Externe

CORESPONDENȚĂ//Estonia oferă lecții valoroase pentru securitatea energetică a Republicii Moldova

Securitatea energetică este un aspect critic al dezvoltării naționale, asigurând o creștere economică stabilă și protejarea împotriva vulnerabilităților externe. Estonia, o țară fără resurse și dependentă energetic anterior față de Rusia, a reușit să-și diversifice cu succes sursele și și-a sporit securitatea energetică. Ce strategii și lecții ale Estoniei ar putea învăța Republica Moldova, care se confruntă cu provocări energetice similare, aflăm de la fostul ambasador al țării noastre la Tallinn, expertul în digitalizare, Victor Guzun.

Estonia și-a redus dependența de importurile rusești de energie prin diversificarea mixului energetic. A investit în resurse energetice interne, cum ar fi șisturile, dar și în energia verde, cum ar fi cea eoliană, solară și diferite tipuri de deșeuri de lemn și biomasă. Estonia este pe locul 6 in Uniunea Europeană la capitolul producție de energie solară per cap de locuitor iar către 2030 se urmărește scopul ca 100 % din energia electrică să fie produsă din surse regenerabile, cifra fiind de peste 45% actualmente.

Republica Moldova ar trebui să exploreze diverse surse de energie, inclusiv energie regenerabilă, deșeuri de lemn și plante, surse solare și eoliene, precum și măsuri de eficiență energetică, pentru a reduce dependența de furnizorii externi.

Chiar și în Estonia, având un număr considerabil mai mic de zile însorite, energia solară este considerată acum o sursă importantă de energie. În Moldova, cu circa 240 zile insorite pe an, investițiile în acest sector pot avea un randament mult mai mare.

Cooperarea regională în domeniul energetic este de o importanță maximă. Estonia s-a implicat activ în inițiative de cooperare regională, cum ar fi planul de interconectare a pieței energetice baltice, pentru a-și integra infrastructura energetică cu țările învecinate și pentru a spori securitatea energetică.

Țara noastră ar putea și ar trebui să beneficieze de pe urma colaborării atât cu țările vecine, cât și cu inițiativele energetice regionale pentru a accesa rute, infrastructură și piețe de energie alternative. Investiția în proiecte de interconexiune electrică și gaze naturale cu România și țările UE este de o importanță esențială.

Estonia a acordat prioritate investițiilor în infrastructura energetică, inclusiv modernizarea centralelor electrice, modernizarea rețelelor de transport și dezvoltarea interconectoarelor pentru a diversifica rutele de aprovizionare. Moldova trebuie să investească în modernizarea infrastructurii energetice pentru a îmbunătăți eficiența, fiabilitatea și rezistența la întreruperi de livrare a energiei.

Estonia a implementat măsuri de eficiență energetică în diverse sectoare, inclusiv industrie, transport și clădiri rezidențiale, pentru a reduce consumul de energie și a spori securitatea energetică. Recunoscând rolul crucial al digitalizării în îmbunătățirea monitorizării, managementului și eficienței în sectorul energetic și experiența vastă a Estoniei în acest domeniu, Moldova poate folosi tehnologiile digitale pentru a optimiza operațiunile și a răspunde eficient la cererea de energie.

Experiența Estoniei în asigurarea securității energetice prin diversificare, cooperare regională, investiții în infrastructură, eficiență energetică și promovarea energiei regenerabile oferă lecții valoroase pentru Republica Moldova. Prin adoptarea unor strategii similare adaptate contextului său specific, putem atenua vulnerabilitățile energetice, spori reziliența și avem posibilitatea de a deschide calea pentru dezvoltarea durabilă în sectorul energetic.

AUTOR: Victor Guzun

Citește mai mult