Social

Revista presei // Kaja Kallas - Problema transnistreană nu poate fi un obstacol în calea aderării R. Moldova la UE

Publicațiile naționale continuă să abordeze rezultatele vizitei afectuate la Chișinău de vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, care a venit cu un mesaj de sprijin pentru parcursul european al RM într-un context geopolitic tensionat. Din presă mai aflăm cine au fost cetățenii ruși întorși de autoritățile R. Moldova de pe aeroport în ultimii ani și cât de reală este posibilitatea unirii coridorului ocupat al Crimeei cu regiunea separatistă transnistreană de către armata rusă. Un alt subiect reflectat pe larg este începutul lucrărilor de construcție a primului pod peste Prut în ultimii 60 de ani.

Problema transnistreană nu poate fi un obstacol în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Un asemenea impediment ar transmite un semnal greșit adversarilor Uniunii că pot crea conflicte pentru a bloca alianțe care nu le convin. Declarația a fost făcută de vicepreședinta Comisiei Europene și Înaltă Reprezentantă pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, într-un interviu exclusiv pentru NewsMaker, în timpul vizitei sale oficiale la Chișinău. Oficialul european a subliniat că în Uniunea Europeană există deja state care au probleme teritoriale nesoluționate, dar acest fapt nu le-a împiedicat să devină membre.

De asemenea, Kaja Kallas a spus că Republica Moldova face parte din spațiul european de securitate și că UE va fortifica reziliența Moldovei împotriva amenințărilor hibride, notează Deutsche Welle. „Securitatea Republicii Moldova este o preocupare a Bruxelles-ului, mai ales în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei. Sprijinul UE pentru Moldova este o investiție în securitatea Europei. O Moldovă mai puternică și mai sigură înseamnă o Europă mai puternică și mai sigură. Agresiunea Rusiei a reprezentat o amenințare constantă pentru cetățenii moldoveni. Tocmai de aceea, Uniunea Europeană sprijină Moldova în consolidarea apărării”, a menționat șefa diplomației europene în timpul primei sale vizite la Chișinău, citată de DW.

Decizia Uniunii Europene de a trimite o echipă de intervenție rapidă pentru combaterea amenințărilor hibride, va contribui semnificativ la combaterea interferențelor Kremlinului, Republica Moldova fiind cel mai vulnerabil stat în fața amenințărilor hibride de pe întreg continentul european, a atenționat expertul Artur Leșcu, într-un interviu acordat Radio Chisinau. R.Moldova este supusă atacurilor într-o măsură mult mai mare decât orice alt stat din regiune și din Europa în general, remarcă expertul. Astfel, un sprijin în acest sens este absolut vital pentru că noi suntem supuși atacurilor hibride și dezinformării în mod constant, continuu și de mult timp și se vede că astfel de atacuri doar se vor intensifica în viitorul apropriat, semnalează Artur Leșcu, citat de Radio Chișinău.

Kremlinul a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a dezinforma și a răspândi propagandă în Republica Moldova, sumă ce reprezintă 1% din PIB-ul țării, scrie Realitatea.md, citând surse guvernamentale. „Federația Rusă, potrivit documentărilor făcute de instituțiile noastre, a investit deja 200 de milioane de euro în propagandă și dezinformare. Cu acești bani puteam realiza un proiect de parteneriat, așa cum facem cu europenii, cu colegii din Statele Unite, Japonia și alte state. Să construim școli, să modernizăm spitale, centre pentru tineri. În loc de asta, banii ruși au plecat pe construcția de minciuni și rostogolirea neadevărului care dezbină societatea. Cu alte cuvinte, miza este clară, este vorba, inclusiv de alegerile parlamentare care se vor întâmpla în toamna acestui an”, afirmă Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova.

Cât de reală este posibilitatea unirii coridorului ocupat al Crimeei cu regiunea separatistă Transnistria de armata lui Putin – analizează portalul Deschide.md, cu trimitere la un interviu oferit publicației „Adevărul” de către fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. Potrivit lui, scenariul privind unirea coridorului ocupat al Crimeei cu regiunea separatistă transnistreană este unul imposibil în acest moment, fiind lansat de Kremlin pentru a speria cu precădere cetățenii Republicii Moldova. „Asta e un vis vechi de-al Rusiei încă din 2014, de a crea așa-numita Novorossia, care include și Odesa, și sudul Basarabiei, și Transnistria și, de fapt, ar fi mers până unde ar fi oprit alții. Dar astăzi este un plan pe care Rusia îl lansează pentru a intimida Ucraina, pentru a speria cetățenii ucraineni, în special, pe cei din Moldova. Dar, în realitate, nu are nimic comun cu situația de pe front”, constată Anatol Șalaru, în interviul acordat publicației românești „Adevărul”, analiză preluată de mai multe publicații din RM.

Cetățenii ruși întorși de autoritățile R. Moldova de pe aeroport în ultimii ani ar fi fost mercenari Wagner, cărăuși ai fugarului penal, Ilan Șor, sau agenți ai serviciilor secrete rusești, afirmă expertul în probleme de securitate, Andrei Curăraru, citat de Ziarul Național. Precizarea a fost făcută după ce ministerul rus de Externe a emis o avertizare de călătorie în R. Moldova pentru cetățenii ruși, invocând controale stricte, tratamente umilitoare și refuzuri de intrare pe teritoriul statului. Andrei Curăraru arată că R. Moldova a primit mii de ruși atunci când aceștia fugeau de război, iar ceea ce pretinde acum Chișinăul este „un minim respect”.

Ziarul de Gardă scrie că poliția a intervenit acasă la deputatul Vasile Bolea, în seara zilei de vineri, 25 aprilie, într-un caz de „conflict în familie”. Conform surselor ZdG, unul dintre copiii deputatului a apelat la 112 spunând că „mama este agresată de tata”. ZdG a consultat imaginile video înregistrate în momentul în care Poliția a ajuns la apartamentul familiei Bolea. Din imagini se poate observa cum unul dintre copii îi arată cu degetul polițistului locul în care se află părinții lui. Vasile Bolea o ținea imobilizată cu mâinile pe soția sa, care plângea. Deputatul nu s-a oprit nici când au apărut oamenii legii. Potrivit surselor ZdG, Vasile Bolea ar fi primit ordin de restricție. Ofițerii de presă ai Inspectoratului General al Poliției nu au putut confirma deocamdată aceste informații, precizează publicația.

Republica Moldova a înregistrat în această lună un nou record în ceea ce privește ponderea energiei regenerabile, atingând cota de 36%. Acesta a depășit semnificativ recordul anterior de 29%, stabilit în martie anul curent, transmite IPN. Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, a declarat că în anumite zile, în orele de amiază, se înregistrează un exces de energie electrică din surse regenerabile. Acest surplus de energie poate fi valorificat eficient, iar o soluție propusă este încărcarea vehiculelor electrice.

Prețurile la imobile au crescut comparativ cu veniturile populației, la unele apartamente ajungând până la 1600 de euro pentru un metru pătrat, iar numărul de tranzacții de la începutul acestui an s-a redus de trei ori, scrie Moldova 1. Cu toate acestea, experții prognozează că, în curând, piața se va stabiliza, iar prețurile vor înregistra o creștere mai lentă, notează autorul articolului. În același timp, se observă un interes tot mai mare pentru locuințele din suburbiile capitalei. Piața imobiliară din Republica Moldova trece printr-o perioadă de ajustare, cu perspective pozitive pe termen lung, consideră expertul Veaceslav Ioniță. „Prețurile ridicate, de până la 1600 de euro pentru un metru pătrat, rămân un factor important în evoluția pieței care este influențată de contextul geopolitic și economic global”.

CFR a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare a podului feroviar care leagă localitatea Fălciu din România de orașul Cantemir din Republica Moldova, transmite bani.md. Potrivit publicației, pe partea moldovenească, autoritățile urmează să reabiliteze un tronson feroviar de 1,8 km spre Cantemir, pentru a asigura continuitatea legăturii transfrontaliere. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru luna august 2025. Printre perspectivele convenite de cele două state se numără electrificarea liniei Iași–Chișinău, modernizarea controlului vamal la Ungheni și redeschiderea trenului de pasageri Cahul–Galați, notează bani.md.

Iar TVR Moldova notează că pentru sâmbătă, 26 aprilie, este programat un moment istoric pentru legătura dintre Republica Moldova și România – începutul lucrărilor de construcție a podului peste Prut, primul pod construit peste Prut în ultimii 60 de ani, a remarcat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat al Ministerului Transporturilor din România, în cadrul unei emisiunii la TVR Moldova. „ Sâmbătă punem piatra de temelie nu doar a unui pod, ci a unei noi colaborări, a unui nou drum frățesc în Europa. Podul de la Ungheni va fi cea mai importantă infrastructură peste Prut, podul care va pune R. Moldova pe harta Europei în ceea ce privește infrastructura de transport de mare viteză. Acest pod va avea simboluri florale, care să ne aducă aminte că este Podul de Flori și este „consecință” a evenimentelor din 1990”, a precizat oficialul român, citat de TVR Moldova.

În ajunul Paștelui Blajinilor, autoritățile și ecologiștii atrag atenția asupra impactului grav pe care îl au coroanele funerare din plastic asupra sănătății și mediului, semnalează IPN. Apelul vine atât din partea Ministerului Mediului, cât și a întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, care îndeamnă populația să opteze pentru decorațiuni biodegradabile atunci când aduc în ordine mormintele celor răposați, precizează agenția de presă.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult