Social

Recomandările specialiștilor pentru prevenirea risipei alimentare de sărbători

Aproximativ 20 la sută din toate produsele procurate de cetățeni nu mai ajung să fie consumate și sunt aruncate la gunoi, susține expertul economic, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în acest an, de sărbători, moldovenii vor arunca la gunoi produse alimentare în valoare de peste 15 miliarde de lei. Ca să reducem risipa de alimente acasă, experții recomandă un consum rațional de produse.

De sărbători moldovenii vor cheltui pentru produse alimentare cel puțin 45 de miliarde lei, iar 20 la sută din toate produsele procurate nu mai ajung să fie consumate, spune expertul economic, Veaceslav Ioniță. El a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova că în jur de opt miliarde de lei cheltuiți pentru produsele alimentare, vor fi aruncați în acest an la gunoi. Potrivit lui, risipa este de două ori mai mare în orașe, întrucât la sate o parte din aceste alimente merg pentru hrana animalelor. Veaceslav Ioniță a precizat că banii pe care îi cheltuim pentru produse alimentare aruncate la gunoi, ne-ar permite să plătim facturile pentru un an.

*„Fiecare dintre noi când mergem la magazin și procurăm produse alimentare, din păcate, suntem destul de iresponsabili, în special populația din orașe. 20 la sută din ceea ce procurăm noi de la magazin, niciodată nu o consumăm și acestea ajung în lada de gunoi. Pierderea pe care o provocăm în calitate de consumatori este doar o jumătate din pierdere. Cealaltă jumătate din pierdere are loc până a ajunge la noi în casă, întrucât roada se pierde pe câmp. În medie 15 la sută din toate produsele alimentare rămân pe câmp”.

Anual, la nivel mondial, două treimi din alimente sunt pierdute sau irosite, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, în timp ce milioane de oameni suferă de foame, spune coordonatorul de proiecte din cadrul Băncii de Alimente, Ana Ceban. Potrivit ei, pentru a preveni risipa alimentară, fiecare cetățean trebuie să țină cont de câteva reguli simple, printre care și consumul rațional de alimente.

„Ca și recomandări sunt lucruri foarte simple, precum congelarea alimentelor care rămân. Printre recomandări ar fi să facem liste de cumpărături pentru a reduce risipa și de asemenea, donarea anumitor alimente care rămân de la masa de familie și care sunt încă bune pentru consum. Desigur și împărțirea lor cu cei apropiați, porționarea alimentelor, cântărirea lor în funcție de numărul de persoane care participă la masă. Toate aceste lucruri în primul rând vor salva portmoneul nostru”.

Amintim că anterior, Parlamentul a aprobat un proiect de lege de prevenire a risipei alimentare. Programul prevede un șir de măsuri, precum vânzarea promoțională sau la preț redus a alimentelor, donarea acestora către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult