Nicușor Dan, noul președinte al României: a obținut peste 6 milioane de voturi, cu un avans de peste 829.000 față de George Simion

Nicușor-Daniel Dan este câștigătorul alegerilor prezidențiale din România, obținând 53,60% din voturile valabil exprimate, potrivit datelor finale prezentate după centralizarea tuturor celor 20.085 de procese-verbale.
Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România
Nicușor-Daniel Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România cu 53,6% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare comunicate după centralizarea tuturor proceselor-verbale. El a fost votat de 6.168.696 de cetățeni, obținând un avans de peste 829 de mii de voturi în fața contracandidatului său, George-Nicolae Simion, care a adunat 5.338.999 de voturi, reprezentând 46,4%.

Diferența de aproape 900.000 de voturi face imposibilă o răsturnare de situație în urma numărării voturilor rămase.

Nicușor Dan, favorit în cursa pentru Cotroceni: Sprijinul Maiei Sandu a fost important și apreciez mobilizarea făcută de românii din Republica Moldova
Candidatul independent Nicușor Dan, care se află în continuare în fruntea cursei pentru președinția României, potrivit datelor preliminare, a declarat într-un interviu că sprijinul liderilor internaționali, dar mai ales al diasporei, a jucat un rol esențial la aceste alegeri.
„Emmanuel Macron m-a susținut, Maia Sandu cred că sprijinul său a fost foarte, foarte important și apreciez mobilizarea pe care au făcut-o românii care locuiesc în Republica Moldova, dar mai ales cei din diaspora”, a declarat Nicușor Dan.
Întrebat despre prioritățile în politica externă, candidatul a precizat că primele destinații pentru vizite oficiale vor fi stabilite în funcție de urgențele internaționale, dar a menționat trei capitale cheie: „Bruxelles, Chișinău, Washington, o să vedem în funcție de urgențe. Evident că sunt primele destinații”.
Nicușor Dan se apropie de victorie, cu peste 54% după numărarea a 96 la sută din procesele-verbale
Candidatul independent Nicușor Dan se află în continuare în fruntea cursei pentru președinția României, potrivit datelor preliminare prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, după centralizarea a 96,48% dintre procesele-verbale.
Până la această oră, Nicușor Dan a acumulat 5.504.363 de voturi, adică 54,36%, în timp ce contracandidatul său, George Simion, a obținut 4.621.022 de voturi, echivalentul a 45,64%.
Diferența dintre cei doi candidați este de peste 883.000 de voturi.
Procesul de numărare continuă, iar rezultatele finale urmează să fie confirmate oficial după recepționarea tuturor documentelor electorale.

Nicușor Dan conduce cu peste 53%, după centralizarea a 90% din procesele-verbale
Candidatul independent Nicușor Dan se menține în frunte în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, potrivit datelor oficiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, după centralizarea a 90,85% din procesele-verbale.
Conform cifrelor provizorii, Nicușor Dan a obținut 4.819.026 de voturi, reprezentând 53,73% din totalul voturilor exprimate. Contracandidatul său, George Simion, este creditat cu 4.149.873 de voturi, ceea ce înseamnă 46,27%.
Până în acest moment, au fost numărate 8.968.899 de voturi, iar diferența dintre cei doi candidați este de peste 669.000 de voturi.
Procesul de numărare continuă, iar rezultatele finale vor fi anunțate după verificarea tuturor proceselor-verbale din cele 20.085 de secții de votare.

Nicușor Dan conduce cu aproape 52% după numărarea a peste 70% din voturi
La ora 22:00, datele parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă indică un avans al candidatului independent Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
După centralizarea a 14.210 din cele 20.085 de procese-verbale, adică 70,75% din total, Nicușor Dan a acumulat 3.131.743 de voturi (51,88%), în timp ce contracandidatul său, George Simion, a obținut 2.904.781 de voturi (48,12%).
Diferența dintre cei doi candidați este de aproximativ 227.000 de voturi, iar procesul de numărare continuă.
Rezultatele finale vor depinde în mare măsură de voturile din diasporă.

Nicușor Dan a trecut pe primul loc după centralizarea a 46% dintre procesele-verbale
Nicușor Dan conduce în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor oficiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă, după centralizarea a 9.243 din cele 20.085 de procese-verbale, adică 46,02% din total.
Candidatul independent a obținut 1.600.740 de voturi, adică 50,20%, în timp ce contracandidatul său, George Simion, a acumulat 1.588.186 de voturi, reprezentând 49,80%.
Procesul de numărare este în desfășurare.

Primele rezultate preliminare: George Simion conduce după centralizarea a peste 28 la sută din voturi
George Simion se află în frunte după numărarea a 28 la sută dintre procesele-verbale transmise de secțiile de votare, potrivit datelor comunicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Astfel, candidatul AUR a obținut 51,13% din voturi, în timp ce Nicușor Dan este creditat cu 48,87%.
Prezența la urne a fost de 64,72%. În România au votat aproape 10 milioane de cetățeni, iar în străinătate peste 1,6 milioane.
Pe de altă parte, rezultatele exit-pollurilor indică un avans al lui Nicușor Dan, însă fără a include voturile din diasporă, care ar putea influența semnificativ rezultatul final.
Rezultate exit-poll: Nicușor Dan are peste 54% din voturi, George Simion – 45%
Rezultatele sondajelor exit-poll pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale arată că a câștigat candidatul independent Nicușor Dan, cu 54,1% din voturi. Candidatul AUR, George Simion, se află pe locul al doilea, cu 45,9%, arată sondajul realizat de CURS.
Conform exit-pollului realizat de AVANGARDE, Nicușor Dan are 54,9%% din voturi, iar George Simion – 45,1%. Datele exit-pollului CURS sunt valabile pentru ora 20.00, iar cele ale sondajului AVANGARDE, pentru ora 19.00. Niciun exit-poll nu include diaspora.
Digi24 prezintă sondaje exit-poll realizate de institutele CURS și Avangarde. Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Biroul Electoral Central a autorizat trei case de sondare să realizeze sondaje exit-poll: CURS, Avangarde și ARA.
Sondajele exit-poll sunt realizate pe baza rezultatelor oferite de completarea unui formular de către persoanele care și-au exprimat votul. E de precizat că rezultatele exit-poll sunt dependente de sinceritatea cu care cetățenii au răspuns la întrebările din acest formular.
Secțiile de votare din R. Moldova s-au închis: peste 158 de mii de voturi, în trei zile
Secțiile de votare din Republica Moldova pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România s-au închis, după trei zile de scrutin. Peste 158.000 de cetățeni moldoveni cu dublă cetățenie și-au exercitat dreptul la vot, potrivit datelor publicate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, prin platforma oficială prezenta.roaep.ro.
La nivel național, peste 9,9 milioane de alegători au votat în România, iar în diaspora – mai bine de 1,6 milioane de români. Cele mai mari prezențe la urne în afara țării s-au înregistrat în Marea Britanie, Irlanda de Nord, Franța, Germania, Spania și Italia, unde comunitățile de români s-au mobilizat masiv.
Pentru comparație, la scrutinul din 4 mai, prezența națională a fost de 53,21%, cu peste 9,5 milioane de voturi exprimate, dintre care aproximativ 973.000 în diaspora.
Procesul de vot s-a încheiat oficial la ora 21:00, ora României. Programul a fost însă prelungit până la ora 23:59 pentru alegătorii aflați în incinta secției de votare sau în afara acesteia, în așteptare, la ora închiderii.
În total, în listele electorale permanente au fost înscriși 17.988.218 cetățeni. Pentru organizarea votului au fost deschise 18.979 de secții în România și 965 în străinătate.


Mai puțin de o oră de vot. Circa 11,3 milioane de persoane au votat la alegerile prezidențiale din România până la ora 20:00
Până la ora 20:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, peste 11,3 milioane de alegători, reprezentând circa 63% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezența din diaspora – 8,89% (față de 5,22%) Prezența în țară – 53,85% (față de 45,45%)
În Republica Moldova, peste 155 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat la scrutinul prezidențial din România.
Raluca Răducanu: Miza acestui scrutin este una istorică — nu doar pentru România, ci și pentru stabilitatea întregii regiuni

Românii au ieșit în număr mare la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale, conștienți că miza acestui scrutin este una istorică — nu doar pentru viitorul democratic al României, ci și pentru stabilitatea întregii regiuni de est a Europei. Experta în politici europene Raluca Răducanu a declarat, în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1, că riscurile unui regres democratic, ale unei crize economice și ale creșterii influenței rusești în Europa i-au mobilizat pe alegătorii din țară și de peste hotare. Ea a subliniat importanța votului din diaspora și a salutat implicarea exemplară a românilor din Republica Moldova, care, spune ea, „votează pentru Europa”.
„Oamenii s-au mobilizat foarte mult în aceste două săptămâni de campanie electorală dintre turul unu și turul doi. Pe stradă sunt mult mai mulți oameni, la secțiile de votare se votează mult mai mult, dar suntem în continuare cu toții tensionați pentru că diferența dintre cei doi candidați este în continuare mică și atunci fiecare vot este important. Deși prezența este foarte bună, este nevoie de mai multe voturi pentru a păstra parcursul european al României”, a declarat Raluca Răducanu, expertă în politici europene, comentatoare politică de la București.
În ceea ce privește votul românilor din Republica Moldova, Răducanu a exprimat recunoștință și admirație pentru implicarea acestora.
„Toți din România sunt cu ochii pe Republica Moldova pentru că Republica Moldova a demonstrat la fiecare alegeri că dorește foarte mult să țină România în Uniunea Europeană și suntem cu toții impresionați. Cred că dumneavoastră ați înțeles acolo și știți cel mai bine ce înseamnă să îți lipsească libertatea și ce înseamnă să lupți pentru ea în fiecare zi. Și știți mai bine decât noi cât de greu este să restabilești sau să stabilești democrația și cât de complicat este să revii la un regim democratic după un regim autoritar sau oligarhic”, a menționat experta în politici europene.
Totodată, Răducanu a reiterat că într-un context internațional marcat de instabilitate și amenințări crescânde, Uniunea Europeană are nevoie mai mult ca oricând de unitate și de lideri care pot susține ferm securitatea proprie, dar și pe cea a regiunii.
„Securitatea din Ucraina și Republica Moldova are nevoie de o voce puternică și o voce susținută de majoritatea statelor europene, din acest motiv, alegerile nu sunt importante doar pentru România, dar și pentru Uniunea Europeană”.
În ceea ce privește impactul scrutinului asupra relației dintre România și Republica Moldova, sociologa consideră că, indiferent de rezultat, parteneriatele instituționale vor continua, dar direcția și ritmul cooperării pot fi influențate de orientarea noului președinte. Cu toate acestea, pentru a continua colaborarea strânsă și eficientă dintre cele două state, este esențial ca direcția proeuropeană să fie susținută prin vot.
A fost depăşită prezenţa din primul tur, cu trei ore înaintea încheierii procesului de votare

Prezența la vot în România, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, este de peste 55%, cu trei ore înaintea încheierii procesului de votare. Peste 10 milioane de alegători din țară și din străinătate au votat până duminică la ora 18:00.
În România au votat peste 8,5 milioane de persoane, iar în străinătate peste 1,4 milioane.
La alegerile din 4 mai, prezența la nivel național a fost 53,21%. peste 9,5 milioane de români exercitându-și dreptul de vot, 973.129 votând în străinătate.
Procesul de vot se încheie la ora 21.00, ora României, programul de vot putând fi prelungit până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.
Prezență de peste 47% la ora 16:00 în turul doi al alegerilor prezidențiale 2025, față de 35% în primul tur

Până la ora 16:00, peste 8,3 milioane de români au votat atât în țară, cât și în străinătate, ceea ce reprezintă o prezență de peste 47%. Dintre aceștia, 5,9 milioane de persoane au votat pe listele permanente, 2,2 milioane pe liste suplimentare, iar peste 83 de mii au utilizat urna mobilă.
Prezența la vot este semnificativ mai mare comparativ cu primul tur de scrutin. În urmă cu două săptămâni, la aceeași oră, se prezentaseră la urne aproximativ 6,5 milioane de alegători.
Un scrutin cu miză istorică: viitorul României și al Republicii Moldova, decis la urne

Turul doi al alegerilor prezidențiale din România se desfășoară sub semnul unei mize istorice – atât pentru cetățenii români, cât și pentru cei din Republica Moldova. Prezența masivă la urne, în special în diasporă, reflectă conștientizarea faptului că în joc este nu doar direcția politică a României, ci și continuitatea sprijinului pentru parcursul european al regiunii, susțin experții.
„La aceste alegeri se decide soarta atât a României, cât și a Republicii Moldova. Și dacă alegătorii tind să audă des că fiecare scrutin este esențial, se decide soarta țării, este crucial, de data aceasta chiar nu este un clișeu și este foarte important ca oamenii să-și exercite votul, să iasă în număr cât mai mare la vot și să o facă conștient”, a declarat Rodica Pîrgari expertă în spațiul informațional, în cadrul unei ediții speciale la Moldova 1.
Mobilizarea masivă din diasporă, inclusiv în Republica Moldova, reflectă o conștientizare tot mai mare a riscurilor geopolitice și a nevoii de a apăra opțiunea proeuropeană, susține experta.
„Asta denotă faptul că cetățenii din Republica Moldova cu cetățenie română sunt informați, ei votează informat, știu care este pericolul și ei înțeleg foarte bine ce trebuie să facă. (..) Noi avem un scrutin foarte important în România, se decide dacă în continuare va fi un parcurs european sau acest parcurs s-ar putea tergiversa sau ar putea exista probleme pentru noi inclusiv. De aceea, cetățenii încearcă să-și exprime opțiunea de vot și să arate că noi chiar suntem proeuropeni”, a subliniat Rodica Pîrgari.
Politologul Sergiu Mișcoiu atrage, la rândul său, atenția asupra caracterului decisiv al votului din aceste zile. Acesta afirmă că alegerile sunt „cruciale nu doar pentru România, ci și pentru viitorul Republicii Moldova și al Uniunii Europene. El a comparat scrutinul actual cu cel din 1990, subliniind că miza este definirea traiectoriei geopolitice a țării.
„Acum ne aflăm la o răscruce între o cale europeană-euroatlantică, continuarea integrării europene, a dezvoltării. Și această variantă este limpede susținută de un candidat independent. Și cealaltă variantă, cea în care ne întoarcem în tenebrele trecutului, de la legionarism, fascism, la naționalism ceaușist”.
Un rezultat care ar favoriza discursul suveranist și apropierea de Rusia ar afecta direct stabilitatea regiunii și sprijinul oferit Republicii Moldova, avertizează Sergiu Mișcoiu.
„Acest lucru înseamnă sacrificarea Republicii Moldova, a Ucrainei, pe altarul acestei visate independențe internaționale, care numai independența internațională nu este. Este, de fapt, din păcate, o dependență care ar putea să ne înrobească pentru încă câțiva ani. Deci sunt alegeri absolut esențiale și de votul fiecăruia dintre noi depinde rezultatul acestor alegeri”, a reiterat politologul.
Mai mult de o treime din românii cu drept de vot au votat până duminică la ora 14:00
Peste șase milioane de români au votat deja în turul II al alegerilor prezidențiale, inclusiv diaspora, ceea ce înseamnă o prezență generală la vot de peste 37%. Datele statistice arată că alegătorii s-au mobilizat în număr mult mai mare la urne decât în primul tur de scrutin, de acum două săptămâni.

Peste 122 de mii de cetățeni moldoveni cu pașaport românesc au votat până la ora 14:00 în turul doi al alegerilor prezidențiale din România, în cele 64 de secții deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Țara noastră se menține printre statele cu cea mai activă participare la vot a cetățenilor români din afara granițelor României.

Peste un milion de români au votat în diasporă până duminică, la ora 13:00
Numărul de români care au votat în diasporă, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a depășit un milion, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, respectiv de vineri (ora 7:00 locală) până duminică, la ora 13:00, au votat în străinătate 1.001.429 cetățeni români, dintre care 3.139 prin corespondență.
Până la ora 12:00, au votat peste 4,5 milioane de români

Până la ora 12:00, peste 4,5 milioane de români au votat în țară și în străinătate (25,22%). Dintre aceștia 3.095.315 sunt votanți pe listele permanente, iar 1.390.952 sunt votanți pe liste suplimentare. De asemenea, 27.593 de persoane au solicitat urna mobilă pentru a vota.
Prezența este mai mare față de cea din primul tur de scrutin. În urmă cu două săptămâni, la ora 12, votaseră în jur de 3,4 milioane de români.
La secția de vot din Auckland, Noua Zeelandă, procesul de votare s-a încheiat, fiind prezenți 302 alegători. La primul tur de scrutin, la această secție au votat 168 de persoane.
Moldovenii votează în număr record la alegerile prezidențiale din România: peste 100.000 de alegători până la prânz

Până duminică, 18 mai, aproape de ora 12:00, peste o sută de mii de alegători au votat în cele 64 de secții de votare deschise în Republica Moldova pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din România, potrivit datelor transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă a României (AEP). Dintre aceștia, cei mai mulți moldoveni și-au exercitat dreptul la vot în capitală.
Numărul alegătorilor din Republica Moldova care s-au prezentat la urne până la această oră îl depășește deja pe cel înregistrat în primul tur, când puțin peste 90 de mii de cetățeni moldoveni cu dublă cetățenie au votat pe parcursul celor trei zile de scrutin.
Alegătorii din Republica Moldova se numără printre cei mai activi din afara hotarelor României. O participare ridicată la vot se înregistrează și în Regatul Unit, Italia, Germania, Spania și Franța.
Procesul de vot în diasporă se desfășoară pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă și duminică. În primele două zile, aproximativ 75 de mii de persoane au votat în Republica Moldova.
În total, până la ora 11:50, peste 891 de mii de cetățeni români au votat în cele 965 de secții organizate în străinătate.
Prezența în diasporă, aproape dublă față de turul I și de trei ori mai mare decât în noiembrie 2024

