Social

Prima etapă de restaurare a clădirii Circului s-a încheiat. UE analizează posibilitățile de a sprijini în continuare acest proiect

În aproximativ zece ani, Circul din Chișinău ar putea fi complet funcțional. Prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare a clădirii a fost finalizată. Datorită sprijinului financiar din partea Uniunii Europene, în valoare de peste 2,2 milioane de euro pentru reparații, clădirea Circului nu va mai fi afectată de inundații. Reprezentanții instituției afirmă că progresul lucrărilor depinde în continuare de finanțările disponibile. Astăzi, președinta Maia Sandu a vizitat șantierul.

https://www.facebook.com/maia.sandu
Sursa: https://www.facebook.com/maia.sandu

Lucrările de restaurare a clădirii Circului au început în luna martie. Cupola a fost reabilitată, iar acoperișul de tip terasă a fost reparat. Recent, au fost montate geamuri noi. Conform proiectului, urmează să fie reabilitate sala mare, sala mică, holurile și toate rețelele inginerești pentru a transforma instituția într-o arenă multifuncțională capabilă să găzduiască diverse evenimente, pe lângă spectacolele propriu-zise.

„Ultimele reprezentații au fost în 2002 așa că aici nu sau mai ținut programe de 22 de ani. Colectivul a fost trimis într-un concediu pe perioada reparațiilor care fiind începute nu au mai fost finisate niciodată. În prezent, la Circul din Chișinău activează 11 persoane”, a spus directorul general al Circului, Andrei Locoman.

Managerul de proiect, Andrei Vasilache, afirmă că una dintre prioritățile urgente este trasarea rețelelor electrice și de canalizare.

„Noi când am venit, undeva în proporții de 70-80% era căptușită cu foi de PFL, adică lipseau sticlele, s-au făcut nemijlocit schimbări la elementele de sticlă, au fost poziționate uși de evacuare noi. Una din primele necesități care sunt acum este trasarea rețelelor tehnico-inginerești, conectarea și restabilirea conectării edificiului la apă, la canalizare și restabilirea iluminatului”, a explicat Andrei Vasilache.

Uniunea Europeană a alocat peste 1,8 milioane de euro pentru expertiza tehnică detaliată, proiectare și lucrările de reparație din prima etapă. Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, afirmă că acum analizează posibilitățile de a sprijini și în continuare acest proiect.

„Analizăm posibilitățile de a sprijini acest proiect și în viitor. Cel mai important este că situație nu s-a înrăutățit, este stabilă, clădirea are un acoperiș nou. Acum ne putem gândi la etapele următoare ca să reînviem această clădire”, a declarat ambasadorul.

Președinta Maia Sandu, care a vizitat ultima dată Circul din Chișinău în 1994, menționează că starea degradantă a clădirii a împiedicat generații întregi să viziteze Circul.

„Nu veneam foarte des pentru că eu nu am locuit la Chișinău și ajungeam mai rar, dar țin minte că atunci când ajungeam era foarte frumos. Întotdeauna mi-a plăcut să vin la circ, mi-a plăcut să văd animăluțe, mi-a plăcut să văd tot felul de exerciții care te lăsau cu sufletul la gură și așa cum am mai spus cred că în 94 am fost ultima dată. Este foarte trist că atâția ani și copiii și maturii din Republica Moldova au fost privați de această posibilitate. Sper să putem să finalizăm lucrările cât mai repede și să redăm circul cetățenilor noștri”, a punctat președinta.

Costul estimativ pentru finalizarea întregului complex se ridică la peste 11 milioane de euro. Finalizarea lucrărilor ar putea fi posibilă prin bugetul național sau finanțare suplimentară din partea partenerilor de dezvoltare. Circul din Chișinău, construit în 1981, și-a întrerupt activitatea în octombrie 2004, iar spectacolele au fost reluate după zece ani doar pe arena mică. Edificiul Circului din Chișinău a fost inclus în 2022 în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.

https://www.facebook.com/maia.sandu
Sursa: https://www.facebook.com/maia.sandu
https://www.facebook.com/maia.sandu
Sursa: https://www.facebook.com/maia.sandu

Citește mai mult