Externe

Revista presei internaționale: Ucraina și Rusia marchează Paștele pe timp de război; Franța și China negociază soluții de pace; NATO anunță în ce condiții va intra în război cu Rusia

Presa internațională scoate în evidență mesajele transmise de Paști de președinții Ucrainei și Rusiei – două țări care marchează Învierea lui Hristos pentru al treilea an la rând pe timp de război. Potrivit publicațiilor europene, soluționarea acestui conflict e și una dintre principalele teme pe care le abordează azi la Paris președinții Chinei și Franței. Între timp, NATO a stabilit linii roșii a căror depășire ar putea însemna intrarea în război direct cu Rusia. Cu detalii vine Lidia Petrenco.

În noaptea Învierii, atât Moscova, cât și Kievul, au utilizat religia și instituția bisericii pentru a ralia societatea efortului de război, transmite Reuters. Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un mesaj video de la Catedrala Sf. Sofia din Kiev și a spus că Dumnezeu este un "aliat" al Ucrainei de aceea viața va învinge definitiv moartea. Agenția de presă atrage atenția că o expoziție din Catedrală, prezenta icoane religioase pictate pe lăzi de muniție. În mesajul său de Paști, președintele rus Vladimir Putin nu a pomenit explicit despre război, vorbind în special despre nevoia de unitate pentru dezvoltarea și apărarea patriei, remarcă Reuters.

Presa acordă o atenție deosebită vizitei începute duminică la Paris de președintele Chinei, Xi Jinping. Azi, în timpul unei întrevederi cu liderul de la Beijing, președintele francez, Emmanuel Macron, intenționează să pledeze pentru un comerț echitabil și pentru căutarea unei soluții la războiul ruso-ucrainean, transmite Associated Press. Agenția de presă amintește că liderul de la Beijing continuă să își afișeze sprijinul pentru Rusia, iar după vizita din Franța va merge în Serbia și Ungaria, două țări care au rămas apropiate de Moscova. AP notează că la Paris, liderul francez vrea să-i ceară omologului său chinez să susțină încheierea tuturor conflictelor militare în perioada jocurilor olimpice de vară pe care Franța le va găzdui timp de două săptămâni începând cu 26 iulie. Mai mult, Parisul vrea să se asigure că Beijingul nu sprijină Rusia în războiul dus împotriva Ucrainei și chiar să-l încurajeze să folosească pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a contribui la o rezolvare a conflictului.

Într-un articol publicat duminică de ziarul francez Le Figaro, președintele chinez Xi Jinping pledează pentru pace și se arată dispus să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a găsi modalități de soluționare a conflictului. Cu toate acestea, principalul scop al președintelui Macron va fi să-l avertizeze pe Xi despre pericolele susținerii Rusiei, notează France Press. Agenția amintește că oficialii occidentali suspectează Moscova că folosește deja instalații chinezești în producția de arme. „Este în interesul nostru să forțăm China să cântărească asupra stabilității ordinii internaționale”, a spus Macron într-un interviu acordat publicației The Economist.

NATO a stabilit pentru prima dată „linii roșii” a căror depășire ar duce la un război direct cu Rusia, titrează La Repubblica. Potrivit surselor diplomatice ale ziarului italian, de prima „linie roșie” s-ar trece în cazul în care Rusia ar străpunge linia de apărare din nord-vestul Ucrainei, iar Belarusul s-ar implica de partea Moscovei în conflict. A doua „linie roșie” ar fi depășită dacă Rusia ar recurge la provocări militare împotriva țărilor baltice, Poloniei sau în cazul unui atac asupra Republicii Moldova. La Reppublica subliniază că ar putea fi vorba despre o lovitură militară menită să testeze reacția Occidentului. În același timp, NATO nu are în prezent niciun plan operațional de a trimite trupe în zonă, scrie La Repubblica remarcând că Alianța Nord Atlantică a stabilit „linii roșii” pentru prima dată de la începutul războiului ruso-ucrainean.

Publicația germană Der Spiegel vine între timp cu scenarii electorale surpinzătoare privind alegerile prezidențiale din Statele Unite programate în noiembrie. Ziarul citează membri ai Partidului Democrat potrivit cărora, în august, președintele Joe Biden ar urma să anunțe că nu va participa la viitoarele alegeri și va propune în schimb, nominalizarea soției fostului președinte american Barack Obama, Michelle. Der Spiegel scrie că Partidul Democrat a inclus-o pe Michelle Obama chiar și în sondajele formațiunii. Mulți americani visează la o femeie președinte, notează publicația. Potrivit Der Spiegel, două treimi dintre americani îl consideră pe Biden prea bătrân pentru a conduce Statele Unite încă patru ani. Mulți se tem și de contracandidatul său Donald Trump, care nu este cu mult mai tânăr decât actualul președinte și petrece câteva zile pe săptămână în instanță din cauza acuzațiilor că a încercat să cumpere tăcerea unei actrițe porno, conchide Der Spiegel.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult