Social

Revista presei // Vor tinerii moldoveni mai puțin în UE decât georgienii și ucrainenii?

Liberalizarea regimului de vize cu UE acum 11 ani este unul dintre subiectele de bază abordate de publicațiile naționale. O serie de articole au fost dedicate sărbătorilor pascale și revenirii la baștină, de sărbători, a moldovenilor plecați în străinătate.

Moldovenii, lăudați pentru „comportament responsabil” la 11 ani de călătorii fără vize în UE, titrează Europa Liberă. Potrivit autorităților de la Chișinău, în această perioadă cetățenii RM au vizitat UE în număr mare, dar au comis încălcări puține și nu au abuzat de regimul liberalizate de vize.

În primii ani de aplicare, regimul fără vize a cunoscut o creștere constantă a numărului de utilizatori, notează agenția IPN. Dacă în 2014 au călătorit circa 158 de mii de moldoveni, până în 2019 numărul acestora a crescut de aproape șase ori. Pandemia COVID-19 a dus însă la o scădere semnificativă a călătoriilor, în 2020 numărul vizitelor fiind de aproape trei ori mai mic față de anul anterior. Ulterior, situația a început să revină la normal, iar în 2023 s-au înregistrat peste 2,6 milioane de călătorii.

Numărul mare de călători în Uniunea Europeană în comparație cu numărul total al populației Republicii Moldova ilustrează elocvent impactul pozitiv al regimului fără vize pentru facilitarea contactelor interumane și contribuirea la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și țările Spațiului Schengen, scrie Ziarul Național.

Luni a început ultima săptămână de campanie electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale care au loc în România pe data de 4 mai, transmite TV8. Românii din străinătate vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota, începând de vineri, 2 mai, precizează publicația.

Vor tinerii moldoveni mai puțin în UE decât georgienii și ucrainenii? – se întreabă experta în sociologie, Tatiana Cojocari, citată de IPN. Conform datelor din 2024, 77% dintre tinerii din Ucraina doresc ca aceasta să adere la NATO, iar 83% susțin aderarea Ucrainei la UE. Prin comparație, tinerii georgieni cu vârstă cuprinsă între 18-34 de ani susțin aproape în unanimitate aderarea țării lor la UE, adică în proporție de 93%. Cifra este cu peste 10% mai mare decât susținerea generală a populației, care este oricum impresionant de mare – de 82%. În Republica Moldova, spre deosebire de Ucraina și Georgia, susținerea generală a populației pentru aderarea țării la UE se ridică abia la 63%. Tinerii moldoveni cu vârstă cuprinsă între 18-29 își manifestă sprijinul pentru integrarea țării în UE într-o proporție de 71%. Cercetările existente, cât și rezultatul referendumului de modificare a constituției în vederea integrării în UE de pe 20 octombrie 2024, evidențiază un fenomen de ezitare și/sau indiferență în rândul tinerilor moldoveni: pe de-o parte vrem să fim europeni, pe de altă parte nu acționăm cu hotărâre când se ivește oportunitatea de a ne construi prin alegere proprie viitorul, constată experta în sociologie, citată de IPN.

Sezonul furtunilor începe cu provocări: R. Moldova are stocuri limitate de rachete antigrindină – e titlul unui reportaj publicat de TVR Moldova. La Cahul, săptămâna trecută, o ploaie torențială a fost însoțită de grindină cât un bob de mazăre. Operatorii sistemului de rachete antigrindină au fost în alertă, dar nu au lansat, deocamdată, niciun proiectil, notează autorul articolului. Pentru acest sezon, Republica Moldova are la dispoziție 2.200 de rachete și a comandat încă 1.300 din Bulgaria. Specialiștii avertizează că acest număr ar putea fi insuficient, din cauza fenomenelor meteo extreme tot mai dese, constată TVR Moldova.

Agenții imobiliari, noii rechini ai pieței – au cumpărat ieftin de la dezvoltatori și vând cu prețuri umflate, titrează bani.md. Portalul face trimitere la o analiză prezentată de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”. Veaceslav Ioniță explică faptul că modelul de funcționare al pieței imobiliare face aproape imposibilă o scădere a prețurilor: companiile de construcții vânduseră în trecut apartamente către agenți imobiliari la prețuri mai mici (600–700 euro/m²), iar astăzi aceștia le revând la prețuri mult mai mari (până la 1.600 euro/m²). În 2024, din volumul total al vânzărilor de apartamente, agenții și agențiile imobiliare au câștigat proporțional mai mult decât companiile de construcții. Această evoluție a prețurilor a fost determinată de majorarea costurilor materialelor de construcție și a forței de muncă, dar și de lipsa ofertei suficiente de apartamente noi pe piață, explică expertul.

R. Moldova, lider-surpriză în topul celor mai bune țări din Europa pentru investiții imobiliare în 2025, titrează Agora. Potrivit publicației, cele mai potrivite țări europene pentru investiții imobiliare în 2025 se află în Europa Centrală și de Est, cu Republica Moldova pe primul loc. R. Moldova a fost descrisă ca fiind „o piață emergentă, cu randamente ridicate, potrivită pentru investitorii imobiliari timpurii și toleranți la risc”, în cadrul studiului, care a constatat că costurile de achiziție a unei proprietăți ajung la maximum 2,80% din preț, iar impozitul pe veniturile din chirii este de doar 12%, ceea ce asigură un randament atractiv. RM a obținut un scor ridicat și datorită capitalei, care a cunoscut o dezvoltare constantă în ultimii ani în infrastructură, ospitalitate și afaceri. Aceste progrese, împreună cu creșterea turismului, datorită industriei vinului și patrimoniului cultural, oferă oportunități de închirieri pe termen scurt. Lituania este clasată pe locul doi în privința oportunităților de investiții imobiliare.

Sărbătorile au trecut, iar oamenii revin treptat la locurile lor de muncă peste hotare, transmite Moldova 1, care prezintă un reportaj realizat la Aeroportul Internațional Chișinău, plin cu oameni și bagaje. Cei care au venit acasă de sărbătorile pascale, și-au luat rămas bun de la cei dragi și au plecat. Despărțirea s-a lăsat cu lacrimi și îmbrățișări, relatează Moldova 1. Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat aproape 64 de mii de traversări ale frontierei de stat, cele mai multe prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Majoritatea traseelor care duc spre capitală au fost suprasolicitate în seara zilei de 28 aprilie, transmite Agora. Traficul rutier spre Chișinău a fost îngreunat, cu ambuteiaje pe anumite segmente. Mulți cetățeni au mers în diverse localități ale țării pentru a marca Paștele Blajinilor, observă publicația.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult