Investiție majoră în infrastructura de sanitație la Cahul

Confort pentru locuitorii raionului Cahul. Aceștia nu vor mai trebui să găsească soluții pentru a evacua apele uzate. În municipiu, urmează până la sfârșitul acestui an să fie dată în exploatare o nouă stație de epurare, unde o parte din lucrări deja au fost finalizate. Este cea mai mare investiție în sectorul sanitației, cu finanțare nerambursabilă din partea Germaniei și a Uniunii Europene.

Lucrările au început acum doi ani. Acestea au inclus construcția rețelelor de apă și canalizare în orașul Cahul și comuna Crihana Veche, lucrări esențiale la noua stație de captare a apei din râul Prut.
Până în prezent, lucrările la stația de epurare a apelor uzate din Cahul au avansat. Au fost construite 30 de kilometri de rețea de canalizare și patru stații de pompare a apelor uzate. În această etapă, lucrările continuă cu reparația stației principale de pompare a apei, construcția stațiilor de captare, precum și ridicarea unei stații moderne de epurare a apelor uzate.
Potrivit autorităților, numărul beneficiarilor este estimat la 40 de mii de locuitori. O partea din localnici deja s-au conectat la rețeaua de canalizare nouă. Printre ei se numără și Svetlana Radu. Femeia spune că deși au crescut cheltuielile pentru serviciile comunale, totuși acum se bucură de confort.
Locuim în casă de mai mult de 20 de ani și nu am avut canalizare. La moment, comoditatea este la maximum și, desigur, că s-au simplificat multe lucruri. Săptămânal sau o dată la două săptămâni trebuia să chemi mașina care evacua apa reziduală. Acum, nu mai este problema aceasta.

Cei care locuiesc de zeci de ani în acest sector, spun că în sfârșit au parte de confort urban.
Când am venit pe strada aceasta - nici apă, nici canalizare. A fost greu.
Când am venit aici în 1983 nu era apă. Am tras singuri. Am plătit tot, canalizarea. Acum da, este. Mulțumesc, dar e scump.
Noi înainte ne foloseam cu un bazin și tot timpul trebuia să aducem mașina să evacueze apa.
„Practic, avem cinci localități, cel puțin învecinate, care astăzi beneficiază de servicii, dar în procesul de extindere a rețelei de canalizare sunt planificate, pentru că a fost construit apeductul, dar canalizarea e planificată în lotul următor”, spune primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.
„Este de o importanță majoră pentru locuitorii municipiului, nu doar orașul. Vorbim despre un amplu proiect la finalitatea căruia tot municipiul Cahul va fi conectat la apă potabilă și canalizare. Noi vorbim despre sănătatea publică, protecția mediului”, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.

Proiectul are o valoare de peste 54 de milioane de euro și este cofinanțat de Banca Germană de Dezvoltare și Uniunea Europeană, care au acordat granturi în valoare de 41,5, respectiv, 12,9 milioane de euro.