Social

Revista presei: situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene; Mitropoliile și războiul

Dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai ar accelera parcursul European, iar situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene și patriarhia de la Moscova întotdeauna a tratat bisericile ordodoxe din Republica Moldova și Ucraina drept subordonați, iar acum, în contextul invaziei ruse, se urmărește menținerea influenței ruse în regiune, inclusiv prin intermediul bisericii – sunt unele subiecte reflectate în presă și trecute în revistă de Victoria Popa.

Dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai ar accelera parcursul European al Republicii Moldova, a declarat comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău. În opinia lui Tăbârță, programul de asistență pentru Republica Moldova și Ucraina, similar Planului Marshall, despre care a vorbit președinta Maia Sandu luni în fața Conferinței anuale privind bugetul Uniunii Europene, ar însemna o refacere economică și societală pentru Republica Moldova, împotmolite de trei decenii în tranziție, și o refacere a Ucrainei după un război distrugător. În mod evident, președinta Maia Sandu cere un ajutor din partea Uniunii Europene mai consistent și mai rapid și face apel ca instituțiile europene să fie mai flexibile față de problemele cu care se confruntă state precum Republica Moldova și Ucraina, consideră Ion Tăbârță. El a subliniat că este foarte important ca acest ajutor, pe lângă proiectele de infrastructură și de consolidare instituțională, să fie îndreptat pentru dezvoltarea economică și creșterea nivelului de trai. Ion Tăbârță a subliniat că Republica Moldova are nevoie de investiții masive în dezvoltarea economică, iar guvernarea trebuie să asigure condiții pentru aceasta.

Într-un interviu acordat MOLDPRES, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că „Situația din regiune ne determină să accelerăm procesele, pentru a fi pregătiți cât mai curând să aderăm la Uniunea Europeană”. În interviu, viceprim-ministra a vorbit despre organizarea cât mai curând a conferinței interguvernamentale, care urmează să marcheze lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit ei, prima Conferință interguvernamentală este o etapă politică importantă, deoarece reprezintă începutul oficial al negocierilor cu Uniunea Europeană. În același timp, ea este o bună platformă pentru a face schimb de poziții între Uniunea Europeană și țara candidată, pentru a prezenta echipa de negociere și a propune calendarul reuniunilor în cadrul procesului de examinare, care precedă negocierile de fond. Scopul conferinței este adoptarea cadrului de negociere, care ne va permite să începem discuțiile pentru fiecare capitol în parte. În același timp, Republica Moldova va prezenta poziția sa generală de negociere, care de facto este Declarația de țară - un document politic de aprobare a cadrului de negociere.

Situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene. O spune europarlamentarul român, Eugen Tomac, după ce președinta Maia Sandu a cerut la Bruxelles ajutor financiar sporit pentru Republica Moldova. Eurodeputatul român spune că mesajul șefei statului este unul corect în contextul în care țara se confruntă cu provocări interne urmare a războiului hibrid purtat de Rusia, notează IPN. Potrivit europarlamentarului, un nou pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova ar putea fi pe agenda oficialilor europeni după alegerile europarlamentare din iunie.

Caleaeuropeana.ro titrează că „Republica Moldova este pe o cale istorică spre Uniunea Europeană”: Charles Michel și Maia Sandu au discutat la Bruxelles despre organizarea cât mai rapidă a primei Conferințe interguvernamentale între Republica Moldova și Uniunea Europeană, în vederea lansării oficiale a negocierilor de aderare. La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că „Republica Moldova se află pe o cale istorică spre familia Uniunii Europene”.

Mitropolitul Vladimir intră în conflict cu Patriarhia Moscovei din cauza poziției sale față de războiul din Ucraina, a spus într-o emisiune la Moldova 1, experta în sociologie, Tatiana Cojocari. Potrivit ei, mitropolitul Vladimir cade din preferințele patriarhului Moscovei, Kirill. Chiar dacă mitropolitul a spus că nu susține războiul din Ucraina, pe care Patriarhia de la Moscova l-a declarat „sfânt”, experta subliniază că în interiorul Mitropoliei Moldovei sunt în continuare preoți care susțin agresiunea rusă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Experta susține că biserica nu trebuie să facă politică, ci să se îngrijească de enorași. Anume aceste ingerințe în politică îi determină pe mulți preoți să migreze către Mitropolia Basarabiei. Tatiana Cojocari susține că patriarhia de la Moscova întotdeauna a tratat bisericile ordodoxe din Republica Moldova și Ucraina drept subordonați, iar acum, în contextul invaziei ruse, se urmărește menținerea influenței ruse în regiune, inclusiv prin intermediul bisericii.

Acordul de Parteneriat strategic între Republica Moldova și Federația Rusă, semnat de Vladimir Putin și Vladimir Voronin în 2001, ar putea fi abrogat în timpul apropiat de către autoritățile de la Chișinău, pentru că, în conformitate cu Strategia securității naționale a Republicii Moldova, Federația Rusă și corupția reprezintă cele mai mari pericole pentru statul nostru, a menționat spicherul Igor Grosu luni-seară, în cadrul unei emisiuni la ProTV. Președintele Parlamentului crede că acest acord reprezintă o „literă moartă” pentru Republica Moldova, în contextul agresiunii rusești asupra Ucrainei.

Europa Liberă informează că la Chișinău a început procesul de judecată al guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Ea este acuzată de complicitate la finanțarea ilegală a fostului partid Șor și riscă până la cinci ani de închisoare. Prima ședință, din 30 aprilie, a fost amânată. Guțul a fost întâmpinată în fața Judecătoriei Buiucani de zeci de susținători, care scandau în limba rusă: „Victorie!” și „Bașcanul nostru e cel mai bun!”. Bașcana le-a spus susținătorilor săi că dosarul este „fabricat” și că este gata să meargă până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru a-și demonstra nevinovăția.

Potrivit procurorilor, Guțul este învinuită de „acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat”. Mai exact, în perioada anilor 2019-2022, fiind secretara unui departament al Partidului Șor, ar fi efectuat curse tur-retur în Rusia ca să aducă la Chișinău bani în numerar pentru finanțarea formațiunii. Un alt episod în care este vizată Evghenia Guțul se referă la organizarea protestelor antiguvernamentale și remunerarea manifestanților, în septembrie-noiembrie 2022. Procurorii susțin că bașcana ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea grupului criminal Șor cu 42,5 milioane de lei.

„Crizantema s-a vândut: Cine este noul proprietar al fostei cafenele a statului” aflați într-o investigație publicată pe Anticoruptie.md. Potrivit anchetei jurnalistice, cafeneua „Crizantema” din Chișinău, care a aparținut cândva Academiei de Științe a Moldovei, și a fost înstrăinată de guvernul Filip în 2018, a fost cumpărată, la începutul acestui an, de SRL „Ultra Distribution”, companie ce deține unul dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Republica Moldova. Totul după ce firma de construcții Astercon-Group a scos-o la vânzare pe internet, la un preț de peste CINCI ori mai mare decât cel de cumpărare de la stat. Cafeneaua de pe strada Academiei 1A ar urma să fie transformată în „clădire de producere”, iar pe terenul aferent de 0.44 ha se vor efectua construcții. Ultimul proprietar are conexiuni directe cu omul de afaceri Arcadie Topalo, activitatea căruia a fost investigată de portalul Anticoruptie.md. Deși a fost condamnat în 2017 pentru spălarea a zeci de milioane de lei, firmele pe care le gestionează din umbră continuă să câștige pe bandă rulantă concursurile de achiziții publice.

Ziarul de Gardă publică investigația „Donații de zeci de mii de euro, apartamente noi și automobile. Ce achiziții au făcut în 2023 fruntașii MAN angajați la primăria Chișinău”. Creat în decembrie 2022, cu adresa juridică în locuința soților Ceban din sectorul Buiucani al capitalei, partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de edilul, Ion Ceban, are în calitate de membri zeci de angajați din cadrul primăriei Chișinău și din subdiviziunile acesteia. Ziarul de Gardă le-a verificat averile și vă prezintă fruntașii MAN, conectați la banii publici, care pe parcursul anului 2023 și-au cumpărat apartamente, automobile și spații comerciale sau au raportat recompense, indemnizații și donații de zeci de mii de euro.

Ziarul Național informează că noțiunea de femicid - uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen - ar urma să fie introdusă în legislația Republicii Moldova, urmare a apelului public venit din partea mai multor organizații ai societății publice. Subiectul a fost discutat ieri, 30 aprilie 2024, la audierile publice organizate de Parlament privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor din Republica Moldova. Audierile, cu participarea deputaților, reprezentanților autorităților și instituțiilor abilitate cu funcții de prevenire și de combatere a violenței în familie, ai organizațiilor societății civile și ai partenerilor de dezvoltare, au avut loc la inițiativa vicepreședintei Parlamentului, Doina Gherman, și au avut scopul de a identifica soluții pentru îmbunătățirea mecanismelor instituționale de răspuns la cazurile de violență, în bază de gen și de violență în familie.

Gazeta de Chișinău publică articolul „Vasile ȘOIMARU – 75 de ani de la naștere”. Scriitorul Nicolae Rusu menționează că Vasile Șoimaru este unul din cei 278 de semnatari ai Declarației de Independență a Republicii Moldova (1991).Vasile ȘOIMARU, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, economist, conferențiar universitar, scriitor, publicist, om de cultură, s-a născut pe 30 aprilie 1949, în satul Cornova, raionul Ungheni.

„ Frumoasa zodie a neastâmpărului îl ține pe Vasile Șoimaru într-o permanentă acțiune, un exemplu viu de perpetuum mobile, de unde și concluzia eminentului istoric și critic de artă Raoul Șorban din Cluj, care îl considera, pe bună dreptate, o instituție de cultură. Destinul său a atins deja trei sferturi dintr-un secol de viață de om, iar cei care-l cunosc și-l prețuiesc îi doresc să-și împlinească secolul cu aceeași pasiune și dăruire ce-l caracterizează”, îl descrie Nicolae Rusu pe deputatul din actualul Parlament, Vasile Șoimaru.

Citește mai mult