Peste 860.000 de români din diasporă votaseră până la ora 11:00, ora României, cu 90% mai mult decât în primul tur, din 4 mai și de 3,3 ori mai mult decât la alegerile din 24 noiembrie 2024, scrie Europa Liberă România.
Cei mai mulți votanți au fost în Italia – aproape 138.500, cu 70% mai mult decât la primul tur.
În clasament urmează Marea Britanie, unde până la ora 11:00, ora României, trecuseră pe la urne aproape de două ori mai mulți votanți ca la turul I.
Între țările cu cei mai mulți votanți, cea mai mare creștere procentuală este în Statele Unite ale Americii – 219%.
Până la ora 9:00, au votat peste 1,6 milioane de români în țară și străinătate

La două ore de la deschiderea urnelor peste 1,6 milioane de români au votat în țară și în străinătate (9,17%). Dintre aceștia 680.132 sunt votanți pe listele permanente, iar 893.067 sunt votanți pe liste suplimentare. De asemenea, 451 de persoane au solicitat urna mobilă pentru a vota. Potrivit euronews, prezența este mai mare față de cea din primul tur de scrutin. În urmă cu două săptămâni, la ora 9, votaseră aproximativ 1,1 milioane de români.
În cele 64 de secții de votare, deschise pe teritoriul Republicii Moldova, până duminică la ora 09:00 au votat peste 81.000 de moldoveni cu cetățenie română.

Nicuşor Dan: Am votat pentru o societate în care să avem dialog, şi nu una în care să fim dezbinaţi

Candidatul independent la Președinția României, Nicușor Dan, a votat duminică, în localitatea natală, Făgăraș, declarând că a votat pentru o schimbare care să aducă prosperitate, nu una care să aducă aventură și descurajare a investițiilor, potrivit news.ro.
Nicușor Dan a declarat jurnaliștilor, la ieșirea din secția de votare, că a votat pentru schimbarea care să aducă prosperitatea, și nu schimbarea care să aducă aventură.
„Am votat cu gândul la mulți oameni care sunt tăcuți, cinstiți, muncitori și care nu s-au simțit mult timp reprezentați. Acum două săptămâni, românii au votat schimbarea. Întrebarea e care schimbare și am votat pentru o schimbare care să aducă prosperitate, și nu una care să aducă aventură și descurajarea investițiilor în România”, a afirmat Nicușor Dan.
Acesta a mai adăugat că a votat pentru o societate în care să avem dialog, nu să fim dezbinați.
„Am votat pentru o direcție europeană și pentru o colaborare bună cu partenerii noștri europeni, și nu pentru izolarea României. Am votat pentru o societate în care să reușim să avem dialog, și nu una în care să fim dezbinați. Am votat cu speranță pentru că România are oameni și în România, și în diasporă are oamenii care să construiască România pe care ne-o dorim”, a precizat Nicușor Dan.
El a explicat că a ales că voteze în Făgăraș „pentru a transmite oamenilor că nu trebuie să existe două Românii, una a marilor orașe și una a zonei rurale și a orașelor mici, și că trebuie să distribuim prosperitatea peste tot în România”.
Întrebat cum vede viitorul începând de mâine, Nicușor Dan a răspuns că există speranță pentru schimbare, dar că totul depinde de votul de duminică.
George Simion şi Călin Georgescu, împreună la vot: „Am votat împotriva celor care ne desconsideră pe toţi”

Candidatul AUR la Președinție George Simion a votat duminică la o secție din Mogoșoaia, împreună cu Călin Georgescu, Simion declarând că a votat „împotriva celor care ne desconsideră pe toți”, transmite news.ro.
Simion și Georgescu au venit împreună cu soțiile și au fost însoțiți de zeci de persoane care scandau „Călin Georgescu - președinte!”.
După ce au votat, Călin Georgescu a declarat jurnaliștilor prezenți în secția de votare: „Ce este astăzi, nu este vot, este o mărturisire. Este mai mult decât un vot”, a afirmat Georgescu.
El a fost întrerupt de un agent de poliție care le-a atras atenția că nu pot da declarații în secția de votare.
„Nu e foarte frumos ce ați făcut, dar nu e nicio problemă”, a afirmat Simion, iar cei doi au ieșit din secția de votare.
Ulterior, pe holul secției de votare, George Simion a declarat că a votat pentru ca viitorul țării să fie decis de români.
„Am votat împotriva nedreptăților făcute împotriva poporului român. (...) Am votat împotriva celor care ne desconsideră pe toți. Am votat pentru viitorul nostru care să fie decis doar de români, pentru români și pentru România. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a afirmat Simion.
Ulterior, candidatul AUR și Călin Georgescu au plecat din secția de votare.
Alegeri prezidențiale România, turul 2. Românii aleg cine va fi președintele țării
Votul în România pentru al doilea tur al alegerile prezidențiale a început duminică, la ora 7.00, aproape 18 milioane de români fiind așteptați în 18.979 de secții de votare pentru a-și alege președintele dintre cei doi candidați calificați în finala pentru Cotroceni, George Simion și Nicușor Dan. 159 de observatori internaționali au fost acreditați pentru acest scrutin, aproape dublu față de alegerile din noiembrie 2024. Procesul de votare, atât în țară, cât și în diasporă, se încheie la ora 21.00, ora României.
Procedura de vot la alegerile prezidențiale 2025
Alegătorii români sunt așteptați la una din cele aproape 19.000 de secții de votare organizate în România pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025.
Procedura de vot este una simplă și durează câteva minute. Odată ajuns în secția de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate operatorului de calculator, care va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorul va semna apoi în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2025 – al doilea tur și ștampila.
Votul se va desfășura în cabine închise. Alegătorul va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” pentru unul din cei doi candidați la alegerile prezidențiale 2025.
Apoi, va ieși din cabina de vot, va introduce buletinul în urna de vot, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.
Prezența la vot la alegerile prezidențiale 2025, monitorizată în timp real
La fel ca în primul tur, prezența la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025 va fi monitorizată în timp real și va putea fi urmărită pe platforma pusă la dispoziție de Autoritatea Electorală Permanentă: prezenta.roaep.ro.
De asemenea, în ziua alegerilor, Biroul Electoral Central va prezenta și public datele privind prezența la vot la alegerile prezidențiale din 18 mai 2025.
Când vom afla cine este președintele României
Primele estimări despre rezultatul alegerilor prezidențiale 2025 vor fi făcute publice la ora 21:00. Odată cu închiderea urnelor, vor fi publicate rezultatele exit-poll. Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și ARA Public Opinion.
Exit-pollurile nu sunt, însă, rezultatele oficiale ale turul doi al alegerilor prezidențiale 2025. Sondajele de tip exit-poll sunt efectuate imediat ce alegătorii ies din cabinele de vot. Astfel, voturile pot fi evaluate și se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.
Comunicarea oficială a rezultatelor la alegerile prezidențiale 2025 va fi făcută de către Biroul Electoral Central, după închiderea urnelor de vot, iar rezultatele alegerilor vor putea fi urmărite în timp real, pe platforma prezenta.roaep.ro.
În funcție de ritmul în care se vor număra și procesa procesele-verbale din fiecare secție de vot, dar și în funcție de cât de strânsă este lupta, românii ar putea ști cine este noul președinte al României în cursul nopții de duminică spre luni, scrie euronews.
Secțiile de vot s-au închis. Aproape 75 de mii de români din R. Moldova au votat în primele două zile
În primele două zile ale alegerilor prezidențiale din România, aproximativ 75 de mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exercitat dreptul la vot în cele 64 de secții deschise pe teritoriul Republicii Moldova. În primul tur, acest număr a fost atins în a treia zi de vot, duminică, după ora 13:00, informează presa română. Numărul celor care au votat în diasporă a ajuns la 706.637 față de 378.215 în primul tur al alegerilor prezidențiale, la aceeași oră.
Cele mai multe voturi au continuat să se înregistreze în Republica Moldova, Marea Britanie, Italia, Germania și Spania. Ritmul a crescut la peste 50.000 de voturi pe oră.


În Republica Moldova, au votat până la ora 20:00 aproximativ 70 de mii de oameni, de peste două ori mai mult decât prezența de la aceeași oră la primul tur, când au votat 30 de mii de persoane. În 2019, în turul 2 al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova au votat circa 17 mii de români.

Cetățenii români din Republica Moldova sunt printre cei mai activi alegători
Mobilizare masivă la vot în diasporă la turul doi al alegerilor prezidențiale din România. Peste 71 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova, până la ora 19:30. Peste 637 de mii de români au votat până acum în diasporă la alegerile prezidențiale 2025, în al doilea tur, aproape dublu față de numărul celor care au votat în primul tur, cu două săptămâni în urmă.
Cele mai multe voturi se înregistrează în Republica Moldova, Marea Britanie, Germania, Italia și Spania. Ritmul a crescut la 49 de mii de voturi pe oră, notează presa română. Prezența la vot în diasporă a ajuns la 611.726 față de 326.493 în primul tur al alegerilor prezidențiale, până la ora 19:00.

Peste 65 de mii de români și-au exercitat dreptul la vot în Republica Moldova

Peste 65 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova, până la ora 17:30, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. În total, peste 538 de mii de români și-au exprimat votul la secțiile de votare deschise în străinătate. Prezența la vot în Republica Moldova se apropie de cea din turul întâi, notează Digi24.
Peste 57 de mii de români au votat în Republica Moldova
Peste 57 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova, până la ora 15:30, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. În total, peste 446 de mii de români și-au exprimat votul la secțiile de votare deschise în străinătate.
Vezi câți moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova
Până la ora 13:30, peste 49 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. În total, peste 362 de mii de români și-au exprimat votul la secțiile de votare deschise în străinătate.
Peste 40 de mii de români au votat în Republica Moldova
Peste 40 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova, până la ora 09:30, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. În total, peste 285 de mii de români și-au exprimat votul la secțiile de votare deschise în străinătate. Numărul este mai mult decât dublu față de aceeași oră din primul tur de scrutin.
Peste 31 de mii de români au votat în Republica Moldova
Peste 31 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova, până la ora 09:30, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. În total, peste 242 de mii de români și-au exprimat votul la secțiile de votare deschise în străinătate.
A doua zi în care moldovenii cu cetățenie română pot vota
Este a doua zi în care cetățenii români din afara granițelor României, inclusiv cei din Republica Moldova, își pot exercita dreptul la vot în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Secțiile de votare au fost deschise de la ora 07:00 și vor fi închise la ora 21:00. În Republica Moldova, alegătorii pot vota la una dintre cele 64 de secții de votare deschise pe teritoriul țării. Pe 16 mai, în prima zi, au votat peste 28 de mii de cetățeni din Republica Moldova care dețin cetățenia română.
Secțiile de vot s-au închis: peste 28 de mii de români din R. Moldova au votat în prima zi
S-a încheiat prima zi de vot în diasporă, în cadrul alegerilor prezidențialelor din România. Peste 28 de mii de români din Republica Moldova au votat la cele 64 de secții organizate pe teritoriul țării.
În total, peste 203 mii de români au votat în secțiile de votare din străinătate până la ora 21:00.
Aproape 31.000 au votat în Marea Britanie, peste 29.700 în Italia, aproape 29.500 în Germania, peste 23.000 în Spania. Comparativ, în primul tur al alegerilor, la aceeași oră, peste 108.000 de persoane votaseră în străinătate, până la ora 21:00, scrie Digi24.
Amintim că moldovenii cu cetățenie română își pot exercita dreptul la vot și în zilele de sâmbătă și duminică. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 și 21:00.
Aproape 26 de mii de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova până la ora 19:30
Peste 25.900 de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova până la ora 19:30, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. În total, 166 de mii de români au votat în secțiile de votare din străinătate până la această oră.
Peste 21 de mii de români au votat în Republica Moldova până la ora 17:30
Până la ora 17:30, peste 21 de mii de cetățeni români și-au exercitat dreptul de vot în Republica Moldova, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. În total, peste 120.000 de români au votat în străinătate.
Ministerul român de Externe răspunde la acuzațiile de fraudă electorală
Ministerul român de Externe respinge acuzațiile de fraudă electorală în turul doi al alegerilor prezidențiale și califică drept afirmații false vehiculările: „acestea sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor”.
Potrivit comunicatului emis, cetățenii români din afara granițelor României, inclusiv în Republica Moldova, „votează în bune condiții în turul doi al alegerilor pentru desemnarea președintelui României” și „nu au fost raportate probele”.
Anterior, candidatul AUR la prezidențialele din România, George Simion, a acuzat Guvernul de la Chișinău de fraudă electorală. În replică, Executivul de la Chișinău a respins acuzațiile și a încurajat cetățenii cu dublă cetățenie să voteze „fără frică”.
România: încotro? Ce aleg românii din Bruxelles?
Românii din diasporă se mobilizează în număr mare la Bruxelles pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Intervievați de jurnalista Viorica Rusica, aceștia au spus că vor o Românie sigură, proeuropeană și democratică. Iată ce spun despre vot, așteptări și direcția în care vor să meargă țara.
Chișinăul răspunde acuzațiilor de fraudă lansate de George Simion
Candidatul AUR la prezidențialele din România, George Simion, acuză Guvernul de la Chișinău de fraudă electorală. În replică, Executivul de la Chișinău a respins acuzațiile și încurajează cetățenii cu dublă cetățenie să voteze „fără frică”.
Peste 16.500 de români au votat în Republica Moldova până la ora 15:30
Până la ora 15:30, peste 16.500 de cetățeni români și-au exercitat dreptul de vot în Republica Moldova, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Țara noastră se menține în continuare pe primul loc în rândul statelor cu cea mai mare prezență la vot în afara granițelor României.
Comparativ, în Italia, au votat circa 12.000 de persoane, în Regatul Unit – tot 12.000, în Germania – 10.000, în Spania – 9.600, iar în Franța – aproximativ 4.100 de alegători.
În total, peste 88.000 de români au votat în secțiile de votare din străinătate până la această oră.
Peste 12.400 de români au votat în Republica Moldova până la ora 13:30
Peste 12.400 de moldoveni cu cetățenie română au votat în Republica Moldova până la ora 13:30, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România.
În diasporă se înregistrează deja o prezență mai mare, aproape dublă, comparativ cu primul tur, desfășurat cu două săptămâni în urmă, scrie Digi 24. În Republica Moldova au votat până acum aproape de trei ori mai mulți cetățeni, comparativ cu primul tur.
Peste 7.500 de români au votat în Republica Moldova până la ora 11:30
Peste 7.500 de cetățeni români au votat în Republica Moldova până la ora 11:30, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Republica Moldova rămâne în topul țărilor cu cea mai mare prezență la vot în afara României.
Pentru comparație, în alte state cu comunități românești numeroase, prezența este mai redusă: în Italia au votat aproximativ 4.500 de persoane, în Germania – 3.500, în Spania – 3.000, în Regatul Unit – 2.800, iar în Franța – 1.300.
În total, peste 32.800 de români și-au exprimat votul la secțiile de votare deschise în străinătate.
Peste 3.000 de români au votat în Republica Moldova până la ora 09:30
Până la ora 09:30, peste 3.000 de cetățeni români au votat la secțiile deschise în Republica Moldova pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România. Aceștia reprezintă aproximativ un sfert din totalul de 13.000 de voturi exprimate în diasporă până la această oră. Procesul de votare în străinătate a început joi seară, în Noua Zeelandă, și se va încheia duminică, 18 mai, la ora 21:00.
La Chișinău, încă de la primele ore ale dimineții, s-au format cozi la mai multe secții de votare. Alegătorii spun că vor o Românie europeană și un președinte demn. În cursă au rămas George Simion, candidatul AUR, și Nicușor Dan, candidat independent. Printre primii votanți s-a numărat eurodeputatul Eugen Tomac, care a îndemnat românii din diasporă să participe masiv la vot.
Aceștia trebuie să dețină unul din următoarele documente: cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu, pașaportul simplu, pașaportul temporar sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Procesul electoral a început în seara zilei de 15 mai, ora 22:00 (ora României), odată cu deschiderea primei secții în Auckland, Noua Zeelandă. În total, în afara granițelor României sunt organizate 965 de secții de votare în 142 de țări – un număr record față de alegerile anterioare. Până la deschiderea urnelor de vot, au votat prin corespondență 3.139 de români din străinătate, conform site-ului Autorității Electorale Permanente. În primul tur, votaseră prin corespondență 4.106 români.
În România, scrutinul are loc într-o singură zi – 18 mai – în aproximativ 18.968 de secții de votare, iar peste 18 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt înscriși în listele electorale permanente.
Mandatul președintelui ales este de cinci ani, iar atribuțiile sale includ politica externă, apărarea națională, numirea unor oficiali-cheie ai statului și medierea între instituții. Procesul electoral este supravegheat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Biroul Electoral Central (BEC), iar transparența este asigurată prin publicarea în timp real a datelor relevante.
Amintim că, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România de pe 4 mai, în Republica Moldova, au votat aproximativ 91 de mii de alegători, astfel fiind depășit recordul de aproape 81.000 stabilit în primul tur al alegerilor prezidențiale anulate, din 24 noiembrie 2024. Potrivit datelor AEP, cei mai activi alegători în R. Moldova au fost cei cu vârste între 45 și 64 de ani, în timp ce tinerii de 18-24 de ani au fost cei mai puțini.
Cetățenii cu dublă cetățenie din Republica Moldova au fost printre cei mai activi votanți din afara României, după cei din Italia, Germania, Marea Britanie și Spania.