Social

Calendarul Zilei // 20 de ani de la cea mai mare extindere din istoria Uniunii Europene

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 1 mai.

1707: Anglia s-a unit cu Scoția sub numele de Regatul Marii Britanii.

1890: A fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Muncii, marcând lupta muncitorilor pentru reducerea normei orare zilnice de lucru la 8 ore. În 1884, o federație sindicală americană și-a stabilit obținerea acestui obiectiv până la la 1 mai 1886. Cum această dată se apropia și nu se obținuseră concesiile dorite de la patronate, sindicatele americane au decis declanșarea unei greve generale. Pe 1 mai 1886, aproximativ 500.000 muncitori americani au participat la greve și proteste în cele mai mari orașe industriale din țară. Cele mai importante manifestații au avut loc la Chicago, unde au avut loc mai multe proteste, la care au participat circa 80.000 de muncitori. Muncitorii au fost atacați de spărgătorii de grevă și de angajații unor firme de pază la protestele precedente, iar sindicaliștii fuseseră concediați încă din luna februarie 1886. Intervenția brutală a Poliției a condus la moartea a doi muncitori și la rănirea altora. Sindicaliștii americani au ales ziua de 1 mai 1890, pentru intra în grevă pentru programul de lucru de opt ore. Congresul s-a raliat astfel planurilor sindicaliștilor americani și a adoptat ziua de 1 mai 1890 ca dată pentru această demonstrație. Ziua de 1 mai a fost aleasă și pentru a cinsti memoria victimelor grevelor din mai 1886 de la Chicago. Treptat, 1 mai a devenit zi sărbătoare în majoritatea țărilor din lume. Paradoxal, dar Statele Unite și Canada sărbătoresc Ziua Muncii în prima zi de luni din septembrie.

1899: Bayer introduce aspirina în Germania.

1919: Guvernele sovietic și ucrainean au adresat guvernului român două ultimatumuri prin care îi cereau să părăsească în 24 de ore Basarabia și Bucovina.

1967: Elvis Presley se căsătorește cu Priscilla Beaulieu.

1998: Intră în vigoare Convenția Consiliului Europei privind spălarea, depistarea, capturarea și confiscarea banilor proveniți din activități criminale.

2004: Are loc cea mai mare extindere din istoria Uniunii Europene: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia și Ungaria au aderat la UE. Această extindere a dus la o creștere a numărului de membri ai UE de la 15 la 25, a limbilor oficiale de la 11 la 21 și la o creștere demografică de 75 de milioane de cetățeni. În 2007, România și Bulgaria au devenit membre ale UE. În același an, Slovenia a adoptat moneda euro, urmată în 2008 de Cipru și Malta. La 1 decembrie 2009 a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, care a reformat multe aspecte ale UE. În special, a schimbat structura juridică a Uniunii Europene, reunind sistemul de trei piloni al UE într-o entitate juridică unică. De la începutul anilor 2010, coeziunea Uniunii Europene a fost testată de mai multe aspecte, inclusiv o criză a datoriilor în unele țări din zona euro, creșterea migrației din Orientul Mijlociu și retragerea Regatului Unit din UE. Un referendum a avut loc în 2016 în Regatul Unit privind apartenența la Uniunea Europeană, aproximativ 52% dintre participanți votând pentru părăsirea Uniunii. Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ora locală 23:00. În contextul conflictului ruso-ucrainean, pe 1 martie 2022 Ucraina a depus cererea de aderare în Uniunea Europeană. Cererea este justificată de necesitatea de ajutor economic și social în timpul războiului. Pe 3 martie 2022, din același context menționat, Republica Moldova a depus și ea cererea de aderare în UE.

S-au născut:

1936: Anatol Codru, poet, eseist, traducător și regizor de film moldovean, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei

1937: Ion Vatamanu, poet, publicist și om politic moldovean

1938: Valeriu Gagiu, scenarist și regizor moldovean de teatru și film

La 1 mai 1951 în satul Mândrești, raionul Telenești, s-a născut Gheorghe Mustea, compozitor, dirijor și muzicolog moldovean. Este prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, maestru emerit în artă, artist al poporului, laureat al Premiului de Stat, cavaler al Ordinului Republicii, Doctor Honoris Causa al Universității de Studii Aplicate din Moldova. Maestrul Gheorghe Mustea a fost desemnat de Centrul Internațional biografic din orașul Cambridge unul din cei mai influenți 100 de muzicieni ai lumii în anul 2017.

La 1 mai este marcată Ziua Internațională a Solidarității oamenilor muncii

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult