Economic

Fondul Pandemic și partenerii externi oferă țării noastre un grant de 10 milioane de dolari pentru consolidarea sistemului sănătății

Fondul Pandemic și partenerii externi vor oferi Republicii Moldova un grant de 10 milioane de dolari, drept asistență pentru consolidarea domeniului sănătății din țara noastră. Proiectul urmează să fie implementat în următorii trei ani și are scopul de a pregăti sistemul să facă față unei eventuale pandemii.

Resursele partenerilor externi vor fi investite în capacitarea instituțiilor medicale, dezvoltarea sistemelor de laborator, pentru a reacționa prompt și urgent la orice risc de sănătate publică, a declarat ministra de resort, Ala Nemerenco. Potrivit șefei de la Sănătate, au fost deja inițiate procedurile de semnare a Acordului, pentru debursarea banilor, iar în curând acesta va fi aprobat de Guvern.

„Ministerul Sănătății a decis să gestioneze aceste resurse împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și desigur Banca Mondială, care este finanțatorul principal și să oferim OMS dreptul de gestionare mai autonomă a unei sume de 4,4 milioane de dolari, este vorba cel mai mult de asistență tehnică pe care o va oferi, dar și fortificarea laboratoarelor. Celelalte 5,6 milioane de dolari le va gestiona Ministerul Sănătății.”

Fondul Pandemic a fost elaborat drept răspuns la pandemia generată de virusul Covid-19, cu scopul de a mobiliza finanțări globale în pregătirea sistemului de o nouă criză în viitor, a subliniat reprezentanta Fondului, Priya Basu.

„Abordarea Fondului Pandemic este ca toate entitățile să poată comunica pentru a face față împreună tuturor crizelor. Avem nevoie de o pledoarie ca să obținem susținere financiară pentru amenințările ce țin de pandemii. Proiectul din Republica Moldova exemplifică cum angajamentul nostru, a mai multor parteneri, va contribui la realizarea acestui obiectiv, deoarece vom avea mai multe ministere implicate și o colaborare în cadrul sistemului de ocrotire a sănătății din Republica Moldova.”

De notat că, anul trecut, Consiliul de conducere al Fondului pentru pandemii a aprobat granturi menite să sporească rezistența la viitoarele pandemii în 37 de țări din șase regiuni, printre care și Republica Moldova. Proiectele selectate vor obține finanțare pentru a consolida supravegherea bolilor și avertizarea timpurie, sistemele de laborator și forța de muncă din domeniul sănătății.

Fondul Pandemic a fost înființat în anul 2022 și este primul mecanism de finanțare multilaterală dedicat acordării de granturi pentru a ajuta țările cu venituri mici și medii să devină mai bine pregătite pentru viitoarele pandemii. Fondul, care este găzduit de Banca Mondială, a acumulat 2 miliarde de dolari în capital inițial de la contribuabili suverani și filantropi.

Autor: Cristina Prisacari*

Citește mai mult