Externe

Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să permită ajutoare în Gaza

Instanța supremă a ONU a ordonat Israelului să permită fluxul nestingherit de ajutor în Gaza pentru a preveni foametea. Într-o decizie unanimă, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a declarat că Israelul trebuie să acționeze „fără întârziere” pentru a permite „furnizarea... a serviciilor de bază și asistenței umanitare necesare urgent”. Israelul a calificat acuzațiile că blochează ajutorul drept „complet nefondate”, scrie BBC.

Ministerul de Externe israelian continuă „să promoveze noi inițiative și să extindă pe cele existente” pentru a permite un flux continuu de ajutor în Gaza „pe uscat, aer și mare”, în colaborare cu ONU și alții, potrivi unei declarații.

Cea mai recentă hotărâre a curții de la Haga vine după ce Africa de Sud i-a cerut să susțină un ordin emis Israelului în ianuarie de a lua toate măsurile pentru a preveni actele de genocid în Gaza.

Africa de Sud a declarat că are obligația de a acționa pentru a preveni genocidul în calitate de semnatar al Convenției ONU privind genocidul din 1948.

Țara a fost extrem de critică față de operațiunea militară a Israelului din Gaza, iar Congresul Național African (ANC) care guvernează are o lungă istorie de solidaritate cu cauza palestiniană.

Deși ordinele emise de CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, instanța nu are puterea de a le executa. Consiliul de Securitate al ONU este singurul organism ONU care poate introduce măsuri pentru a încerca să asigure conformitatea.

Decizia CIJ vine după ce săptămâna trecută a fost publicat un raport al Inițiativei Globale pentru Clasificarea Fazei Securității Alimentare Integrate, care este condusă de Programul Alimentar Mondial și alții, avertizând că în Gaza se dezvolta o situație „catastrofală”.

Acesta a spus că toți cei 2,2 milioane de oameni din Gaza „se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută” și că foametea se preconizează că va lovi nordul teritoriului înainte de sfârșitul lunii mai.

Foametea apare atunci când o țară are o penurie atât de gravă de alimente încât populația sa se confruntă cu subnutriție acută, înfometare sau moarte.

În hotărârea sa, CIJ a spus că Gaza „nu se mai confruntă doar cu un risc de foamete”, ci „foametea se instalează” și că, potrivit observatorilor ONU, 31 de persoane, inclusiv 27 de copii, au murit deja din cauza malnutriției și deshidratării.

Curtea a luat notă, de asemenea, comentariile lui Volker Türk, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, care a declarat săptămâna trecută că „situația de foamete, foamete și foamete” este „rezultatul restricțiilor extinse ale Israelului privind intrarea și distribuirea ajutorului umanitar și comercial.

Oficialul a declarat recent pentru BBC că a existat un caz „plauzibil” conform căruia Israelul a folosit foametea ca armă de război în Gaza și că, dacă intenția ar fi dovedită, aceasta ar echivala cu o crimă de război.

CIJ a spus că Israelul trebuie să „ia toate măsurile necesare și eficiente pentru a asigura, fără întârziere, în deplină cooperare cu Națiunile Unite, furnizarea nestingherită la scară largă a serviciilor de bază și asistenței umanitare necesare urgent”.

Cel mai necesar ajutor a inclus alimente, apă, electricitate, combustibil, adăpost și îmbrăcăminte, precum și produse de igienă și consumabile medicale.

În ultimele luni, s-au format în mod repetat cozi de camioane încărcate cu ajutoare, în timp ce așteptau să intre în Gaza din Egipt, iar Israelul a fost acuzat că acesta supune livrările unor verificări complexe și arbitrare.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că Israelul a ucis cel puțin 32.623 de persoane. La începutul acestei luni, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că, dintre cei uciși, peste 25.000 erau femei și copii.

Israelul a promis că va continua misiunea de a elimina Hamas, în ciuda faptului că Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere o încetare imediată a focului la începutul acestei săptămâni.

Armata israeliană a lansat recent un alt raid asupra spitalului al-Shifa - cel mai mare din Gaza - unde se adăpostesc mii de persoane strămutate.

Israelul precizează că Hamas ia o mare parte din ajutorul care intră în Gaza și a acuzat ONU că nu a reușit să distribuie ceea ce a rămas populației civile.

Actualul conflict a început după atacul din 7 octombrie, care a văzut oameni înarmați conduși de Hamas trecând cu asalt granița în Israel, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând ostatici peste 250 de alte persoane.

Dintre cei luați, aproximativ 130 au rămas nedescoperiți, dintre care cel puțin 34 sunt presupuși morți.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult