Diaspora

Oxana Crețu, moldoveanca al cărei restaurant de la Bordeaux a fost inclus în faimosul catalog Michelin

Originile pot fi transpuse în bucătărie, iar aromele copilăriei din Basarabia ajung în bucătăria franceză. Toate acestea, grație conaționalei noastre Oxana Crețu, proprietara unui restaurant în orașul francez Bordeaux.

S-a născut în Cahul, Republica Moldova, iar acum este unul dintre cei mai apreciați chefi din gastronomia franceză. Deține un restaurant în orașul Bordeaux, iar, de curând, a atras atenția inspectorilor Michelin, motiv pentru care, a fost inclusă, cu o recenzie extraordinară, în faimosul Catalog. Însă, tot ceea ce gătește Oxana amintește de aromele copilăriei din Basarabia.

„Gătitul rămâne ceva ce noi avem în sânge, de mici, dar felul de a trata produsele diferă de la un chef la altul. Fiecare are o istorie, o bază de unde a luat pasiunea pentru bucătărie și a mea provine de la bunici și părinți”.

Are terminate studii în domeniul artei, în Franța. Însă, s-a îndreptat, de la desenul pe pânză, la cel din farfurie. De altfel, unul dintre motivele, pentru care, chef Oxana a atras atenția inspectorilor Michelin, a fost chiar faptul că reușește să transforme fiecare ingredient într-o mică operă de artă.

„Lăudată am fost pentru creativitate. Pentru ceea ce transmit, istoria pe care vreau s-o povestesc. Eu înainte să gătesc, mai și desenez, deci mai întâi compun pe foaie, vizual, și după aia, în farfurie. Pentru mine este important ca oamenii să poată consuma mai întâi cu ochii, cu vederea, pentru că percepția vizuală, este foarte importantă, înainte de a savura bucatele din farfurie.”

Dacă v-ați întrebat vreodată cine sunt cei care acordă stele Michelin restaurantelor din întreaga lume, nu veți afla o listă de nume. Pentru că inspectorii Michelin sunt anonimi. Și, desigur, extrem de pretențioși, mai adaugă Oxana Crețu.

„Din totalul restaurantelor cu stele Michelin, care sunt incluse în celebrul ghid, doar 6% sunt conduse de șefi bucătari femei. Contează foarte mult și personalitatea bucătarului, pentru că inspectorii Michelin sunt atenți și la persoana care pregătește bucatele”.

Oxana Crețu activează al șaselea an în industria alimentară. S-a decis sa aibă această activitate, după ce a devenit mămică.

„M-am decis să fac această meserie, când am devenit mămică, deoarece fiind în străinătate, am vrut să-i las copului meu ceva mai mult, ceva consistent”.

Mâncarea este o artă, iar felul cum sunt aranjate bucatele în farfurie este arhitectură, care îmbină textura, gustul și aromele, neapărat locale, adică, cele care cresc în locul unde te-ai născut, mai este de părere Oxana Crețu.

„Cred în originile noastre de bază. Faptul că am gătit de mică, mi-a dezvoltat gustul și paleta olfactivă. Astăzi prepar sorbet de roșii colorate cu flori de soc, cremă de creveți cu șofran și trandafir sau pommes dauphine cu țipar afumat, dar mâncare, mai bună decât ficăței proaspeți de găină, pe care bunica îi frigea, pe plita încinsă a cotlonului, nu am mai mâncat”.

Conaționala noastră, chef bucătar Oxana Crețu, revine în Republica Moldova, o dată la două luni, să împărtășească frumoasa ei experiență culinară cu administratorii unui restaurant din oraș. Cu aceasta ocazie, este invitată și la București, în România.

Autor: Veronica Scorpan

Citește mai mult