Economic

Banca Națională a redus rata de bază și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută liber convertibilă

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost redusă cu 0,15 puncte procentuale, până la nivelul de 3,6% anual. Totodată, au fost stabilite ratele dobânzii la creditele overnight – 5,6%, la depozitele overnight la nivelul de 1,6% anual. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Consiliul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

De asemenea, a fost diminuată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești în perioada 16 iunie- 15 iulie de la 33% la 31% din baza de calcul, iar în perioada 16 iulie-15 august – de la 31% la 29 la sută. Pentru mijloacele atrase în valută liber convertibilă, începând cu perioada 16 iunie-15 iulie - de la 43% la 41% din baza de calcul și începând cu perioada 16 iulie – 15 august de la 41% la 39% din baza de calcul.

„Prin decizia de politică monetară de astăzi Banca Națională a Moldovei urmărește încetinirea descreșterii inflației și menținerea acesteia în limitele intervalului de variație a țintei prin stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului și stimularea investițiilor, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste. Decizia prelungește relaxarea politicii monetare, începută în decembrie 2022. Efectele se vor transmite treptat prin scăderea ratelor de dobândă pe piețele monetare de depozit și de credit”, a menționat guvernatoarea BNM, Anca Dragu într-o conferință de presă.

De asemenea, BNM a aprobat cel de-al doilea raport asupra inflației, în care se menționează că prognoza actuală adeverește tendințele prevăzute anterior. „Inflația anuală a coborât până la nivelul de 3,9% în martie 2024, cu 0,3 puncte procentuale mai jos față de decembrie 2023. Abaterea a fost cauzat în principal de prețurile reglementate din cauza întârzierii ajustării tarifelor la serviciile medicale și a scăderii tarifului la gazul natural în februarie curent”, a menționat Anca Dragu.

Potrivit guvernatoarei BNM, factorii care au contribuit la diminuarea inflației sunt: cererea dezinflaționistă, reducerea prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională, recolta bogată din anul trecut, micșorarea tarifelor la unele servicii comunale și compensațiile pentru resursele energetice oferite populației în perioada rece. Totodată, măsurile stimulative de politică monetară de până acum, ajustarea politicii fiscale și unele șocuri sectoriale adverse au atenuat descreșterea inflației.

Potrivit prognozei BNM, rata anuală a inflației va oscila neînsemnat în jurul țintei de 5 la sută, rămânând în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale în următoarele opt trimestre.

„Dinamica se va datora, în mare parte, tuturor componentelor. Cererea agregată va fi dezinflaționistă pe întreaga perioadă de prognoză din cauza condițiilor monetare restrictive și, într-o măsură mai mică, a cererii externe slabe. Impulsul fiscal pozitiv va atenua descreșterea cererii agregate”, a mai spus Anca Dragu.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult