune”.

Primirea la Casa Albă a fost confirmată și de Administrația Prezidențială într-un comunicat în care anunță că președintele Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru la Washington DC în perioada 7-8 mai.

„Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi șefi de stat îl va ocupa situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale”, precizează Administrația Prezidențială.

Cu ocazia prezenței în SUA, Klaus Iohannis va primi pe 8 mai premiul „Distinguished International Leadership Award” din partea Consiliului Atlantic, un think-tank american, pentru „cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României și pentru rolul său de lider transatlantic și european”, conform unui comunicat publicat marți pe site-ul organizației.

Printre laureații edițiilor anterioare se numără foștii președinți americani George W. Bush, William J. Clinton, George H.W. Bush și vicepreședintele pe atunci Joe Biden, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, actualii și foștii directori generali ai Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva și Christine Lagarde.

Consiliul Atlantic, creat în 1961, este o organizație non-profit, scutită de impozite, ai cărei angajați trebuie să mențină standarde înalte de integritate personală și profesională, deschidere și onestitate în comunicările și relațiile dintre ei, cu alte organizații, cu oficialii guvernamentali, cu mass-media și cu publicul.

Începând din 1996, Consiliul recunoaște lideri internaționali de marcă prin intermediul galei sale anuale de premiere.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult