Revista presei internaționale // Ucraina și SUA semnează acordul pentru exploatarea resurselor; Trump schimbă tonul față de Putin

Presa internațională comentează acordul semnat între Ucraina și Statele Unite privind exploatarea comună a resurselor naturale și crearea unui fond de reconstrucție. Mai multe publicații analizează schimbarea de atitudine a președintelui american Donald Trump față de Moscova, ca urmare a presiunilor diplomatice exercitate de liderii europeni. Alte subiecte de actualitate reflectate în presa străină vizează planurile Uniunii Europene de a menține sancțiunile împotriva Rusiei și impactul economic al tensiunilor comerciale transatlantice asupra statelor din Europa Centrală.
Autoritățile de la Kiev și Washington au semnat un acord privind exploatarea comună a resurselor naturale ale Ucrainei și crearea unui fond de investiții pentru reconstrucția țării, relatează BBC. Potrivit serviciului britanic de presă, fondul va fi gestionat în mod egal de ambele părți și va funcționa pe baza unor noi licențe, fără a afecta suveranitatea Ucrainei asupra resurselor sale. Ajutorul militar oferit anterior de SUA nu va fi considerat contribuție la acest fond; însă noile alocări vor fi tratate ca investiții, detaliază BBC. Washingtonul va avea avantaje în semnarea viitoarelor contracte, dar fără drepturi automate asupra veniturilor din resursele existente, notează aceeași sursă. Acordul trebuie ratificat de Rada Supremă și va avea o durată de 10 ani, informează BBC, amintind că documentul este văzut de administrația americană ca una dintre principalele garanții că, după încheierea unui eventual armistițiu între Kiev și Moscova, Rusia nu își va relua la un moment dat atacurile.
Politico dezvăluie că liderul de la Casa Albă, Donald Trump, și-a schimbat tonul față de președintele rus, Vladimir Putin, datorită diplomației discrete a premierului britanic Keir Starmer și a președintelui francez Emmanuel Macron. Cei doi lideri europeni l-au convins pe Trump să nu mai exercite presiuni asupra președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, și să își îndrepte criticile către Putin, scrie Politico. Potrivit surselor diplomatice ale publicației, Trump a fost convins de Starmer și Macron că Putin l-a manipulat și că acesta nu este o persoană de încredere. Totuși, aliații europeni sunt precauți și se întreabă cât va dura această nouă atitudine a liderului american, relevă Politico.
Statele Unite au prezentat Ucrainei 22 de condiții concrete pentru încheierea războiului, iar Kievul a fost de acord cu acestea, a declarat, într-un interviu acordat postului american Fox News, emisarul Casei Albe, Keith Kellogg. El a precizat că cele 22 de condiții au fost discutate săptămâna trecută la Londra. SUA sunt dispuse să accepte parțial revendicările teritoriale ale Rusiei, iar Ucraina ar recunoaște de facto, dar nu juridic, pierderile teritoriale, a specificat Keith Kellogg. Potrivit oficialului american, acordul prevede încetarea focului pe actuala linie a frontului, fiecare parte urmând să își păstreze teritoriile pe care le controlează.
Următoarele zile vor fi cruciale pentru pacea din Ucraina, a declarat, la rândul său, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Tammy Bruce, la postul de televiziune News Nation. Potrivit acesteia, SUA așteaptă acțiuni reale din partea Moscovei privind încetarea imediată a focului, amintind că Washingtonul ar putea renunța la rolul de mediator al soluționării conflictului dacă, în scurt timp, nu se vor înregistra progrese.
În pofida criticilor din partea administrației americane, Moscova nu dă semne că ar fi dispusă să pună capăt războiului, transmite Unian. Potrivit agenției de presă, în noaptea de 1 mai, armata rusă a lansat un nou atac masiv cu drone asupra orașului Odesa, ucigând cel puțin două persoane și rănind alte 15. Unul dintre cei decedați era angajat al companiei „Căile Ferate Ucrainene” și a murit în propria locuință, precizează Unian. Atacul a provocat distrugeri semnificative ale infrastructurii feroviare, avariind în același timp clădiri rezidențiale, o școală, un supermarket și mai multe autoturisme. Atacuri au avut loc și în regiunea Kiev, unde o dronă a provocat un incendiu într-o gospodărie, fără a fi înregistrate victime, mai scrie Unian.
Financial Times scrie, în același context, că Uniunea Europeană pregătește, între timp, un „plan B” pentru menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, în cazul în care administrația Trump se retrage de la negocierile de pace și încearcă o apropiere de Moscova. Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat, citată de aceeași publicație, că prioritatea rămâne unitatea UE, Bruxellesul fiind în contact permanent cu Washingtonul și alți parteneri pentru a menține presiunea asupra Rusiei. Potrivit Financial Times, Kallas a avertizat că speranța Moscovei că Europa va înceta să sprijine Ucraina este iluzorie, în condițiile în care Rusia își menține cheltuielile militare ridicate. UE ar putea suplini ajutorul financiar în cazul retragerii SUA, însă sprijinul militar ar fi mult mai greu de înlocuit, a recunoscut șefa diplomației europene, Kaja Kallas, citată de Financial Times.
