Social

Revista presei: Referendumul despre aderarea R. Moldova la UE va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii; Rusia încearcă să facă din Găgăuzia o nouă Transnistrie

În Republica Moldova ar putea fi organizat referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, printr-un decret Președinta Maia Sandu a modificat iar componența Comisiei naționale pentru integrare europeană și Găgăuzia ne amintește de evenimentele din stânga Nistrului din anii '90 – sunt unele dintre subiectele publicate în presă și trecute în revistă de Victoria Popa.

Ziarul de Gardă scrie că magistrații Curții Constituționale (CC) au dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției. Astfe, pe 20 octombrie 2024, în Republica Moldova ar putea fi organizat referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană ar putea fi declarată drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.

„La 20 octombrie, în aceeași zi, vom avea alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE. La 20 octombrie vom fi întrebați: Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană? După mai bine de 30 de ani, în sfârșit a venit timpul ca noi, cetățenii, să spunem întregii lumi că suntem europeni și că vrem să facem parte din această familie europeană. Referendumul despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii, este proiectul generației noastre", a declarat Igor Grosu, publică Ziarul Național.

Spicherul îndeamnă cetățenii să facă în așa fel încât anul 2024 să fie ,,unul istoric pentru Republica Moldova".

Anticoruptie.md informează că după anunțarea avizului de către Curtea Constituțională, șefa statului Maia Sandu a salutat decizia înaltei Curți și a spus că „avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună să garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni”. „Uniți pentru Moldova Europeană, vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică”, a scris șefa statului pe pagina sa de socializare.

TV8 informează despre modificarea, din nou, a componenței Comisiei naționale pentru integrare europeană prin decretul președintei Maia Sandu. Șefa statului practic a dublat numărul membrilor Comisiei, incluzându-i în listă și pe șefii instituțiilor responsabile de securitatea statului. Astfel, printre membrii noi se numără ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, dar și alți reprezentanți ai Executivului. În lista actualizată se regăsește un număr mai mare de deputați, procurorul general interimar, președintele Consiliului Concurenței, cel al Consiliului Audiovizualului, CNA și ASP, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, dar și mai mulți consilieri ai președintei Maia Sandu.

Într-un editorial pe agora.md, politologul Laurențiu Pleșca notează că ce se întâmplă acum în Găgăuzia ne amintește de evenimentele din stânga Nistrului din anii '90. Liderii locali găgăuzi, controlați de Ilan Șor, încearcă să diminueze dependența Comratului de Chișinău și să le-o ofere pe tavă Rusiei. Aceasta se reflectă în câteva fumigene: permiterea exporturilor de produse agricole spre Rusia, utilizarea sistemului de plăți diferit „Mir” și oferta de a reduce prețul gazelor exclusiv pentru locuitorii Găgăuziei. În plus, promisiunile de protecție venite din partea președintelui rus Vladimir Putin, precum și vizitele frecvente la Moscova, după instrucțiuni, întreprinse de bașcana Evghenia Guțul, fugarul Ilan Șor ori de alți lideri de partide și deputați, adaugă greutate acestui scenariu, scrie Pleșca. Asta ne amintește de acțiunile separatiste din Transnistria, care au escaladat într-un război pe Nistru. Și atunci ne confruntam cu aceleași acțiuni ale războiului hibrid.

Ziarul Național publică declarația de luni-seară a vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, în cadrul discursului susținut la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Prezența ilegală a trupelor și munițiilor rusești în regiunea transnistreană a R. Moldova rămâne „o sursă majoră de îngrijorare”, iar Chișinăul insistă în continuare ca Rusia să-și retragă trupele și munițiile de pe teritoriul statului nostru.

„Este incredibil de cinic să auzim autoritățile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce Kremlinul a fost cel care, în ultimii 32 de ani, a încălcat consecvent statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, a punctat șeful diplomației de la Chișinău. Potrivit lui Mihai Popșoi, conflictul nerezolvat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova reprezintă „o provocare”, iar autoritățile constituționale au în vedere o soluționare pașnică a acestuia, prin negocieri bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.

Jurnal.md informează că Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România, organismul condus de președintele statului și care coordonează politica de apărare a României, a detaliat în raportul pe activitate pe anul 2023 care au fost principalele obiective ale serviciilor de informații „ostile”. Raportul face referire și la situația din Republica Moldova. „Menținerea continuității unei guvernări pro-europene, după orizontul de timp al anului 2025, este esențială pentru asigurarea ireversibilității traseului occidental al Republicii Moldova”.

De asemenea, raportul avertizează asupra situației din Moldova. „Capacitatea instituțională redusă, precaritatea sistemului de apărare și perspectiva extinderii agresiunii militare ruse și asupra Republicii Moldova au impus menținerea unui nivel ridicat de vigilență, dar și de asistență în raport cu statul vecin. În acest proces, România a acționat pentru sprijinirea cauzei Republicii Moldova la nivel internațional și pentru coagularea sprijinului partenerilor, iar intern pentru susținerea eforturilor de reformă instituțională în domenii multiple”.

Radio Chișinău publică declarația politologului Ion Tăbârță făcută într-o emisiune la același post de radio. Relația dintre Republica Moldova și Consiliul Europei este una importantă, apreciază politologul Ion Tăbârță. El a explicat, că asistența Consiliului Europei ajută Republica Moldova să dezvolte instituții și proceduri instituționale, Republica Moldova a dezvoltat relații cu anumite instituții din cadrul Consiliului Europei, precum Comisia de la Veneția, iar cetățenii din Republica Moldova au putut apela la CEDO pentru a li se face dreptate.

Europa Liberă informează că fosta secretară a Partidului Șor responsabilă de suburbiile Chișinăului a fost audiată ca martoră în procesul de judecată privind finanțarea ilegală a formațiunii. Ea a povestit cum primea bani pentru onorariile protestatarilor, cum a fost jefuită și de ce a cerut protecție de la stat. La ședința din 16 aprilie, martora a povestit că a început să lucreze în Partidul Șor în mai 2022, fiind responsabilă de oficiile Stăuceni, Cricova, Grătiești și Tohatin. Ulterior, a devenit vice-președintă a oficiului din sectorul Râșcani al capitalei. În această calitate, organiza adunări generale ale partidului și proteste antiguvernamentale.

Sanatateinfo.md informează că ministerul Sănătății a semnat ordinul de instituire a primului centru public specializat de intervenție în tulburările de spectru autist, destinat copiilor. Adulții rămân din nou în afara serviciilor. Primul centru public specializat de intervenție în tulburări de spectru autist (TSA) urmează să devină funcțional de la 1 septembrie. Ministerul Sănătății a semnat un ordin în acest sens. Noul centru urmează să funcționeze în incinta Centrului Republican de Reabilitare pentru copii. Conform ordinului semnat de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, noul centru va asigura asistența medicală specializată gratuită copiilor cu tulburări de spectru autist, care costă în servicii de diagnostic, terapii comportamentale, precum și suport informațional și instruire pentru părinții sau îngrijitorii copiilor cu tulburări de spectru autist.

Citește mai mult