Revista Presei: Schema de livrare a gazelor în stânga Nistrului -„un joc” al Kremlinului împotriva autorităților R. Moldova?
Noua schemă de livrare a gazelor în stânga Nistrului: părerile experților, dar și decizia finală în cazul dosarului președintei Curții Constituționale, Domnica Manole versus Procuratura Generală și Ministerul Justiției, sunt câteva din subiectele presei, trecute în revistă.

Noua schemă de livrare a gazelor în stânga Nistrului ar relua finanțarea regimului separatist. Moldova 1 propune părerea experților în domeniu care consideră că prin acceptarea acestei scheme, Rusia și-ar perpetua influența în regiunea separatistă pe care o controlează. Eugen Muravschi, expert în energetică, declară că Guvernul ar fi trebuit să insiste mai mult ca regiunea transnistreană să accepte ajutorul UE. La rândul său, fostul deputat Alexandr Slusari a afirmat că noul mecanism de achiziție a gazelor va permite regiunii transnistrene să-și mențină în funcțiune industria, inclusiv fermele de criptovalută și să beneficieze de tarife reduse.
Iar în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, comentatorul Nicolae Negru se întreabă cât timp Rusia va putea „credita” acest gaz pentru stânga Nistrului. El este de părere că în vară, cea mai mare problemă cu care se va confrunta Transnistria este bugetul. În aceste condiții, „cum vor fi onorate obligațiile sociale față de locuitorii din această regiune?”, se mai întreabă Nicolae Negru. Totuși, comentatorul Igor Boțan insistă pe faptul că noua schema este „un joc”, pe care îl desfășoară Kremlinul împotriva autorităților R.Moldova. Menționăm că autoritățile secesioniste au refuzat ajutorul UE, iar din 14 februarie, livrările de gaze sunt realizate printr-un credit oferit Tiraspolului de Moscova în condiții neclare.
Din 800 de mii de lei, președinta Curții Constituționale rămâne doar cu 300 000 – prejudiciu moral pentru trei ani de aflare sub învinuire, fără temei. Ziarul de Gardă scrie că vineri, Curtea Supremă de Justiție a admis recursurile declarate de Procuratura Generală și de Ministerul Justiției în cauza civilă în care Domnicăi Manole i-au fost acordate 800 de mii de lei pentru că procurorii au deschis ilegal un dosar pe numele ei. Astfel, CSJ a modificat deciziile anterioare prin diminuarea sumei la 300 000 de lei. Manole, care a fost inculpată pentru pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii, ceruse în instanță un milion de lei prejudiciul moral.
Unii procurori intentează dosare și intimidează comisia de vetting, scrie agora.md, cu referire la declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit lui, „evaluarea procurorilor durează și mai încet, pentru că unii procurori fac tot posibilul să încetineze procesul”. Speakerul a menționat faptul că procurorii, care trebuie să fie evaluați, nu prezintă anumite informații sau deschid dosare penale. În acest fel, procesul de evaluare devine unul de durată. Declarația a fost făcută în contextul în care autoritățile își propun fuzionarea Procuraturii Anticorupție cu PCCOCS, inițiativă care a stârnit mai multe critici, inclusiv în rândul deputaților PAS.
Consiliul Europei susține puternic „dezideratul pentru drepturile omului în regiunea transnistreană”, dar ține și de autoritățile moldovene să asigure o bună respectare a drepturilor omului în regiunea secesionistă. Europa Liberă propune un interviu cu secretarul general al Consiliului, Alain Berset. El a mai subliniat că situația drepturilor omului în teritorii separatiste precum Transnistria, „este destul de complicată pentru că este destul de dificil pentru reprezentanții CoE să aibă acces” și să monitorizeze starea de lucruri, așa cum o pot face pe malul drept al Nistrului. Continuarea o găsiți în articol.
Ziarul de Gardă anunță că Institutul Național al Justiției are un nou director. Este vorba de fosta eurodeputată din România, Ramona Victoria Strugariu, care a câștigat concursul. La proba de interviu au fost admise Ramona Victoria Strugariu și Natalia Balaban, însă ultima s-a retras din concurs, conform unui comunicat de presă al INJ. După deliberare, prin votul majorității consiliului institutului, s-a decis ca Ramona Victoria Strugariu să acceadă în funcția de director al Institutului Național al Justiției.
Ortodoxia românească din Basarabia, sub asediul Kremlinului: altare amenințate, clerici prigoniți și credincioși asupriți. Deschide.md propune articolul editorialistului Mihai Isac, care scrie că în ultima perioadă se atestă un val de atacuri la adresa bisericilor românești din Republica Moldova fie prin încercările de acaparare a unor biserici românești, fie prin atacuri infame la adresa canonicității Patriarhiei Ortodoxe Românești. În articol, el amintește cazul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca, aflată sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, care riscă să rămână fără teren și posibilitatea de a-și extinde construcția. La fel, el vorbește despre „scrisoare deschisă” adresată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care urmărește să discrediteze numirea unui episcop vicar pentru Arhiepiscopia Chișinăului, Mitropolia Basarabiei. Detalii, găsiți în articol.
Și un eveniment de nelipsit în paginile publicațiilor naționale în ziua de 14 februarie a fost aniversarea a 90-a de la nașterea poetului neamului românesc, Grigore Vieru. Pe lângă evenimentele organizate în toată țara, Moldova 1 relatează despre lansarea unei culegeri de versuri ale poetului, în limba azeră. Ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău, Ulvi Bakhshaliyev a menționat că cititorii din Azerbaidjan cunosc despre marele poet român Grigore Vieru numindu-l drept unul din marii poeți ai sec. XX.