Externe

Protestele violente continuă în Georgia împotriva legii „agenților străini”. Ciocniri între polițiști și manifestanți

La Tbilisi, poliția și forțele speciale au început să disperseze un alt protest împotriva legii „agenților străini”, care a avut loc în seara zilei de 30 aprilie, lângă clădirea Parlamentului georgian. S-a întâmplat în timp ce deputații examinau proiectul de lege în a doua lectură, iar protestatarii au aruncat cu pietre și sticle în poliție.

Drept răspuns, oamenii legii au folosit spray cu piper, gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor. De asemenea, conform relatărilor din presă, forțele de securitate au folosit gloanțe de cauciuc. Cel puțin o persoană a fost rănită.

„Ministerul Afacerilor Interne a utilizat mijloace speciale în conformitate cu legislația în vigoare. Participanții la miting, angajați în confruntări verbale și fizice cu ofițerii de aplicare a legii, au aruncat diverse obiecte în direcția lor”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, protestul „a luat un caracter violent” și că autoritățile continuă să pună în aplicare „măsurile prevăzute de lege pentru restabilirea ordinii publice”.

*„Protestul participanților la mitingul de pe bulevardul Rustaveli, lângă clădirea parlamentului, a depășit limitele stabilite de legea privind libertatea de exprimare și întrunire pașnică și a luat un caracter violent. În ciuda numeroaselor apeluri din partea poliției, protestatarii nu respectă cerințele legale ale ofițerilor de aplicare a legii. Protestatarii se confruntă verbal și fizic cu ofițerii de aplicare a legii, precum și aruncă diverse obiecte în direcția lor”, potrivit comunicatul emis de Ministerul de Interne.

Pe 17 aprilie, parlamentul georgian a adoptat proiectul de lege privind „agenții străini” în primă lectură. UE a declarat că intrarea în vigoare a unei astfel de legi ar împiedica integrarea Georgiei și a Uniunii Europene.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a descris votul parlamentului de la Tbilisi drept „o evoluție foarte îngrijorătoare” și a avertizat că adoptarea finală a legii va afecta parcursul european al Georgiei.

„Această lege nu este în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE”, a spus Borrell.

Deputații parlamentului georgian au amânat examinarea proiectului de lege în a doua lectură la 1 mai, din cauza faptului că la Tbilisi au loc proteste în masă împotriva adoptării legii.

În cazul în care este adoptată, această lege ar obliga orice ONG sau publicație media care primește peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca fiind sub influență străină.

Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a declarat că o astfel de legislație este necesară pentru a asigura transparența financiară a beneficiarilor de granturi.

Cu toate acestea, partidele de opoziție și jurnaliștii independenți o numesc „Legea rusă" din cauza asemănării sale cu legislația rusă din 2012 privind „agenții străini" care stigmatizează mass-media independentă și organizațiile pe care le consideră a fi în contradicție cu politica Kremlinul.

Oponenții spun că legea ar bloca perspectivele Georgiei de aderare la Uniunea Europeană.

Președinta georgiană, fosta diplomată franceză Salomé Zourabichvili, care se află în conflict cu partidul aflat la putere, dar ale cărei puteri sunt restrânse, a dat asigurări că se va opune prin veto în cazul adoptării acestui text.

BBC
Sursa: BBC
Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult