Diaspora

Ministra Sănătății propune ca din consiliile de administrație ale instituțiilor medicale să facă parte și câte un medic din diasporă

Ala Nemerenco, ministra Sănătății, spune că, la schimbarea regulamentului de activitate a instituțiilor medico-sanitare publice, a inclus cerința ca din consiliile de administrație ale acestora să facă parte și câte un medic din diasporă. Ala Nemerenco dă asigurări că „procedura de aplicare e foarte simplă, fără birocrație”.

facebook.com
Sursa: facebook.com

„Pentru medicii noștri plecați prin lume, care activează, și-au construit o carieră, și-au făcut un bun nume în sistemele de sănătate ale altor țări - avem nevoie de dumneavoastră și aici, în spitalele noastre de acasă, unele mai mici, pitulite sub copaci bătrâni, altele mai mari, cu lifturi scârțîite și etaje multe sub soare, în care se tratează părinții, rudele, prietenii, colegii de școală, vecinii noștri și ai dumneavoastră. M-am gândit cum am putea să vă atragem în activitățile noastre, cum am putea avea schimb de experiență, de competențe, și am găsit. La schimbarea regulamentului de activitate a instituțiilor medico-sanitare publice, am inclus cerința ca în Consiliul de Administrație un membru să fie medic din diasporă.”

Îndemnând colegii din diasporă să aleagă spitalul din localitatea natală sau criteriul de specialitate, ministra Sănătății le promite că vor fi contactați cât de curând. Astfel, scrie Ala Nemerenco pe pagina sa de facebook, „vom construi și mai multe punți, vom avea în Consiliu un ochi cu experiență din afară, vom deveni mai transparenți, mai competitivi, dar și vom pune în valoare și acasă oamenii acestei țări”.

„Dragi și stimați colegi din diasporă, procedura de aplicare e foarte simplă, fără birocrație, puteți alege spitalul din localitatea de baștină, sau după profilul specialității deținute, depune cererea și CV-l la Ministerul Sănătății și noi vom reveni la dvs. foarte rapid.”

În concluzie, ministra le transmite un mesaj încurajator în ideea oricărei decizii luate de colegii plecați pe alte meridiane.

„Și, vă așteptam acasă chiar dacă rămâneți în continuare la Paris sau Toronto, Tallinn sau Milano, Sydney sau Ierusalim.”

Conform datelor Ministerului Sănătății oferite pentru Radio Europa Liberă, între anii 2019 – 2021, din Republica Moldova au plecat 867 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cei mai mulți dintre ei în 2019 – 455.

Totodată, peste 900 de specialiști lipsesc în instituțiile medicale din țară. Cel mai mare deficit este în municipiul Chișinău – 341 de specialiști, urmat de UTA Găgăuzia și Cahul, conform aceleiași surse.

În același timp, potrivit medicului Eduard Gherciu, stabilit în Italia, care practică oficial medicina de urgență din 2005 în această țară, în Italia își exercitau oficial profesia, în anul 2017, 323 de medici și 14 stomatologi originari din Republica Moldova. Dintre aceștia, doar 39 de specialiști muncesc în baza diplomei obținute la UMF „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, restul sau au reluat studiile la facultăți de medicină din Italia, sau au absolvit studiile în România, Bulgaria, Italia (la Milano, Brescia, Roma, Torino, Ferrara și Parma).

Citește mai mult