Externe

Revista presei internaționale: Va fi creată o umbrelă de protecție nucleară în Europa? Rusia a luat o pauză tactică în estul Ucrainei; Poliția a folosit forța împotriva a mii de protestatari în Georgia

Presa internațională relatează despre ultimele evoluții de pe linia frontului din Ucraina încercând să explice de ce Rusia și-a întrerupt temporar ofensiva pe câmpul de luptă. Publicațiile de la Kiev scriu despre noi atacuri ale rușilor asupra orașului Odessa soldat cu victime în rândul civililor. Presa Europeană comentează între timp propunerea președintelui Franței de crea o umbrelă de protecție nucleară pentru a apăra continentul european de Rusia. Publicațiile georgiene descriu urmările noilor proteste de la Tbilisi față de legea agenților străini, iar presa britanică își concentrează atenția asupra revenirii Regelui Carol al III-lea la îndatoririle sale publice, după ce fusese diagnosticat cu cancer. Relatează Lidia Petrenco.

Armata rusă și-a întrerupt temporar ofensiva pe linia frontului din estul Ucrainei, relatează presa de la Kiev, citând date ale Institutului american pentru studiul războiului. Potrivit ultimelor rapoarte ale acestuia, Rusia a luat o pauză tactică pentru a pregăti o ofensivă majoră în următoarele zile.

Între timp, Rusia a atacat aseară din nou orașul port Odessa cu rachete balistice fiind uciși cel puțin trei localnici, transmite Unian. Publicația notează că în urma loviturilor aeriene au fost deteriorate noi elemente ale infrastructurii civile. A fost al doilea atac cu rachete asupra orașului Odessa în ultimele 24 de ore, soldată cu victime în rândul civililor scrie Unian, amintind că în seara zilei de luni au fost ucise cinci persoane și distrusă Clădirea Academiei juridice.

Europa s-ar putea pregăti să creeze o umbrelă de protecție nucleară, formată din 300 de rachete balistice franceze, pentru a se apăra de Rusia, scrie The Sun. Potrivit publicației, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat ca focoasele lansate de pe submarine să fie răspândite pe întregul continent pentru a consolida apărarea colectivă. Oferta sa a venit după ce un ministru german a îndemnat Marea Britanie și Franța să creeze un "scut nuclear" pentru a descuraja Rusia, subliniază The Sun. Liderii din Europa sunt îngrijorați de efectele unei posibile victorii a lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie, iar amenințările nucleare vin dinspre Rusia în număr mare, pe măsură ce războiul lui Putin în Ucraina se prelungește, conchide publicația.

Presa internațională continuă să urmărească protestele care au loc în Georgia față de proiectul legii agenților străini, pe care guvernul pro-rus de la Tbilsi încearcă să-l adopte în a doua lectură. Presa locală relatează că aseara poliția a folosit forța împotriva a mii de protestatari adunați în fața legislativului care se opun inițiativei guvernării de a obliga organizațiile finanțate din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. Potrivit Interpressnews forțele de ordine au folosit împotriva manifestanților tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Mai mulți cetățeni au fost răniți, între ei numărându-se și un fotograf al agenției France Press care a fost bătut cu un baston de cauciuc, chiar dacă purta o vestă de jurnalist. Publicația georgiana civil observă că manifestanții cer acum nu doar excluderea Legii agenților străini, ci și a altor prevederi legislative aprobate recent, precum sunt recentele modificări ale Codului Fiscal. Mii de manifestanți au ieșit pe străzile centrale din Tbilisi în fiecare noapte, de când parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege pe 17 aprilie, amintește The Guardian.

Presa internațională are în vizor arestul fostului ministru de interne al Kazahstanului, în contextul unor proteste în masă, soldate cu 238 de morți. Yerlan Turgumbayev a fost reținut în dosarul penal deschis pentru abuz de putere în legătură cu evenimentele tragice din ianuarie 2022, relatează Kazinform. Potrivit Procuraturii Generale, „Yerlan Turgumbayev a fost reținut pe 29 aprilie, pentru abuz de putere și represiuni din partrea poliției, soldate cu consecințe grave”. Associated Press amintește că tulburările au început în orașul Zhanaozen pe 2 ianuarie 2022, când locuitorii au manifestat împotriva unei creșteri puternice a costului gazului petrolier lichefiat, folosit în mod obișnuit în calitate de combustibil pentru vehicule în Kazahstan. Acele proteste au evoluat în critici la adresa corupției, a inegalității economice împotriva fostului lider Nursultan Nazarbayev, ai cărui critici spun că a profitat de imensa bogăție energetică a țării încă de la preluarea mandatului în 1991. Agenția de presă precizează că Nazarbayev a demisionat din funcția de președinție în 2019, dar încă deținea o putere substanțială la momentul protestelor în calitate de șef al consiliului de securitate al Kazahstanului.

Țările din grupul G7, cu cele mai mari economii ale lumii, au convenit să renunțe treptat la producția de energie electrică pe bază de cărbune până în anul 2035, relatează Euronews. Reuniți marți la un summit, reprezentanții țărilor membre au abordat măsurile ce trebuie luate împotriva schimbărilor climatice, poluării, crizei energetice și pierderii biodiversității, precizează postul paneuropean de televiziune. Cele șapte țări cele mai industrializate din lume au ajuns la un acord cu privire la ceea ce este definit ca energie nucleară de nouă generație, adică energia generată prin fuziune, scrie La stampa. „Vor fi promovate colaborări internaționale pentru accelerarea dezvoltării centralelor de fuziune”, potrivit documentului. La Stampa observă că miniștrii prezenți la Venaria nu au ajuns însă la un acord pentru stabilirea mecanismelor pentru fondul „pierderi și daune”, destinat celor mai sărace țări, vulnerabile la efectele schimbărilor climatice, în consecință, contribuția va rămâne „pe o bază voluntară, conchide publicația italiană.

Le Monde scrie că mobilizările studenților pentru o încetare a focului în Gaza sunt în creștere în Franța. Majoritatea institutelor de studii politice au fost afectate de mitinguri și blocaje de marți, 30 aprilie, în timp ce universitatea Sciences Po Paris pregătește o dezbatere majoră pentru joi, 2 mai, pe tema chestiunii israelo-palestiniane. În altă parte, sunt înregistrate câteva evenimente.

Presa internațională relatează despre un atac cu sabie care a avut loc în Londra. Potrivit BBC, un băiat de 14 ani a murit la spital, iar alte patru persoane, inclusiv doi ofițeri de poliție, au fost rănite înainte ca suspectul, înarmat cu o sabie, să fie prins de poliție. Imagini video ale atacului apărute pe rețelele de socializare au arătat un bărbat purtând un hanorac galben, mânuind o sabie mare pe o stradă rezidențială, observă The New York Times. Crimele cu cuțite sunt în creștere în Anglia și Țara Galilor de aproximativ un deceniu, potrivit Biroului pentru Statistică Națională, citat de publicația americană. Infracțiunile cu cuțitul înregistrate de poliție în anul încheiat au crescut cu 5 la sută, la aproape 49.000 de infracțiuni, comparativ cu anul precedent, arată datele, deși a fost mai mică decât în 2020.

Regele Carol al III-lea a revenit marți la îndatoririle sale publice, vizitând o organizație de caritate pentru tratamentul cancerului, relatează Skynews. Noutatea vine după ce monarhul fusese diagnosticat cu cancer la începutul lunii februarie, iar Palatul Buckingham anunțase că el va renunțța temporar la îndatoririle sale publice pentru a se concentra pe tratament, fără să fie dezvăluit tipul de cancer de care suferă, precizează agenția de presă.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult