Social

Audieri publice în Parlament, după tragedia tinerei din Orhei. În legislație ar urma să fie introdusă noțiunea de femicid

În legislația Republicii Moldova urmează să fie introdus termenul de feminicid, ceea ce înseamnă un tip specific de crimă în care un bărbat ucide o femeie. La fel, vor fi alocați mai mulți bani pentru crearea serviciilor specializate de sprijin pentru victimele violenței. Despre acest lucru au discutat astăzi deputații, reprezentanți ai autorităților și societății civile care au participat la audierile publice de la Parlament. Aceste mecanisme sunt necesare pentru a preveni acte de violență asupra femeilor similare cazului „Ana-Maria”, tânăra ucisă recent de un fost polițist din raionul Telenești.

multimedia.parlament.md
Sursa: multimedia.parlament.md

Vorbind despre tragedia de la Orhei, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a afirmat că Poliția a reacționat prompt, dar a fost limitată de anumite circumstanțe și impedimente. El a recomandat în acest sens modificarea legislației, pentru a permite acces direct poliției la camerele de supraveghere din spațiile publice.

„Pârghiile legale pe care le avem în prezent, nu sunt cele mai favorabile unor astfel de procese. Ajungem la concluzia că prin intermediul anumitor platforme, inclusiv cu Facebook ne oferă mai multe posibilități decât pârghiile legale în Republica Moldova. În primul rând pentru a descifra un apel telefonic sau a ridica acoperirea telefonică a persoanelor care au fost în acea rază nu ai nicio posibilitate în zilele vineri, sâmbătă și duminică. Operatorul de telefonie mobilă nu lucrează să-ți ofere descifrările acestea, nemaivorbind că se eliberează la încheierea instanței de judecată. Este necesar să ajustăm mecanismul respectiv, acolo când avem dispariția persoanelor minore, în mod special, poliția să aibă acces”*.

Sunt necesare modificări ale legislației pentru a îmbunătăți mecanismul de prevenție, dar și de monitorizare a agresorilor, a afirmat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, care a precizat că termenul de femicid va fi introdus în legislație.

„Nepedepsirea, descurajează alte persoane să raporteze cazurile de violență văzând că nu au finalitate”.

Pentru a crea servicii specializate de prevenție pentru victimele violenței, dar și pentru agresori sunt necesare alocate mijloace financiare în bugetul de stat, susține secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt.

„Avem nevoie de programe sustenabile din punct de vedere financiar atunci când femeile au nevoie, dar nu să beneficieze de timp scurt și atâta timp cât nu mai avem finanțare de la donatori, deja femeile nu mai pot să beneficieze de aceste programe. La fel de important este să intervenim cu programe pentru agresorii familiali pentru a reduce comportamentul agresorilor și acest lucru trebuie să fie inclus pe agenda priorităților statului”.

Cazurile de violență nu pot fi soluționate doar de polițiști, a precizat șeful Centrului de Drept din Căușeni, Ion Oboroceanu. Potrivit acestuia, victimele trebui să fie audiate în spații special amenajate.

„Eu niciodată nu am fost avocatul poliție, dar dacă cineva crede că cazurile de violență pot fi soluționate doar exclusiv de polițiști, vă înșelați. Nu este situație reală. Victimele nu doar că nu au încredere în polițiști, dar în tot sistemul de protecție”.

Preprezentantul adjunct al UNFPA, în Republica Moldova Natalia Plugaru a precizat că au fost amenajate 11 spații de audiere a victimelor violenței, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație, iar acestea trebuie valorificate.

Termenul „feminicid” sau „femicid” se referă la un tip specific de omucidere în care un bărbat ucide o femeie sau o fată. Spre deosebire de alte tipuri de crime, feminicidele apar de obicei la domiciliu ca urmare a violenței de gen.

Potrivit Biroului Național de Statistică în Republica Moldova șapte din zece femei din mediul rural și șase din mediul urban suferă de cel puțin o formă de violență, iar peste 63% dintre femeile și fetele cu vârsta între 15 – 65 ani, au fost supuse cel puțin unei forme de violență. Potrivit singurului studiu realizat de Centrul de Drept al Femeilor, în Republica Moldova, în anii 2016-2019, 65 de femei au fost omorâte din lipsa unui răspuns coordonat și a accesului la servicii specializate pentru femeile cu multiple vulnerabilități.

Acest fenomen, este răspândit și la nivel mondial. Doar în 2022 peste 89 000 de femei au fost omorâte din motive de gen.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult