Economic

Antreprenoriat social la Sângereii Noi: fructele neculese devin deserturi naturale

În anii cu recoltă bogată, tone de fructe din satele Republicii Moldova riscă să rămână neculese și să se piardă. În nordul țării, însă, o antreprenoare a găsit o soluție care îmbină grija pentru mediu cu sprijinul pentru cei vulnerabili. Cristina Kifa, din satul Sângereii Noi, produce fructe uscate din merele, gutuile și perele din grădinile bătrânilor, pe care le returnează apoi acestora.

TRM
Sursa: TRM
TRM
Sursa: TRM

Acest model de antreprenoriat social valorifică fiecare fruct și oferă, în același timp, o alternativă sănătoasă de consum, inclusiv sub formă de deserturi naturale.

„Am observat că satele noastre părăsite au foarte multe livezi, foarte mulți copaci deja gata crescuți, dar nu au tineri să le culeagă, nici bătrânii nu mai au animale să le hrănească. Eu ofer serviciul de a deshidrata produsele celor localnici, a bătrânilor în mare parte sau a familiilor social vulnerabile”, spune antreprenoarea Cristina Kifa.

Fructele sunt spălate, sortate și decojite manual, fiind îndepărtate părțile deteriorate. Resturile, precum cojile, nu sunt aruncate, ci sunt transmise altor producători care le folosesc la fabricarea oțetului natural din mere. Cotoarele sau părțile afectate de insecte sunt destinate compostului. Astfel, fructele sunt valorificate integral.

„Acesta este un instrument manual, pe care nu îl avem la nivel industrial, motiv pentru care suntem nevoiți să lucrăm încă cu mâna. Dar e unul din preferatele mele și foarte rapid o să vedeți cum face trei lucruri o dată. Avem coajă de măr care ulterior este oferită unei colege care face oțet, nu aruncăm. Avem mărul deja și feliat și fără ciot”.

TRM
Sursa: TRM

În absența echipamentelor industriale, micii producători colaborează cu ingineri locali pentru a adapta tehnologiile de uscare la posibilitățile de care dispun. Mai multe despre afacere, dar și alte istorii de succes, urmăriți duminică, ora 14:00, la emisiunea „Pământ și oameni” de la Moldova 1.

CITIȚI ȘI:

Redacția  TRM

Redacția TRM

Autor

Citește mai mult