Curajul de a inova: un agricultor din Criuleni mizează pe cânepa industrială

Într-un peisaj agricol în continuă schimbare, un agricultor din Bălăbănești, raionul Criuleni, atrage atenția printr-o inițiativă neobișnuită - cea de a cultiva cânepă industrială. Fermierul este abia la etapa de plantare a terenului cu semințe de cânepă, dar zice că pe viitor planifică să ducă recolta la o fabrică de ulei. Responsabilii de la Ministerul Agriculturii încurajează fermierii să cultive această cultură, care are diverse utilități benefice dacă este crescută corect.

„Cultura de cânepă industrială vrem să o practicăm și o să o semănăm zilele acestea. Am pregătit terenurile, totul este pregătit. Suprafața e de vreo opt hectare. O să avem posibilitatea și să irigăm”, menționează fermierul Ion Sahanovschi.
Agricultorul spune că planta poate fi folosită în mai multe sectoare, de la industria textilă până la cea alimentară. Este o plantă rezistentă, care nu are nevoie de pesticide și aduce un venit bun dacă e valorificată corect.
Un privilegiu este că avem o fabrică de ulei în Străisteni și o mare parte din semințe o să le ducem la prelucrare. Fiziologia cânepei industriale nicidecum nu este rea și dăunătoare pentru oameni. Diferența este mare. Se deosebește și ca specie, ca dimensiune, tipul de înflorire. Totul e altfel.

Fermierii sunt îndemnați să încerce cultivarea acestei plante, mai ales că poate fi folosită și în construcții.
„Acum noi avem posibilitatea să o cultivăm pentru trei utilități: sămânța în scopul însămânțării, pentru fibră și pentru ulei, adică semințe pentru ulei. Pentru noi, ca Ministerul Agriculturii, este insuficient. Noi am dat și extinderea utilităților, deoarece noi putem să utilizăm frunzele pentru ceai. Deci, nu este vorba de drog. Vorbim despre materiale pentru construcții, materiale pentru izolare, materiale pentru structură de rezistență, carcasă. Acestea nu sunt acum reglementate. Noi vrem să liberalizăm acest lucru”, menționează secretarul de stat la MAIA, Vasile Șarban.

În Republica Moldova sunt, deocamdată, trei producători care cresc cânepă industrială. Doi sunt din sudul țării, iar unul din zona centrală. În noiembrie 2024, Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la reglementarea activităților de cultivare a plantelor care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope. De atunci, în Republica Moldova a fost permisă cultivarea cânepii industriale.