Social

Revista presei: imperialismul rus - un pericol pentru statele și societățile europene; UE - singura opțiune pentru R. Moldova; „Pe cât de atractivă pare lumea rusă la televizor, pe atât de urâtă este în realitate”

Imperialismul rus este un pericol nu doar pentru Ucraina, ci pentru toate statele și societățile europene care susțin democrația; Uniunea Europeană este singura opțiune pentru Republica Moldova și „pe cât de atractivă pare lumea rusă la televizor, pe atât de urâtă este în realitate, când vine pe străzile noastre”– sunt unele subiecte reflectate în presă și trecute în revistă de Victoria Popa.

„Nu cred că cineva ar vrea să trăiască în dictatură” a spus președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestagul german, Michael Roth, într-un interviu, realizat la Chișinău, pentru Deutsche Welle. Oficialul german a menționat că Germania va susține plenar Republica Moldova în drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană (UE). El a declarat că imperialismul rus este un pericol nu doar pentru Ucraina, ci pentru toate statele și societățile europene care susțin democrația. Suntem toți în aceeași barcă, a spus Roth. Și dacă societățile din Moldova, Ucraina și Georgia își doresc să devină parte a UE noi nu avem dreptul să le închidem ușa în față, susține oficialul german. În opinia lui, UE este cel mai important proiect global al păcii. „Eu, fiind autocritic, trebuie să recunosc că noi, în UE, am înțeles că toți suntem europeni abia după declanșarea acestui război nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Michael Roth a mărturisit că nu a mai auzit vreodată o narațiune rusească construită pe o prostie atât de mare. Oficialul german nu-și poate imagina că cineva în Republica Moldova își dorește să trăiască într-o dictatură ca în Rusia și că moldovenii își doresc un astfel de viitor. „Nu cred. Noi putem trăi toți în bunăstare și pace în UE - un spațiu unde avem libertate, democrație și unde drepturile tuturor sunt respectate. Un spațiu fără frică”, a mai spus în interviu președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestagul german, Michael Roth.

Ziarul Național publică declarația Ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, făcută la inaugurarea expoziției „Diplome Neemise”, care comemorează 40 de studenți ucraineni uciși în ultimii doi ani, după declanșarea războiului de către Federația Rusă în statul vecin. Potrivit diplomatului, „Lumea rusă” pare „atractivă” în imagini televizate, însă fața adevărată, „urâtă”, a acesteia iese la iveală atunci când invadează state vecine, le omoară cetățenii și le distruge localitățile.

„De aceea, toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru - dacă nu te interesează politica, atunci politica se interesează de tine. Dacă tu nu faci alegerea corectă, atunci alții o fac în numele tău. Dacă nu vrei să rezolvi problemele cu mâinile proprii, atunci problemele vin la tine”, a declarat Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko. Diplomatul ucrainean și-a exprimat speranța că istoriile de viață ale celor 40 de studenți uciși în războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, expuse la Universitatea de Stat din Moldova, îi vor determina pe oameni „să se gândească mai mult la țară și la alegerea corectă” pe care trebuie s-o facă.

Aceeași sursă publică și declarația ministrului Educației, Dan Perciun, care a declarat că Republica Moldova va avea, pe 20 octombrie curent, ziua în care vor fi desfășurate alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrarea europeană, șansa să-și decidă viitorul. „Ne așteaptă un exercițiu important în luna octombrie, un exercițiu care este inclusiv despre dorința noastră de a trăi în pace, într-o familie a statelor civilizate, în care viața fiecărui om contează și este respectată pe deplin”, a punctat Dan Perciun.

Într-o emisiune la TVR Moldova, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, a declarat că Uniunea Europeană este singura opțiune pentru Republica Moldova. Alte opțiuni înseamnă consecințe nefaste. Potrivit lui Vladislav Kulminski, cetățenii Republica Moldova trebuie să facă o alegere clară, iar aderarea la UE ar reprezenta singura opțiune sigură pentru statul nostru.

La același post de televiziune, analistul politic Anatol Țăranu, a explicat că dacă la guvernarea Republicii Moldova vin forțe pro-ruse, asta ar însemna că Moscova va obține pârghii foarte serioase de a influența situația internă din statul nostru. Asta ar înseamna că toate structurile de stat vor fi împânzite cu agentură rusă. Problema va fi și de altă natură. Din acel moment se va subția simțitor ajutoarele care vor veni din partea partenerilor noștri de dezvoltare, iar Republica Moldova nu dispune de capacități la ora actuală de a supravețui de sine stătător din punct de vedere economic. Federația Rusă nu are cum să ne ajute din acest punct de vedere, din simplul motiv că situația lor economică este precară și ea se va înrăutăți și mai mult. O guvernare pro-rusă la Chișinău ar fi o catastrofă. Alegătorii noștri din Republica Moldova ar trebui să înțeleagă acest lucru, chiar dacă există o nemulțumire în creștere față de neeficiența politicilor pe care le promovează actuala guvernare, a conchis analistul politic.

