Social

REVISTA PRESEI// Sprijinul României pentru Republica Moldova, amenințarea Rusiei și votul prin corespondență pentru moldovenii din șase state

Riscurile în privința unui posibil atac militar din partea Rusiei asupra Republicii Moldova, alături de intervenția tot mai evidentă a Kremlinului în afacerile politice din Chișinău, dar, pe de altă parte, sprijinul pe care îl oferă România pentru dezvoltarea și parcursul european al țării noastre, se numără printre subiectele principale dezbătute în presă.

Dacă Ucraina va cădea pradă Rusiei, Republica Moldova știe că va fi următoarea victimă, declară ministrul de Externe Mihai Popșoi, într-un interviu pentru publicația americană Washington Post, transmite Radio Chișinău. Șeful diplomației de la Chișinău avertizează, în interviul acordat publicației americane, că războiul de agresiune dus de Rusia nu este doar despre Ucraina, dar în mod special și îngrijorător și despre securitatea Republicii Moldova. Moscova și-a propus să schimbe conducerea pro europeană de la Chișinău și acționează foarte intens în acest sens spune ministrul de externe Mihai Popșoi. Oficialul susține că Republica Moldova este conștientă că supraviețuirea ei depinde de rezistența armatei ucrainene.

Oamenii din anturajul fugarului penal Ilan Șor, care au creat la Moscova un bloc comun, au făcut cârdășie cu forțe externe dușmănoase pentru poporul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de deputatul PAS, Mihai Druță, într-o emisiune de la TV8. Mihai Druță a sugerat că oamenii vor investiga sub toate aspectele evenimentul de la Moscova, dar și circumstanțele în care afiliații lui Șor s-au întors din capitala Rusiei cu peste 20 de milioane de lei. Deputatul a mai spus că instituțiile statului nu dorm, dar acționează. Statul nu doarme și ei trebuie să înțeleagă să se liniștească, că tare s-ar putea să vină un moment când vor răspunde pentru toate și acel moment ar putea fi chiar în acest an.

Iar deputatul PAS Vasile Șoimaru consideră că evenimentul de duminică de la Moscova este un amestec fără precedent în treburile interne ale Republicii Moldova.

În editorialul său „Românismul declarat dușmanul Moscovei în Republica Moldova” pentru IPN, istoricul și analistul politic, Anatol Țăranu, scrie că sperietoarea jandarmului român a fost reanimată pentru a camufla imixtiunea evidentă a Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova prin organizarea congresului șorist la Moscova. Un alt scop, susține Țăranu, este de a crea un paravan după care ar putea să se ascundă toți acei politicieni moldoveni ce s-au adunat în Federația Rusă, țara care a atacat și desfășoară un război agresiv în Ucraina. Agresiunea rusă asupra Ucrainei prezintă un pericol existențial și pentru Republica Moldova, de aceea orice asociere politică cu țara agresoare poate fi lesne calificată ca o acțiune de trădare de patrie.

Deschide.md publică anunțul făcut de ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, în cadrul unui seminar organizat de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, în parteneriat cu Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Moldova (EUPM) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

Oficialul de la București a menționat că România rămâne a fi aproape de Republica Moldova, iar împreună cele două state sunt mai puternice și mai în siguranță. Șeful diplomației române a spus că acest lucru înseamnă conștientizarea riscurilor de tip hibrid. Avansarea pe calea integrării europene e cea mai bună cale de a crește reziliența Republicii Moldova, iar România va sprijini activ toate procesele care leagă ireversibil Moldova de Uniunea Europeană. „Contați pe sprijinul nostru de la București”, a spus Luminița Odobescu.

CaleaEuropeană.ro informează despre decizia Consiliului Uniunii Europene de ieri, 26 aprilie, să prelungească până la 29 aprilie 2025 măsurile restrictive împotriva persoanelor responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova. Potrivit sursei, măsurile restrictive ale Uniunii Europene se aplică în prezent unui număr total de 11 persoane și unei entități. Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni al Uniunii Europene fac obiectul unei înghețări a activelor. De asemenea, este interzisă generarea de fonduri sau accesul la resursele economice puse la dispoziția acestora, fie direct, fie indirect. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie, împiedicându-le să intre și să tranziteze teritoriile Uniunii Europene.

Europa Liberă informează că deputații partidului de guvernământ PAS au adoptat în lectură finală un proiect de lege care permite cetățenilor moldoveni stabiliți în America și câteva țări europene nordice să voteze prin corespondență. De la prima la a doua lectură, numărul acestor țări s-a mărit de la două la șase. Dacă președinta Maia Sandu promulgă legea, votul prin corespondență va putea fi aplicat chiar la alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea în UE, așteptate în această toamnă. Vor putea vota prin poștă moldovenii din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. După adoptarea proiectului de lege, deputatul PAS, Radu Marian, a spus că testarea votului prin corespondență în aceste țări le va permite autorităților să îmbunătățească procesul, așa încât „pe viitor, sperăm la parlamentare, să-l aplicăm în toată lumea”.

În editorialul său pentru Ziarul Național „Ion Chicu în fața istoriei”, editorialistul Nicolae Negru scrie că ex-premierul Ion Chicu, președintele PDCM, s-a declarat proeuropean, dar formațiunea sa nu va participa la referendumul din toamnă din motive de antipatie față de Maia Sandu și partidul de guvernământ. Alegătorilor PDCM, care nu vor boicota referendumul, Chicu le va recomanda să voteze da, deoarece, consideră el, integrarea europeană nu are alternativă. Echilibristica zăpăcitoare a lui Chicu lasă impresia de nesincer, de fals, că ar vrea să-și camufleze jocul în folosul Rusiei, crede editorialistul. În opinia lui Nicolae Negru, oricât de puternice ar fi supărările noastre, oricâte reproșuri i-am aduce președintei Maia Sandu - că nu s-a consultat cu nimeni înainte de a iniția referendumul, că vrea să monopolizeze integrarea europeană - trebuie să privim lucrurile obiectiv, din punctul de vedere al interesului național. Editorialistul susține că pentru a salva cauza integrării europene, liderii partidelor proeuropene trebuie să cedeze din orgoliul lor, sentimentele personale nu ar trebui să le întunece rațiunea. Chiar dacă inițiativa nu le aparține, ei nu au nimic de pierdut, căci istoria le va aprecia gestul.

Jurnal.md scrie că regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, pe care l-a obținut Republica Moldova în urmă cu zece ani, a adus beneficii semnificative cetățenilor de aici. Oamenii au mai multe oportunități pentru explorarea culturală, turism, vizite la membrii familiilor sau dezvoltarea afacerilor. Pe parcursul acestui deceniu, peste două milioane de moldoveni au călătorit cu pașaportul biometric în spațiul Schengen, iar relația Republicii Moldova cu blocul comunitar s-a consolidat. În această perioadă, cetățenii moldoveni au reușit să evite cheltuieli de cel puțin 270 de milioane de euro, pe care ar fi trebuit să îi achite pentru procedurile de obținere a vizelor. În opinia lui Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS, merită să celebrăm ziua asta fiindcă este o victorie a tuturor cetățenilor și este un beneficiu. Oamenii au avut de câștigat. În afară de bani care i-au economisit pentru vize, cred că e foarte greu să faci un calcul, dar dacă vă uitați peste statisticile țării, o să vedeți că foarte multe produse, mai ales astăzi în condiții de război, se exportă în vest. Antreprenorii noștri pot să meargă acolo, să stabilească legături, să fie conectați.

Autor: Victoria Popa

Citește mai mult