The Moscow Times scrie că guvernul de la Moscova avertizează asupra riscului sistemic de retragere masivă a depozitelor din bănci, iar probabilitatea unei recesiuni economice în Rusia este în creștere. Publicația notează că indicatorul care măsoară „fuga deponenților” a atins în februarie nivelul de 0,6, considerat zonă de risc ridicat, similar cu maximele înregistrate în 2022. De la începutul războiului ruso-ucrainean, populația a retras aproape 3 trilioane de ruble din bănci, iar în martie ritmul de creștere a depozitelor a fost semnificativ redus, notează The Moscow Times. Specialiștii intervievați de publicație avertizează că acumularea de economii ar putea fi urmată de retrageri masive în cazul scăderii dobânzilor sau al creșterii inflației. În același timp, volatilitatea accentuată a pieței bursiere, reflectată în indicele MOEX, indică o instabilitate geopolitică și economică ce poate alimenta panica în rândul investitorilor, semnalează experții citați de The Moscow Times. Politica monetară restrictivă a Băncii Centrale riscă să accentueze recesiunea, limitând accesul la creditare și afectând sectoarele dependente de investiții și consum, conchide publicația.
Europa Centrală resimte presiunea incertitudinilor economice generate de taxele vamale americane, transmite Reuters. Potrivit agenției de presă, Ungaria și Cehia, puternic dependente de exporturile către Germania, sunt afectate indirect de încetinirea comerțului european. În ciuda creșterii economice ușoare la nivelul UE (+0,3% în T1), previziunile pentru regiune sunt tot mai rezervate, cu spațiu fiscal redus pentru a contracara șocurile externe, observă Reuters, precizând că Europa Centrală trebuie să găsească noi motoare de creștere pe fondul restructurării economiei globale.
Inflația în Statele Unite, măsurată prin indicele PCE, a încetinit în martie, înregistrând o creștere anuală de 2,3%, față de 2,7% în februarie, relatează Associated Press. Potrivit agenției de presă, inflația de bază, care exclude alimentele și energia, a fost de 2,6%, după ce în februarie a fost de 3%. Cheltuielile de consum au crescut cu 0,7% în martie, iar cheltuielile pentru vehicule și restaurante au înregistrat o expansiune semnificativă, detaliază Associated Press. Analiștii intervievați de agenția de presă avertizează că inflația ar putea crește din nou din cauza tarifelor vamale suplimentare. În ciuda creșterii cheltuielilor, încrederea consumatorilor rămâne scăzută din cauza temerilor legate de economie, spun specialiștii. Inflația rămâne o preocupare majoră pentru americani, chiar dacă prețurile au scăzut comparativ cu vârful atins în 2022, afirmă analiștii economici citați de Associated Press.
Economia Statelor Unite s-a contractat în primele trei luni ale celui de-al doilea mandat de președinte al lui Donald Trump, o perioadă plină de agitație, în care liderul republican de la Casa Albă s-a dedat unei strategii comerciale agresive, cu impuneri de tarife împotriva multor țări pe motiv că această măsură ar aduce beneficii americanilor, relatează The Guardian. Produsul Intern Brut (PIB), un indicativ-cheie al creșterii globale a economiei americane, a scăzut cu 0,3% în primul trimestru al anului, o diferență netă față de creșterea de 2,4% din ultimul trimestru din anul trecut, notează publicația. Această contractare – prima de la începutul anului 2022 – riscă să ducă Statele Unite în recesiune tehnică, estimează The Guardian. Pe acest fundal, încrederea consumatorilor americani a scăzut la 32%, cel mai mic nivel de la recesiunea din 1990, notează ziarul britanic. Crearea de locuri de muncă în sectorul privat din Statele Unite a încetinit brusc în aprilie, situându-se sub așteptări scrie The Guardian, făcând referire la datele oficiale publicate în timp ce Donald Trump sărbătoarea primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al său, care a început pe 20 ianuarie.
Autoritățile din India au anunțat închiderea spațiului aerian al țării pentru avioanele pakistaneze, ca răspuns la interdicția impusă de Pakistan asupra zborurilor indiene deasupra teritoriului său, în urma unui atentat mortal din Kashmir, informează AFP. Agenția de presă amintește că New Delhi acuză Islamabadul de susținerea atacului din 22 aprilie, soldat cu 26 de victime, dar Pakistanul neagă implicarea. Schimburile de focuri și măsurile de represalii, inclusiv expulzările, continuă zilnic la granița dintre cele două țări, relatează AFP, premierul indian Narendra Modi avertizâd că forțele armate au libertatea de a riposta la atacul din regiunea disputată Kashmir.