Revista presei // Prezența la vot în R. Moldova, la prezidențialele românești, a atins un nou record

Publicațiile din RM și-au focalizat atenția asupra alegerilor prezidențiale din România, semnalând o participare tot mai activă la scrutin a cetățenilor români din RM. În contextul Zilei Internaționale a Libertății Presei, marcată pe 3 mai, numeroase instituții mass-media au abordat importanța existenței unei prese libere și independente într-o societate care se vrea democratică.
Prezența la vot în R. Moldova, la prezidențialele românești, a depășit un nou record, titrează Europa Liberă. Astfel, numărul alegătorilor români care au votat în R. Moldova în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai a trecut de 81,000, la scurt timp după ora 18:00, depășind recordul înregistrat la prezidențialele anulate, din noiembrie 2024. Aproape jumătate din alegătorii români din R. Moldova au votat în secțiile din Chișinău, dar prezența la vot a fost mare și în raioanele Ialoveni, Hâncești și Orhei. Cei mai puțini au votat în secțiile de votare din Comrat, Ocnița și satul Carabetovca, raionul Basarabeasca, observă Europa Liberă.
Ziarul de Gardă scrie că în total, în jur de 9,5 milioane de românii și-au votat președintele, iar în R. Moldova la scrutin au participat peste 90 de mii persoane cu cetățenie românească.
„Cetățenia română ne aduce drepturi, dar și obligații. În lumea instabilă de astăzi, pentru Republica Moldova este foarte important cine va conduce România”, scrie Radio Chișinău, care îl citează pe președintele WatchDog, Valeriu Pașa. Pe lângă rolul de avocat al nostru în Uniunea Europeană, România joacă un rol important în regiune și deseori reprezintă și apără interesele Republicii Moldova în plan internațional, menționează expertul. Valeriu Pașa notează că prezența la vot a crescut în secțiile de votare din Republica Moldova în mod constant pe parcursul anilor. Expertul amintește în context că au fost câteva cazuri când voturile basarabenilor au contribuit la victorii la limită, sau chiar au schimbat radical rezultatele unor scrutine din România. În anul 2009, Traian Băsescu a câștigat cu o diferență de doar circa 70 mii voturi. 11 mii dintre acestea au venit de la Chișinău, mai scrie sursa citată.
Pe 3 mai numeroase instituții mass-media au marcat Ziua Internațională a Libertății Presei. Ziarul de Gardă notează că această zi a fost instituită în 1993 pentru a celebra un drept fundamental și a reaminti lumii întregi cât de importantă este o presă liberă și independentă într-o societate care se vrea democratică. Dacă e să ne uităm în trecut, indiferent de guvernările care s-au perindat, au fost 32 de ani de luptă continuă pentru a ne apăra drepturile, constată Ziarul de Gardă. Presa liberă înseamnă în egală măsură materiale corecte și echilibrate, dar și puterea de a rezista în fața presiunilor economice, a dezinformării, a intimidărilor, a atacurilor fizice sau din online, subliniază autorul articolului.
În acest an, Zilele Libertății Presei, se desfășoară cu sloganul: „Solidari pentru adevăr”. Cu acest prilej, Centrul pentru Jurnalism Independent și alte organizații de media vor desfășura mai multe activități, transmite IPN. Pe 5 mai, CJI va lansa Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru ultimul an, iar marți, 6 mai, CJI va organiza o acțiune publică în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, cu mesajul: „Scriem în numele celor care nu mai pot”. Evenimentul este un apel la solidaritate cu jurnaliștii oprimați de regimul de la Kremlin și un protest față de presiunile și atacurile asupra presei independente. Participanții vor scrie mesaje în numele jurnaliștilor reduși la tăcere, arestați sau chiar uciși, pe care le vor afișa pe un panou amplasat în fața Ambasadei, mai scrie IPN.
Presa liberă, libertatea de exprimare și pluralismul de idei sunt indici ai unei societăți democratice, axată pe valori, scrie președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, într-un articol publicat pe Anticorupție.md. „Fără o presă cu adevărtat liberă, societatea ar fi vulnerabilă, oamenii ar fi lipsiți de drepturi. (...) Iar pentru libertate trebuie să luptăm mereu ca să o avem. Împreună. ”
Iar Moldova 1 transmite că șomerii din Republica Moldova au posibilitatea să-și găsească mai ușor un loc de muncă și să obțină o calificare prin intermediul platformei online voucher de formare profesională. Acestea se oferă persoanelor înregistrate cu statut de șomer, care nu au o profesie sau meserie ori au una care nu este solicitată pe piața muncii locală, doar după ce sunt ghidați în carieră de specialiștii Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a precizat directoarea instituției, Raisa Dogaru. Cele mai multe solicitări sunt pentru sectorul HoReCa, bucătari, kelneri, cofetari. Sunt multe persoane care, după cursuri, chiar își deschid afaceri”, a spus Raisa Dogaru.
Părinții sunt îndemnați să monitorizeze strict copiii pentru a evita incidentele tragice cu implicarea minorilor căzuți de la ferestre, atenționează Moldpres. Avertizarea este făcută în contextul încălzirii vremii, perioadă în care crește numărul cazurilor nefaste, precizează agenția de presă. Solicitată de Moldpres, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Oxana Todiriță, a recomandat părinților să închidă toate ferestrele, chiar dacă nu sunt lângă copil timp de câteva minute. „La fel, este important să nu lăsați niciodată singur în apartament un copil care doarme”, a spus Oxana Toderiță. „Blocați ferestrele cu utilaje speciale, instalați zăbrele, blocați mânerele. Sunt o mulțime de producători care propun diferite metode”, a îndemnat ofițerul de presă al IGP.