R. Moldova lansează patru proiecte în valoare de peste 900.000 de euro pentru a promova agricultura durabilă

R. Moldova va avea, până la finele anului 2026, un laborator modern de pedologie aplicată, un Eco Hub pentru cultivarea legumelor ecologice și o platformă digitală integrată pentru agricultură. Tehnologiile moderne pentru sprijinirea fermierilor vor fi finanțate cu 900.000 de euro în cadrul a patru proiecte strategice.
Contractul de finanțare nerambursabilă a fost semnat astăzi între Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) și Institutul Național de Cercetări Aplicate în Agricultură și Medicină Veterinară (INCAMVV), sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Valoarea totală a proiectelor se ridică la circa 906.000 de euro, dintre care 557.000 de euro provin din finanțarea IFAD prin Proiectul „Îmbunătățirea Capacităților pentru Transformarea Zonei Rurale” (TRTP), 349.000 de euro reprezintă cofinanțarea INCAAMV, iar 111.000 de euro sunt contribuția Guvernului prin scutirea de TVA la bunurile achiziționate.
Laboratorul de pedologie aplicată care urmează a fi creat în R. Moldova va efectua analize avansate de sol, esențiale în protejarea și valorificarea resurselor solului agricol.
Totodată, Eco Hub-ul pentru cultivarea legumelor ecologice va include o seră de 1 ha modernizată și dotată cu tehnologii inteligente, pentru cercetare și producția de semințe ecologice.
Un alt proiect vizează modernizarea laboratorului de nutriție animală, inclusiv un vehicul specializat pentru transportul probelor de nutriție, în sprijinul fermierilor locali, iar platforma digitală integrată pentru agricultură va conecta centrele de cercetare prin tehnologii de tip AI, IoT și Big Data, facilitând luarea deciziilor bazate pe date în timp real.
„Cercetarea aplicată și introducerea tehnologiilor moderne și sustenabile în agricultură este extrem de importantă pentru sprijinirea fermierilor”, a menționat la evenimentul de semnare a contractului secretara de stat a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Alexandra Șian.