Social

REVISTA PRESEI: statutul de neutralitate al R. Moldova; problemele din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului și necesitatea consolidării segmentului spiritual

Statutul de neutralitate al R.Moldova este convenabil Rusiei, care folosește toate instrumentele războiului hibrid pentru a împiedica R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să colaboreze cu partenerii occidentali, în particular cu NATO; Pretinsele autorități de la Tiraspol au decis unilateral, în anul curent, să perceapă taxe mai mari de la cele opt școli din stânga Chișinăului cu predare în limba română, aflate sub jurisdicția Chișinăului, în comparație cu aceleași plăți percepute de la alte instituții de învățământ din regiune – sunt unele subiecte din presa națională și trecute în revistă de Victoria Popa.

În cadrul unei emisiuni pentru Deschide.md, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că cooperarea Republicii Moldova cu NATO nu este convenabilă pentru Rusia, iar pentru a combate acest lucru se invocă statutul de neutralitate, precum că a fi neutru înseamnă să fii izolat și nu trebuie să faci nimic și să nu ai grijă de securitate.

Potrivit ministrului Apărării, acest lucru îi convine în primul rând Federației Ruse, din cauza doctrinei sale post-sovietice, că tot ce este legat de NATO este rău pentru ea. Timpul a arătat că nu este așa. Avem exemplele noastre frumoase de cooperare cu NATO. La fel, această narativă este folosită pe larg de interpușii și susținătorii acestui regim de la Moscova, care fac tot posibilul pentru a destabiliza situația din R. Moldova.

Potrivit lui, Rusia este și statul care reprezintă principala amenințare pentru R. Moldova, în conformitate cu noua strategie a securității militare.

Patriarhia de la Moscova numește „război sfânt” invazia rusă din Ucraina, informează TV8.

În contextul susținerii declarate pentru războiul din Ucraina de către Patriarhia Rusă, tot mai multe biserici din R. Moldova au aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, informează TVR Moldova.

„Nedorind să fie parte a bisericii care susține deschis războiul în țara vecină, enoriașii Comunității Religioase Parohia cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova cu sediul în satul Răuțel, Fălești a decis să se alăture Mitropoliei Basarabiei,” a transmis Primăria Răuțel, raionul Fălești.

Vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, Ion Negrei, a declarat într-o emisiune la TVR Moldova că pentru a reuși în consolidarea noastră statală și națională, avem nevoie de consolidarea pe segmentul spiritual, care susține că legea, canonul și spiritul național cere ca biserica să devină națională.

Istoricul susține că în afară de trupele din stânga Nistrului, noi avem și trupe spirituale, chiar instituții constituite în instituții bine organizate și aceasta este biserica. E nevoie și de intervenția statului atunci când instituțiile care activează în perimetrul R. Moldova promovează o politică antistatală, antinațională. Este cazul Mitropoliei Moldovei care în afară de aceea că susține agresiunea Federației Ruse în Ucraina, aici are o misiune de asuprire spirituală. Consolidarea pe segmentul spiritual o putem obține atunci când vom avea o structură bisericească, națională, care în teritoriul Basarabiei e Mitropolia Basarabiei și e o mitropolie canonică, care și-a obținut dreptul printr-un proces la Strasbourg.

În opinia lui Negrei, biserica e o instituție foarte serioasă, foarte importantă în viața omului și de aceea trebuie ca și pe acest segment să înaintăm, trebuie să-l naționalizăm în sensul frumos al cuvântului.

În aceeași emisiune, profesorul universitar, doctor habilitat în istorie, Anatol Petrencu, a spus că faptul că mulți preoți trec la Mitropolia Basarabiei este un lucru firesc. Ei au considerat biserica ortodoxă rusă ca factor care luptă împotriva Ucrainei.

Ziarul Național scrie că separatiștii de la Tiraspol hărțuiesc din nou cele opt școli din stânga Nistrului cu predare în limba română. Pretinsele autorități de la Tiraspol au decis unilateral, în anul curent, să perceapă taxe mai mari de la cele opt școli din stânga Nistrului cu predare în limba română, aflate sub jurisdicția Chișinăului, în comparație cu aceleași plăți percepute de la alte instituții de învățământ din regiune.

Mai exact, noile taxe pentru serviciile comunale impuse sunt de câteva ori mai mari decât anterior, arată datele făcute publice de Biroul Politici de Reintegrare. Chișinăul califică decizia de a aplica unilateral taxe diferențiate școlilor românești față de alte instituții de învățământ din regiune drept „abuzivă și discriminatorie”.

În studioul Realitatea.md, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că responsabilii de la Chișinău și Tiraspol discută, însă convorbirile țin de subiecte care pot părea minore, pentru care intervențiile sunt necesare rapid, de exemplu chestiuni ce țin de activitatea școlilor, agricultori, deținuți. Pe de altă parte, nu se ajunge la compromis pe chestiuni de amploare.

În același timp, în opinia lui Serebrian, deocamdată nu este clar dacă s-ar putea recreat un format de negocieri nou, după ce 5+2 a ajuns să nu mai funcționeze. Formatul poate fi reanimat doar dacă se normalizează relațiile dintre Kiev și Moscova.

Crearea unor platforme adiționale de dialog ar fi necesare, dar, „nu există certitudine că Tiraspolul va merge prea mult în întâmpinare”.

Într-o investigație marca RISE Moldova, intitulată „Prizonierul moldovean din Ucraina” veți afla despre cum a ajuns un moldovean prizonier de război în Ucraina, ca soldat al Kremlinului, la doar câteva luni după ce o instanță din Rusia hotărâse expulzarea lui.

Moldoveanu are acum dublă cetățenie. Pe cea rusă a obținut-o, susține el, chiar înainte să fie trimis pe frontul ucrainean.

Jurnaliștiid e la RISE i-au refăcut traseul de la decizia expulzării și până când a fost capturat de armata ucraineană.

Situația lui e incertă acum.

La o zi de când instanța a respins cererea Băncii Naționale de a o scuti de plata prejudiciului pentru posibile ilegalități comise de fosta conducere, BNM ezită să divulge ce va face mai departe. Mai vorbăreți sunt deputații guvernării, care au declarat pentru TV8 că Banca Națională este decisă să conteste în instanța de Apel decizia Judecătoriei Chișinău.

Indiferent de culoarea politică, aleșii poporului condamnă intenția de a încasa peste două miliarde de lei de la Banca Centrală în cazul în care fosta conducere a BNM va fi găsită vinovată de implicare în frauda bancară.

În opinia deputatului PAS, Ion Chiriac, cetățenii, noi, nu trebuie să achităm pentru ceea ce au furat toți acești hoți de miliarde. Banca Națională nu este de acord cu această hotărâre. Urmează să o conteste la instanța superioară. Curtea de Apel va hotărâ.

Și opoziția crede că Banca Națională trebuie să meargă până în pânzele albe pentru a preveni o nouă presiune financiară pentru umerii cetățenilor, spune deputatul BCS, Grigore Novac.

BIZLAW.md informează că Republica Moldova urmează să achite despăgubiri în sumă de peste 32 de mii de euro pentru internarea forțată a unui tânăr într-un spital de psihiatrie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza V.I. v. Republica Moldova. Cererea se referă la plasarea involuntară a reclamantului într-un spital de psihiatrie și la pretinse rele tratamente asupra sa, precum și la eșecul autorităților naționale de a efectua o anchetă efectivă în privința plângerilor sale de rele tratamente.

Soroca comemorează șase luni de la plecarea lui Ion Druță, anunță ziarul „Observatorul de Nord”. Ieri, 28 martie, s-au împlinit șase luni de când scriitorul Ion Druță a trecut în neființă. Locuitorii soroceni și cei apropiați s-au adunat la Lumânarea Recunoștinței pentru a comemora viața și opera scriitorului. Evenimentul cu genericul: „Ion Druță – Povara Bunătății Noastre”, a adus un omagiu unuia dintre cei mai remarcabili și iubiți scriitori ai literaturii române.

Citește mai mult