Social

ȘTIRILE SERII: Recomandările CSS în legătură cu situația extraordinară în justiție; Republica Moldova va sancționa în câteva săptămâni mai mulți cetățeni ruși; Președintele chinez Xi Jinping a sosit la Moscova

trm.md
Sursa: trm.md

Recomandările Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu situația extraordinară în justiție

Parlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut evaluarea comisiei pre-vetting și din acești membri va fi creat CSM și va funcționa indiferent ce decid judecătorii. Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, care a examinat situația extraordinară din justiție.


Oleg Serebrian, despre presupusul atac terorist din regiunea transnistreană: Ar putea face parte din scenariul Rusiei Presupusul atac terorist împotriva mai multor așa-ziși oficiali de la Tiraspol, apoi asupra Delegației OSCE, ar fi avut scopul de îngrădire a accesului diplomaților străini în regiunea transnistreană, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul însă nu exclude faptul că aceste acțiuni ar putea face parte din scenariul Federației Ruse de destabilizare a situației din Republica Moldova.


Republica Moldova va sancționa în câteva săptămâni mai mulți cetățeni ruși implicați în agresiunea contra Ucrainei

Republica Moldova a început să se alinieze treptat la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse pentru agresiunea contra Ucrainei și va sancționa „în câteva săptămâni” mai mulți cetățeni ruși, a anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu la Europa Liberă.


Experți: „Vizita „cu ușile închise” a președintelui chinez la Moscova arată că Rusia este în continuare subordonată față de China”

Președintele chinez Xi Jinping a sosit, astăzi, la Moscova, unde a avut o întâlnire informală cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri au discutat în format tête-à-tête, apoi au continuat comunicarea în timpul unei cine. Potrivit unor experți de la Chișinău și București, vizita președintelui chinez la Moscova arată că Rusia este în continuare subordonată față de China, care încearcă să folosească Federația Rusă în confruntarea sa cu Statele Unite ale Americii.


Explozie de firme rusești noi în Turcia: pe parcursul anului 2022 numărul de firme rusești a înregistrat o creștere de 670%

Cetățenii ruși au înregistrat peste 1.300 de firme în Turcia pe parcursul anului 2022, o creștere de 670% comparativ cu situația din 2021, potrivit unui raport realizat de către o companie turcă, scrie Bloomberg.


BNM continuă politica de relaxare monetară. Rata de bază a fost redusă cu trei puncte procentuale

Banca Națională a decis să micșoreze cu 3 puncte procentuale rata de bază, la nivelul de 14 la sută anual. Totodată, celelalte valori ale principalelor instrumente de politică monetară se mențin la nivelul actual.


Malul drept al Nistrului a reluat consumul de gaze de la Gazprom

După o întrerupere de trei luni și ceva, Republica Moldova, de pe malul drept al Nistrului, a reluat în luna martie 2023, importul și consumul de gaze de la Gazprom. E vorba de volume de până la 800.000 de metri cubi de gaze pe zi, a precizat pentru Mold-Street.com, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.


Japonia va finanța două proiecte ce vizează securitatea energetică, alimentară și comunitară a Republicii Moldova

Două proiecte în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari și, respectiv, 1,5 milioane, care vizează securitatea energetică, alimentară și comunitară a Republicii Moldova, precum și refugiații ucraineni, au fost lansate de către Guvern cu sprijinul Japoniei.


Mai multe ONG-uri condamnă comportamentul edilului Ion Ceban care a lansat atacuri la adresa presei

Mai multe organizații neguvernamentale de media condamnă comportamentul inadecvat al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, manifestat prin lansarea atacurilor la adresa presei, care abordează problemele Capitalei.


Sistemele informaționale din domeniul sănătății necesită o reevaluare. Dan Perciun: „Partea bună a lucrurilor este că sunt bani”

Sistemele informaționale din domeniul sănătății necesită o reevaluare și o resetare, deoarece capacitățile lor sunt depășite, ceea ce face dificilă gestionarea lor și munca medicilor. Potrivit reprezentanților Comisiei protecție socială, sănătate și familie, autoritățile trebuie să îmbunătățească tehnologia electronică existentă și să implementeze noi strategii de digitalizare a sistemului de sănătate în 2023.


Republica Moldova se află pe locul 63 în topul fericirii. Psiholog: „Noi suntem un popor destul de depresiv”

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report, urmată de Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, care au obținut rezultate foarte bune și în acest an. Potrivit raportului, Republica Moldova se află pe locul 63. La polul opus sunt cele mai triste țări, pe locul 1 este Afganistanul, o țară ocupată de talibani, iar pe locul doi este Libanul, zguduit de tulburări și de o criză economică gravă.


Miniștrii de Externe din UE au convenit asupra unui plan pentru a-și reface stocurile și pentru a cumpăra obuze de artilerie pentru Ucraina

Miniștrii de Externe din UE au convenit astăzi, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe de la Bruxelles, asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a-și reface stocurile și pentru a cumpăra împreună obuze de artilerie de care Ucraina are nevoie acută, relatează AFP.

Miniștrii de Externe și ai Apărării au convenit asupra unei inițiative cu mai multe direcții care vizează să furnizeze Ucrainei 1 milion de obuze în următorul an și să își refacă propriile stocuri, potrivit diplomaților.

Ucraina a declarat că forțele sale sunt nevoite să raționalizeze puterea de foc pe măsură ce invazia Rusiei s-a transformat într-un război de uzură. Kievul a declarat că are nevoie de 350.000 de obuze pe lună pentru a-și ajuta trupele să țină piept atacului Moscovei și pentru a le permite să lanseze noi contraofensive mai târziu în cursul anului.


Rusia deschide un dosar penal împotriva judecătorilor și procurorului de la Curtea Penală Internațională

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat astăzi că a deschis un dosar penal împotriva procurorului Curții Penale Internaționale și a judecătorilor care au emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru acuzații de crime de război, informează news.ro cu referire la Reuters.


Zilnic, peste 1 000 de copii mor la nivel global din cauza unor afecțiuni provocate de apa poluată

În fiecare zi, peste 1 000 de copii cu vârste sub cinci ani mor la nivel global din cauza unor afecțiuni provocate de apa poluată, lipsa salubrității și igienă precară, potrivit unui raport realizat de UNICEF, prezentat astăzi la New York, informează Agerpres.

Un total de 190 de milioane de copii din 10 țări africane sunt în pericol, potrivit documentului. Situația este mai gravă în țările din vestul și centrul Africii, precum Benin, Burkina Faso, Camerun, Ciad, Coasta de Fildeș, Guineea, Mali, Nigeria și Somalia, se mai precizează în raport.

Raportul UNICEF a fost prezentat în ajunul Zilei Mondiale a Apei, care va fi marcată miercuri, 22 martie. Tot miercuri, debutează la New York Conferința ONU privind Apa.


Klaus Iohannis, întrevedere cu Șeicul Mohammed bin Zayed Al-Nahyan: Documentele semnate deschid noi căi de cooperare între cele două țări

Cele 6 noi documente bilaterale semnate astăzi deschid noi căi de cooperare a declarat președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, la Palatul Prezidențial, scrie Digi 24.

Într-un comunicat de presă al Administrației prezidențiale române, se anunță că liderul de Cotroceni, a invitat companiile din Emiratele Arabe Unite să investească în România.

Urmărindu-se astfel intensificarea schimburilor comerciale și creșterea nivelului investițiilor din Emirate în România. Cu prilejul vizitei oficiale a președintelui român în Emiratele Arabe Unite, în perioada 18 -21 martie, au fost semnate mai multe documente bilaterale în domeniul energiei, domeniul securității cibernetice, al educației și cel al protecției civile.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că Emiratele Arabe Unite reprezintă principalul partener economic al României în zona Golfului Persic, statut care trebuie consolidat prin noi proiecte bilaterale concrete, în domenii de interes comun precum energia, inclusiv sursele regenerabile, agricultura, infrastructura de transport, conectivitatea digitală, securitatea cibernetică și combaterea schimbărilor climatice.


Datele meteo

Pe 21 martie se prevede cer variabil, sunt posibile ploi slabe. Vânt va sufla din Sud-Vest slab. Presiunea atmosferică va fi normală. La noapte valorile de temperatură se vor încadra între 0 și +5°C, mâine ziua între +11 și +16°C.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult