Electorala

DEZBATERE // Votul prin corespondență: pro și contra. Deputat: „Este o soluție optimă”

Votul prin corespondență va înlesni posibilitatea cetățenilor Republicii Moldova din diasporă să participe la alegeri – a declarat deputatul din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Vitalie Gavrouc la o dezbatere publică organizată de Agenția de Presă IPN. Pe de altă parte, reprezentantul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, consideră că este greșit că doar concetățenii noștri din SUA și Canada să poată vota prin corespondență. așa cum prevede proiectul de lege.

Proiectul de lege privind testarea votului prin corespondență, elaborat de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, este supus consultărilor publice, după aprobarea de către Parlament în prima lectură.

La dezbaterea organizată de Agenția IPN, deputatul Vitalie Gavrouc, unul dintre autorii proiectului, a precizat că urmează să fie aprobate și alte prevederi privind votul concetățenilor din străinătate.

Votul prin corespondență este soluția optimă, ea oferă o mărire considerabilă a bazinului cetățenilor care pot să-și exercite votul. Acest proces de identificare a soluțiilor alternative de vot merge la pachet cu alte soluții care au fost identificate pentru diasporă, cum ar fi majorarea numărului de zilei în care se poate vota. Este vorba de posbilitatea de a vota în decurs de două zile în străinătate”, a declarat deputatul Vitalie Gavrouc.

Pe de altă parte, în opinia deputatului din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, acest proiect de lege ar fi discriminatoriu, deoarece vizează doar concetățenii din Statele Unite și Canada. El a mai precizat că votul prin corespondență presupune și multe riscuri.

Votul prin corespondență trebuie inițial să fie testat și implementat, la o primă etapă, fără efecte juridice, ca abia la următoarele alegeri sau peste un scrutin să fie deja luat în considerare în deplinătatea sa. În situația în care se dorește și se insistă ca acest proiect numit „vot prin corespondență” să aibă efecte juridice și să fie luat în calcul acest vot la următorul scrutin, atunci el trebuie să fie aplicat pentru toate țările unde locuiesc cetățenii Republicii Moldova, inclusiv țările europene”, a relatat Grigore Novac.

Amintim că proiectul de lege privind testarea votului prin corespondență a fost votat în prima lectură pe data de 22 martie. Potrivit documentului, concetățenii din Statele Unite ale Americii și Canada, unde va fi testat votul prin corespondență vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze la Comisia Electorală Centrală.

Precizăm că votul prin corespondență se aplică în 53 de țări ale lumii, inclusiv în 13 state din Uniunea Europeană.

Citește mai mult