Singurul apicultor moldovean inclus în ruta transfrontalieră gastronomică România – R. Moldova

Constantin Stegărescu de la Răciula, raionul Călărași, așteaptă turiștii să-i răsfețe cu miere de calitate și cu alte produse melifere. Afacerea apicultorului a fost inclusă în ruta transfrontalieră Gastronomică România – Republica Moldova, lansată la mijlocul lunii noiembrie curent.
„Avem hidromelul, o băutură care a fost inclusă în ruta gastronomică, lichiorul balsamic, plăcinta fermecată. Și, fiind unicii invitați producători de miere, respectiv, a fost solicitat să venim cu ceva produse din miere, diferite suvenire din ceară. Avem o gamă de 25 de produse pe care le facem noi”, a spus antreprenorul Constantin Stegărescu, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
Potrivit antreprenorului, lichiorul balsamic este un produs local, preparat după rețeta străbunicii sale.
„*Este un lichior care conține toate fructele de vară, începând cu căpșuni, cireșe, vișine, coacăză neagră, coacăză roșie. Deci, toate fructele de vară pe care le avem în zonă, inclusiv fructele de pădure, aronia, dar toate sunt puse cu miere, după care întărite cu țuică de vin din miere. Lichiorul trebuie să stea cel puțin cinci ani în butoi de stejar. Lichiorul acesta are 15 ani, o tărie până la 30 de grade și este servit ca un aperitiv la masă și se combină cu plăcinta fermecată, care este cu trandafir, vișină și nucă. E ceva deosebit care se face în zona noastră”, a spus Constantin Stegărescu.
Iar hidromelul este un produs din miere, apă, hamei și drojdie, susține antreprenorul: *„Sunt diferite rețete, desigur, mai vechi, am însă o rețetă clasică, fără multe adaosuri, care oferă o tărie până la 14 grade, o aromă deosebită de miere. De obicei, este servit până a degusta mierea. Deci, în timpul vizitei se degustă și produsele apicole, iar primul este gustat hidromelul”.
Potrivit lui Constantin Stegărescu, produsele apicole pe care le oferă pentru turiști la Răciula sunt mierea de salcâm, mierea polifloră, mierea în fagure, căpăceala (produsul apicol format din ceară, miere și propolis cu care albinele sigilează fagurii pentru a matura mierea - n.r.), păstura, miezul de nucă cu miere, miezul de dovleac cu miere etc.
„Sunt uimiți de produsele apicole, deoarece suntem în zona Călărașilor, unde putem considera că avem o miere unică. În general, fiecare regiune are specificul său, flora sa - prin asta se explică calitățile gustative ale mierii din Călărași, este ceva deosebit”, susține el.

Constantin Stegărescu ne-a mai spus că, în general, ceara este folosită în diferite domenii: fizică, medicină, chimie, ritualuri religioase.
„Lumânarea de ceară curată arde o perioadă mai lungă de timp și nu degajă bioxizi de carbon și, desigur, este o atmosferă plăcută. Acele suvenire din ceară, unele chiar le-am făcut fără ață, de exemplu îngerașii, fiindcă ei nu se ard, dar se păstrează ca un suvenir plăcut în casă - o aromă de ceară plăcută. Sunt lumânările speciale pentru curățarea urechilor sau se mai numesc „zbucium” din popor, o metodă foarte veche, de mii de ani folosită, foarte efectivă și foarte plăcută, care ajută la tratarea diferitor maladii ale urechilor, căilor respiratorii și chiar ale sistemului nervos, deci este foarte binevenit, liniștitor”, a menționat Constantin Stegărescu.
Fiind prima pensiune deschisă în regiune, ce combină domeniul apicol și turismul rural, antreprenorul așteaptă mai mulți vizitatori atât din țară, cât și de peste hotare.
„Perioada din pandemie a stopat un pic fluxul de turiști străini, acum încercăm să ne promovăm într-un mod sigur, plăcut, frumos, ca să atragem vizitatorii”, a subliniat apicultorul, la Radio Moldova.
Ruta gastronomică transfrontalieră traversează întreg teritoriul Republicii Moldova de la nord la sud și include 25 de obiective turistice din 17 raioane. Aceasta reprezintă o colaborare moldo-română care dă gust experiențelor turistice pentru cei care aleg să călătorească în această regiune.