IPN notează opinia ex-ministrului Apărării Republicii Moldova, Vitalie Marinuța, potrivit căruia Ucraina se află într-o perioadă dificilă a războiului, iar acest lucru este cauzat de lipsa de armament și de oboseala de pe front. Potrivit ex-ministrului Apărării, Rusia are astăzi avantaje pe front atât la capitolul capacități umane, cât și la capitolul tehnică militară și muniții. Experții militari din întreaga lume spun că, la moment, ne aflăm în una din cele mai dificile situații de la începutul războiului. Sunt mai multe aspecte care ne pun în gardă, pe noi, cei care monitorizăm această situație. Într-un an de zile, pe linia frontului niciuna din părți nu a reușit să aibă un avantaj strategic, spune Marinuța. Numărul oamenilor pe care poate să-l pună Rusia în linia întâi și numărul oamenilor pe care poate să-l pună Ucraina în prima linie este diferit. Pentru că timpul s-a încălzit, este uscat, Rusia a putut să implementeze tehnica blindată, tancurile. Rușii și-au pus în plan până la 9 mai să aibă o victorie cu care să se mândrească. Rusia și-a adaptat tacticile, a făcut în așa fel ca armamentul să fie cu o precizie mult mai mare”, a spus ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuța.

Teza a fost confirmată și de directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, potrivit căruia cel mai important sprijin pentru armata ucraineană ar trebui să vină de la Washington, însă Congresul american întârzie să aprobe ajutorul de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei. Directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, spune că în lipsa ajutorului militar occidental, Ucraina este într-o poziție nefastă în fața Rusiei. Astăzi Ucraina luptă cu o capacitate de câteva ori mai mică decât Rusia. De exemplu, dacă Ucraina are un glonț, Rusia are zece. Acest raport era acum câteva luni de câteva ori mai mic, dar astăzi este atât de mare din cauza întârzierii munițiilor dinspre Occident. Și președintele Zelensky a anunțat că Ucraina nu mai poate rezista mult într-o asemenea ipostază și are nevoie de sprijin urgent.

Moldova 1 informează că Tiraspolul nu este deloc deschis pentru a respecta drepturile omului. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian la audierea în Parlament a Raportului anual privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova. Oleg Serebrian s-a referit la persoanele deținute în penitenciarele din stânga Nistrului. Oficialul afirmă că autoritățile de la Chișinău solicită în mod insistent eliberarea acestora, dar Tiraspolul cere în schimb lucruri pe care autoritățile constituționale nu și le pot asuma.

Anticoruptie.md publică investigația jurnalistică „Beneficiarii războiului: boomul afacerilor familiei Vlah în România” în care arată cum fratele fostei guvernatoare proruse a regiunii găgăuze, Irina Vlah, a ajuns în 2023 pe locul patru în topul exportatorilor de grâu din Moldova în contextul războiului din Ucraina. Partenerul de afaceri în România a firmei gestionate de Serghei Vlah este o companie elvețiană, care și-a intensificat activitatea comercială cu cereale în zona Mării Negre în ajunul și în timpul invaziei militare ruse în Ucraina. Jurnaliștii de la anticoruptie.md arată că boomul afacerilor lui Serghei Vlah în timpul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei vine pe fundalul procedurii de insolvență a unei firme de la Comrat, care a acumulat în ultimii ani datorii uriașe atât față de partenerii de business, cât și față de stat. În toată această perioadă, cifrele afacerilor dezvoltate în România și înregistrate pe numele fostei sale soții, Olga Vlah, au explodat în 2022 față de 2021 cu 20.343%.

Într-o emisiune la JurnalTV, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a declarat că conținutul media problematic a migrat pe online, de când Consiliul Audiovizualului a început să aplice amenzi usturătoare pentru dezinformare. Potrivit șefei CA, lipsa reglementărilor pentru spațiul online reprezintă o problemă, iar acest subiect este discutat acum și la nivelul țărilor europene. Președinta CA a mai spus că Republica Moldova a obținut statut de țară observator în cadrul entităților care reglementează spațiul informațional în Uniunea Europeană.

Europa Liberă informează că producția de lapte în Republica Moldova (și așa modestă) a scăzut cu 3,4% în 2023. Tot mai puțin oameni țin vaci în gospodării, din cauza că nu au pășune, nutrețurile sunt scumpe, iar prețurile oferite de punctele de colectare sunt mici. Subvenții de la stat per litru de lapte primesc doar fermele. Datele Biroului Național de Statistică arată că, anul trecut, producția de lapte în întreprinderile agricole a crescut cu 15,1%. Pe de altă parte, în gospodăriile casnice, de unde vine cea mai mare cantitate, a scăzut cu 6,4%. În consecință, întreaga producție s-a redus cu 3,4%.

De la 1 ianuarie 2023, statul acordă proprietarilor de ferme subvenții per litru de lapte de vacă (3 lei pentru un litru). Numărul de bovine la ferme a crescut de două ori, dar producția de lapte a rămas aceeași.Țăranii care țin vaci nu primesc, însă, niciun fel de subvenții. Dimpotrivă, statul a plafonat numărul de animale care pot fi crescute într-o gospodărie: nu mai mult de cinci bovine mature.

Citește mai mult