Externe

Revista presei internaționale // SUA pregătesc noi livrări de sisteme Patriot pentru Ucraina, în contextul refuzului președintelui rus Putin de a face concesii

Sprijinul militar tot mai intens al SUA pentru Ucraina, noile tensiuni din cadrul OPEC+ și alianțele strategice dintre Rusia, Coreea de Nord și China atrag atenția presei internaționale. Mai multe publicații semnalează că situația energetică globală se complică după decizia OPEC+ de a crește producția, riscând un nou război al prețurilor. În Europa, Berlinul se pregătește pentru o nouă guvernare, iar Vaticanul devine scena unui conclav cu miză globală, relatează publicațiile occidentale.

Statele Unite pregătesc noi livrări de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru Ucraina, în contextul refuzului președintelui rus Vladimir Putin de a face concesii privind încetarea focului, transmite Reuters. Agenția de presă notează că Occidentul negociază un acord înaintea summitului NATO din iunie, în condițiile în care Ucraina are nevoie de cel puțin 25 de sisteme Patriot pentru a-și apăra eficient teritoriul, deși în prezent dispune doar de șapte. Președintele Volodimir Zelenski a declarat pe 13 aprilie că Ucraina este pregătită să achiziționeze 10 sisteme pentru suma de 15 miliarde de dolari, după atacurile rusești asupra orașelor Sumî și Krivoi Rog, soldate cu zeci de victime civile, inclusiv copii, amintește Reuters. Conform agenției de presă, se discută despre posibila livrare a unor unități aflate în reparații în Israel, dar și din Germania și Grecia. Orice transfer necesită însă aprobarea președintelui american Donald Trump, subliniază Reuters. Washingtonul și Kievul au semnat recent un acord privind cooperarea în domeniul resurselor minerale, care ar putea contribui la suplimentarea sprijinului militar american pentru, mai scrie Reuters.

Tot Reuters, atrage atenția asupra optimismului președintelui american Donald Trump privind începerea unor negocieri de încheiere a războiului ruso-ucrainean. Trump a afirmat, citat de agenția de presă, că președintele rus Vladimir Putin a devenit mai înclinat spre pace după recenta scădere a prețurilor petrolului. "Cred că Rusia, având în vedere prețurile actuale ale petrolului care au scăzut, este într-o poziție bună pentru a ajunge la o înțelegere... Ucraina vrea o înțelegere", a declarat Trump reporterilor luni în Biroul Oval. Prețul petrolului, care alimentează economia rusă, a scăzut cu aproximativ 15 dolari pe baril de la începutul anului, notează Reuters.

The Moscow Times relatează că țările exportatoare de petrol din cadrul OPEC+, conduse de Arabia Saudită, au decis majorarea producției începând cu luna viitoare, în urma apelurilor lui Donald Trump de a reduce prețurile la energie. Arabia Saudită dorește să pedepsească țările care nu respectă cotele stabilite, precum Kazahstan și Irak, care extrag mai mult petrol decât e prevăzut, explică publicația. Piața însă nu poate absorbi acest surplus, ceea ce ar putea declanșa un nou război al prețurilor, consideră analiștii intervievați de The Moscow Times. Potrivit acestora, pentru Rusia, această decizie vine într-un moment critic, când veniturile din petrol și gaze au scăzut cu aproape 20%, ducând la creșterea semnificativă a deficitului bugetar. Decizia OPEC+ a fost luată înaintea vizitei lui Trump în Arabia Saudită, unde se așteaptă discuții despre extinderea cooperării militare și un posibil contract de armament de 100 miliarde de dolari, remarcă The Moscow Times.

Între timp, dronele ucrainene atacă Moscova înaintea unei importante parade militare, titrează CNN. Potrivit sursei, oficialii ruși au declarat că dronele ucrainene au atacat Moscova pentru a doua noapte consecutiv, în timp ce capitala rusă se pregătește să găzduiască o importantă paradă militară la care se așteaptă să participe lideri mondiali, inclusiv președintele chinez Xi Jinping. Primarul capitalei ruse Serghei Sobianin a transmis, citat de CNN, că 19 drone au fost doborâte în apropierea capitalei, iar resturile lor au căzut pe o autostradă, dar nu s-au înregistrat victime. Autoritățile au suspendat temporar zborurile în patru aeroporturi din Moscova, mai scrie CNN precizând că Ministerul rus al Apărării a afirmat că 105 drone ucrainene au fost interceptate în toată țara într-o singură noapte. CNN amintește că Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina nu este responsabilă pentru ce se întâmplă pe teritoriul rus și a criticat tentativa Moscovei de a ieși din izolare cu ocazia paradei.

Liderul Chinei, Xi Jinping, a confirmat oficial vizita sa la Moscova unde ar urma să participe la parada militară din 9 mai, transmite Unian. Deși vizita include și parada, scopul principal nu este acesta, ci o agendă economică, axată pe cooperarea tehnico-militară și pe probleme comerciale legate de sancțiuni, spun analiștii citați de agenția de presă. Aceștia consideră că pentru Rusia vizita liderului chinez simbolizează relațiile strânse cu Beijingul, în timp ce pentru China - reprezintă o oportunitate de a-și promova interesele, având în vedere relațiile tensionate cu SUA. China va analiza nivelul de cooperare cu Rusia și va identifica domeniile în care merită să continue colaborarea. Scopul vizitei lui Xi nu este să-l mulțumească pe Putin, ci să facă o evaluare a relațiilor și să negocieze în interesul Chinei, conchide Unian.

După distrugerea unui avion Su-30 rus în apropiere de Novorossiisk de către un dronă ucraineană, Rusia a anulat parada de Ziua Victoriei din Sevastopol, principala bază navală a Federației Ruse, scrie The Telegraph. Potrivit publicației, decizia vine ca urmare a unei lovituri cu drone Magura-7 ucrainene, în urma căreia au fost distruse două avioane rusești pe 2 mai. Șeful serviciului de informații militare ucrainene, Kirill Budanov, a calificat operațiunea drept „un moment istoric”, menționând că dronele ucrainene au folosit rachete aer-aer AIM-9 Sidewinder, relevă The Telegraph.

Parlamentul german ar urma să instituie prin vot noua coaliție de guvernare în frunte viitorul cancelar federal Friedrich Merz, transmite DPA. Potrivit agenției de presă, Merz a promis reforme rapide pentru a scoate țara din recesiune și a relansa creșterea economică. Pe fondul amenințărilor crescânde din partea Rusiei, noua coaliție a creștin-democraților cu social-democrații ar urma să crească semnificativ bugetul militar, notează DPA.

Germania ar putea deveni principalul partener al Ucrainei, a declarat fostul ambasador ucrainean la Berlin, Andrei Melnik, într-un interviu pentru RBC Ucraina fostul ambasador ucrainean în Germania, Andrei Melnik. El a evidențiat că, dincolo de forța sa economică, Germania are potențialul de a prelua conducerea europeană și prin sprijin militar consistent pentru Kiev. Cu toate acestea, Melnik și-a exprimat rezerve față de angajamentul viitorului cancelar Friedrich Merz, în contextul tensiunilor din actuala coaliție de guvernare. Potrivit diplomatului, social-democrații, încă influențați de fostul cancelar Olaf Scholz, ar putea bloca decizii-cheie precum furnizarea rachetelor Taurus Ucrainei. Mai mult, opinia publică germană rămâne în mare parte reticentă, temându-se de o escaladare a conflictului cu Rusia. Dacă Merz va ceda acestei presiuni interne, el riscă să piardă șansa de a deveni un veritabil lider european a mai spus fostul ambasador ucrainean în Germania, Andrei Melnik în interviul pentru RBC Ucraina.

Toți cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, informează AFP. Potrivit agenției de presă, cardinalii se vor reuni în Capela Sixtină de la ora locală 16:30 și vor continua să voteze în secret până când unul dintre ei va obține o majoritate de două treimi din voturi și va deveni astfel liderul spiritual al celor 1,4 miliarde de catolici din lumea întreagă.

Marele secret al conclavului: ce mănâncă viitorii papi? – e titlul unui articol publicat de BBC. De-a lungul secolelor, regulile stricte privind mâncarea din conclav au avut rolul de a preveni transmiterea de mesaje secrete între cardinali și exterior, scrie serviciul britanic de presă. În articol se precizează că în timpul conclavului, cardinalii sunt complet izolați, iar toate mesele sunt pregătite și livrate sub supraveghere strictă, pentru a evita orice tentativă de comunicare. Tradiția controlului riguros al hranei datează din 1274, când Papa Grigore al X-lea a introdus reguli severe pentru a accelera alegerea papei, relevă BBC. Pe vremuri, alimentele erau atent verificate, iar vasele opace sau puii întregi erau interziși, de teama mesajelor ascunse sau otrăvirii. Astăzi, deși pericolul s-a mutat în sfera tehnologică, Vaticanul menține aceleași măsuri de securitate riguroase în jurul mesei cardinalilor, mai scrie BBC.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult