Economic

Au început lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene Vulcănești - Chișinău. Maia Sandu: Este unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace

Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României încep astăzi, 29 martie. Potrivit autorităților, linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025.

Președinta Maia Sandu care se află în teritoriu și participă la inițierea lucrărilor, a precizat că acest proiect unul dintre cele mai importante de la independență încoace.

Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a declarat Maia Sandu.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat pentru Radio Moldova că toate materialele necesare pentru inițierea construcției Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești - Chișinău sunt disponibile, iar în viitorul apropiat urmează să fie livrate și alte loturi.

Aici sunt depozitate toate materialele necesare pentru construcția Liniei Electrice și anume elementele metalice necesare pentru piloni, sunt izolatoare. Au fost livrate peste 20 la sută din materiale și așteptăm să mai aducem. Acestea ne permit și ne oferă o siguranță că lucrările pot fi inițiate. Proiectul este unul de bază care vizează securitatea energetică a R. Moldova. Foarte multă lume discută despre gaz, însă vulnerabilitățile noastre întotdeauna au fost energia”, a spus ministrul.

Menționăm că modernizarea stației este parte a proiectului de construcție a liniei electrice de 400 kV Vulcănești – Chișinău și va permite racordarea acesteia la sistemul electric al municipiului Chișinău. Linia va consolida securitatea energetică a R. Moldova și transporturile transfrontaliere de energie cu România.

Astfel, se va spori capacitatea de alimentare cu energie electrică a nodului de consum din zona centrală a R. Moldova, inclusiv municipiul Chișinău, și se va asigura funcționarea sigură și fiabilă a întregului sistem electroenergetic.

Proiectul de execuție a liniei este în proces de elaborare și coordonare; echipamentul de bază a fost produs, testat în fabrică. Contractorul (Asocierea companiilor Siemens Energy SRL, Electromontaj SA si Energotech SA, România) este responsabil de totalitatea lucrărilor de proiectare, producere, livrare, instalare, testare, punere în funcțiune și instruire, pentru:

Proiectul costă în jur de 27 de milioane de euro, bani oferiți de Banca Mondială. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa.

Radio Moldova
Sursa: Radio Moldova
Radio Moldova
Sursa: Radio Moldova
Radio Moldova
Sursa: Radio Moldova

Citește mai mult